Autor Subiect: GV - utilitatea ESP-ului.  (Citit de 7247 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline adybrood

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 11
    • Mioveni
Re: GV - utilitatea ESP-ului.
« Răspuns #10 : 20.Mai.2016, 11:02:54 p.m. »
Recunosc ca nu am stat sa citesc regulamentul forumului si nu stiu daca e in regula sa pun direct link-urile masinilor pe care le am in vizor. Merg la risc si sper ca adminii sa-mi scuze "obraznicia".

Masina pe care o am doresc sa o vand undeva la 9400 de euro. Masina ce o caut sper sa se incadreze in 7500-8500 E pret de achizitie, ca sa am loc de inmatriculare, taxele de rigoare, impozit, asigurare, revizie (uleiuri, filtre, distributie, mai e nevoie de altceva?) din restul banilor.

Ma gandeam pentru inceput, din lipsa de buget, la niste anvelope off-road resapate. am vazut ca sunt undeva la 400 ron/bucata. Ce parere aveti ? Masina va fi folosita pe distante de 5-10 km zilnic pana la munca si inapoi iar in weekend ori la munte (stau langa Pitesti, asa ca oriunde as merge in directia Nord, dau de munti, trasee, vai, etc) ori orin oras. Ideea este ca nu sar de 80-90km ca nu am pe unde, nu sunt genul sa depasesc, banuiesc ca nu e un risc asa mare cu anvelope resapate.

Masina vreau sa o iau si sa o tin atat cat poate ea sa mearga, cu ingrijirea de rigoare desigur. Treptat va primi si alte suspensii, anvelope profi, etc.

in ordine aleatoare:

1. http://olx.ro/oferta/vand-suzuki-grand-vitara-jlx-al-2-0-benzina-2006-ID6e8lu.html
Imi place ca e pe benzina, sper ca are km reali (sau aproape de cei reali), imi place culoarea, interiorul, trapa, etc. Dar nu are ESP ? de aici dilema mea cu "no ESP means no EDL either" ?

2. http://olx.ro/oferta/vand-suzuki-grand-vitara-4x4-2007-1-9ddis-ID5PFeE.html
Cam scumpa fata de celelalte, insa are si cei mai putini kilometri. 1.9 DDiS, nu are trapa (nu tin mortis la trapa), are insa ESP. Pragurile acelea cromate vor disparea ca nu imi plac.

3. https://lajumate.ro/suzuki-grandvitara-diesel-2246474.html
Pare ok, am gasit-o si pe autovit, cred ca e aceeasi: http://autovit.ro/anunt/suzuki-grand-vitara-ID7Gh3Vp.html
Se vede pe autovit, ca bancheta spate e alt model si ii lipsesc si manerele din interior de deasupra usilor spate. Posibil sa fi fost utilitara inainte. nu ma deranjeaza conversie, dar ridica alte semne de intrebare?

4. https://lajumate.ro/suzuki-grand-vitara-1667820.html
Pare in regula la dotari, pretul cred ca e ok. kilometri acceptabili.

Mai sunt cateva, nu le-am insirat pe toate.

P.S. scuze pentru postarile lungi, sunt multe idei in cap, multe intrebari, etc :))
  • E90 318d

Offline Lerua07

« Răspuns #11 : 21.Mai.2016, 04:39:36 a.m. »
1. Din ce ai spus inteleg ca vrei sa folosesti GV numai ocazional in off-road si in rest ca masina de zi cu zi in oras sau ptr plimbari, asa ca nu vad rostul anvelopelor off-road care presupun confort scazut si consum mai mare.  :-?
2. Cauta una cu ESP - face "casa buna" cu tractiunea 4x4 si cu ABS-ul cand.... nu faci off-road !  :good:
3. Ia diesel daca faci peste 20 mii km/an (ai si cuplu mai mare in off-road  ;)  !) .
  • Vitara 2015, spirit 1.6 benzina, allgrip, TM, alba,
Multumeste-te cu putin, pentru ca putinul nu-ti va lipsi niciodata !

Offline adybrood

• Newbie
  • *
    • Mioveni
« Răspuns #12 : 21.Mai.2016, 07:49:22 a.m. »
Salut Lerua07 :) multumesc pentru recomandari.

1. Este asa mare disconfortul anvelopelor off-road ? inteleg daca faceam autostrazi sau ceva, dar chiar si la km putini la viteza oarecum redusa? ma gandesc si la disconfortul meu de a schimba mereu rotile cand vreau sa plec la munte pe nepusa masa :))

2. Cu ESP ramane, sa fie si sa nu-l folosesc decat sa am nevoie si...

3. fac 12-15k km/an, asta cu tot cu plimbarile fortate de weekend numai ca sa mai regenereze masina putin din DPF.
Voi merge cu Diesel daca nu gasesc Benzina :( Din ce am citit este un motor Renault folosit si pe Megane, Laguna, etc ? Poate gasesc usor pe cineva la Dacia (ca tot stau in Mioveni), capabil sa-mi anuleze DPF-ul cand se duce (eventual si un mic boost in cuplu  >:) >:) )
  • E90 318d

Offline shpeedy

« Răspuns #13 : 21.Mai.2016, 09:13:27 a.m. »
Anvelope off-road inseamna o multime de anvelope (fctie. de off-road-ul in care utilizezi masina) - AT-uri (All-Terrain), MT-uri (Mud-Terrain), Simex/Zimex (denumiri variate pentru ceea ce in esenta sunt anvelope de tractor). Daca off-road-ul pe care il faci este unul ocazional si nu prea dur, adica un forestier, pe camp, printr-un parau, etc, as zice ca te poti rezuma la niste AT-uri - referinta aici ar fi BF Goodrich All-Terrain TA KO, dar niste marci mai de buget dar bune ar fi Matador, Maxxis, INSA (astea mi se pare ca sunt si resapate unele modele). La alte branduri mai jos de cele 3 de buget de mai sus parca nu m-as uita. Acuma, indiferent de ce model de jante ai pe masina, recomandabil ar fi sa ai unele de 16" - mai ok pentru oferta de anvelope off-road prin prisma profilului lateral si sa nu uitam de pretul mai mic al anvelopelor pe 16. Dimensiunea maxima pe care poti merge - neoficial - fara lift-kit ar fi 245/75R16.

Din perspectiva ESP-ului/EDL-ului eu as zice sa nu te limitezi la masinile care au doar aceasta optiune. Daca are sistemul 4-mode 4WD (cel descris pe pagina anterioara, cu reductor - 4Low) si masina e in mintile ei, nu sta pe ganduri. ESP-ul e bun, dar dintre o masina SH in stare mai buna/cu mai putini km si una doar cu ESP ca plus, as alege-o pe prima. La diesel spui ca te-ai mai ocupa tu de regenerarea DPF-ului, dar tinand cont ca vorbim de o masina SH destul de veche, s-ar putea sa nu mai ai ce regenera. Inca un argument pentru a merge - mai ales la km estimati a-i face anual- pe benzina.

Referitor la posibilitatile de upgrade suspensie, sa ai in vedere ca pe aceasta generatie de GV (post 2006) nu mai ai platforma body-on-frame (sasiu separat) de pe generatia anterioara -> posibilitatile de inaltare (lift-kit) sunt mai limitate.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
« Ultima Modificare: 21.Mai.2016, 09:20:48 a.m. de shpeedy »
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci

Online enicky

« Răspuns #14 : 21.Mai.2016, 11:51:03 a.m. »
  @ adybrood din ce ai gasit tu eu as merge pe prima si pe ultima.
   Prima e clar ca are origine "sanatoasa"(adica o sti), n-a umblat din mana-n-mana, km. par reali in cei 10 ani de existent, iar in pret ti-a lasat loc de taxa.
   Ultima are mai putine descrieri, dar ar putea fi tot la primul propietar(dupa nr. de km), dar astea se verifica.
   Eu as evita masinile cu mai multi propietari. Una din ele se vede clar ca e adusa pt. revanzare dupa cum e de lustruita si pe afara(polishata) si la motor. iar masinile diesel aduse din occident cu 100-110 000km fi sigur ca au de fapt dublu. Propietarul din occident n-are "fumurile" romanilor care vand masina ca nu le mai place, ei o vand cand "s-a amortizat" si incepe sa ceara bani! Si asta nu se va intampla la un motor diesel la 100k !
  E de preferat benzina (mai ales cu un viitor gpl), dar daca ai face 20k/an e bun si diesel(mai ales in off road). Dar praduieste-o pe a ta sa vezi cu ce bani te alegi, ca acum nu se vand asa usor sh-urile. Cand esti cu banu' in mana vezi altfel lucrurile.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline adybrood

• Newbie
  • *
    • Mioveni
« Răspuns #15 : 21.Mai.2016, 02:56:36 p.m. »
La varianta 1 si 4 ma gandesc si eu. Poate si varianta 2 este tot cumparata in tara si luata de un autohaus de la proprietar ? Am mai gasit diverse masini la preturi ok pentru ca proprietarii au fost executati de banci.

Devin obositor, dar sunt obsedat pe EDL. cum nu am garantia ca cea fara ESP are EDL, as merge totusi pe una cu ESP (varianta 4).  Cu DPF-ul, nu sunt naiv, nu pierd timpul sa il curat. Ori fac un sacrificiu si cumpar unul nou ori il anulez cu totul (cu exceptia fumului si a spagii de rigoare pentru ITP, in rest sunt numai beneficii pentru masina).

Peste tot gasesc ca ESP include si EDL in general. Si i-am vazut utilitatea pe masina mea, cu tractiune spate, cum reuseste sa urce iarna ulita pe care stau pentru ca trag ambele roti la unison (desigur, o ajuta si anvelopele bune). Cu atat mai mult il vad util pe un 4x4, pentru ca atunci am garantia ca "trag" toate rotile.

Ca upgrade in suspensii ma gandeam la o inaltare de 3-5cm. banuiesc ca e realizabil nu ? n-as vrea sa solicit planetarele mai mult de atat (unghiul lor de lucru e clar altul).

Exista diferentiale limited-slip aftermarket pentru puntea spate macar ?

Cat despre anvelope, arata intr-adevar bine AT-urile BFG, dar tare draga imi este sa o vad incaltata cu Insa Dakar Turbo.
AT-uri pt inceput. pana prind curaj si experienta, ca pana acum n-am parasit asfaltul prea des :):">

Va multumesc tuturor pentru idei si sfaturi. Ma bucur ca am luat initiativa sa ma inregistrez pe forum. Sper sa vand masina cat mai curand si sa va bombardez cu intrebari noi, idei, etc :))
« Ultima Modificare: 21.Mai.2016, 03:00:17 p.m. de adybrood »
  • E90 318d

Online enicky

« Răspuns #16 : 21.Mai.2016, 06:43:16 p.m. »
   Uite, aici sunt cateva  clipuri de "amtrenament" : http://www.awdwiki.com/en/videoedl/
  Iar in ultimul sunt 2 GV-uri (primul si ultimul) care cam dau "clasa" !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Online enicky

« Răspuns #17 : 22.Mai.2016, 02:21:22 p.m. »
       Apropos de utiliate, eu am  avut cu tractiune spate doar un "papuc", care intr-adevar pe zapada/geata d-abia plecai cu ea de la bordura (eventual impins) daca era goala, dar la deal, cu tractiune spate urca mult mai bine decat o Dacie cu trctiune fata. Deci la deal, clar e mai bine "impins" decat "tras".

Offline adybrood

• Newbie
  • *
    • Mioveni
« Răspuns #18 : 22.Mai.2016, 06:17:46 p.m. »
Ieri am vandut masina! :)

Acum incepe cautatul/probatul.

Referitor la tractiune spate si EDL, acum ca e vanduta (nu-si avea rostul inainte ca sa nu se inteleaga gresit), pun un link cu masina cum, din punctul meu de vedere, isi facea treaba admirabil. Nu mi-am dat seama cat de alunecos era pe jos decat atunci cand m-am dat jos din masina si era sa cad destul de rau.

Cateodata e bine sa ai si niste sisteme electronice ce iti fac viata mai usoara :) nu trebuia decat sa ii arat directia in care vreau sa merg si sa apas pe acceleratie. TC-ul limita motorul frecvent la 1000 rpm si EDL-ul licarea subtil in bord.

P.S. nu m-a injurat Hausmeister-ul, se prostise si el inainte sa ajung eu :))

• E90 318d

Offline shpeedy

« Răspuns #19 : 23.Mai.2016, 06:46:57 a.m. »

Cateodata e bine sa ai si niste sisteme electronice ce iti fac viata mai usoara :)

Depinde...

Daca vorbim de o masina utilizata pe asfalt, cum e BMW-ul, da, e de ajutor orice sistem capabil sa tina masina pe sosea - vorbim de masini in general puternice, ce trebuie stapanite indiferent de experienta/inexperienta celui de la volan (in calitate de sofer/pieton, multumesc lui BMW ca s-a gandit sa introduca DSC-ul/DTC-ul atunci cand si-au adaugat la gama de modele SUV-uri cu centru de greutate ridicat si masa peste 2.2t).

Acuma, nu stiu ce planuri de utilizare a GV ai, dar poate n-ar strica sa ai in vedere ca - in afara asfaltului (pe forestiere cu noroi, in vaduri de apa etc) - mau fiabile sunt sistemele mecanice decat cele electronice (nu cred ca e o placere sa iei apa la un ECU d'asta ce-ti gestioneaza TC-ul si sa nu mai poti gestiona masina a.i. sa ajungi de pe coclauri inapoi la asfalt). Din ce stiu, modelele apreciate in afara asfaltului au parte de destul de putina electronica ca baza de functionare pentru sistemele 4x4...

Bafta in alegere!
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci