Am ajuns la concluzia ca pur si simplu nu merita sa iti cumperi masina acum decat daca esti cum se spune "in drum" si arde.
Masina face 11 ani, merge, n-am treaba cu ea dar ma batea gandul ca "preventiv" ar trebui sa ma interesez si poate gasesc ceva. Pe modelul asta in 2015 am dat 25.000, sunt 10 ani.
Inteleg ca preturile au crescut dar performantele de ce au scazut ? Cuplu ... fix nimic, consum mic doar pe hartie, motoare de moped, mild hybrid pe reaq cari o baterie grea goala mai tot timpul dupa tine care se aduna la consum.
Hybrid, plug -in hybrid, poate te ajuta dar trebuie s-o incarci, deci acasa bagi bani si in statie de incarcare, iti trebuie baterii si panouri ca sa nu te rupa la reteaua de curent, ca sa mergi cati km ? pff...
Probleme cu cutiile de viteze automate care se strica intr-o veselie ptr ca astea robotizate nu stiu sa faca crawling (am aflat si eu ca inseamna sa te tarasti incet in coloana), gen cum o tinem noi din ambreiaj. Acolo computerul cutiei nu stie daca mergi sau incetinesti si strica ambreiajul.
Mai nou am aflat ca astea minune de 0.9 ci 3 cilindri tin pana pe la vreo 100.000, dar nu e verificata.
Electrica ? n-am incredere, sa merg cu morcovul ca am cutie pe plafon, 2 copii in spate, si bagaj in portbagaj si sa-mi fie frica dau muzica mai tare sau sa fac mai cald ca raman in drum ... iar nu e combinatie.
In plus am citit ca o piatra, o ceva care poate deforma pe dedesubt bateria o si poate anula si apoi service-urile inexistente si lipsa pieselor de schimb ptr electrice.... no way. A... cica un incarcator de masina, daca ai ghinionul sa se strice, costa cat juma de masina, really ?
Asa ca am concluzionat : 1.6 diesel, da, d'ala poluant, care nu scoate fum deloc, are DPF, si e euro 6, e cel mai bun frate.
Piese : gasesc
Consum : mic si mai ales previzibil
Cutie manuala, e chestie de gust, dar imi place frate, mai ales la munte si fac drumuri dese acolo
Cuplu : te impinge big time sau te trage, depinde in ce mod 4x4 esti.
Fiabila : este , m-au lasat chestii care e normal sa te lase la anii ei.
Si ca sa fiu on topic, never ever nu se poate compara Duster cu Vitara ! Alte piese, alta tehnologie, alta filosofie. - si conduc ambele, Duster zici ca se rupe in 2 cand dau cu spatele si are multe probleme de masina "ieftina" desi pretul nu e deloc asa. Singurul plus este sunetul, are sunet misto in masina cu tweeterele spre parbriz.
Suzuki a fost o masina corecta atunci cand am luat-o, modelul este Luxus si am primit pe ea tot ce se putea primi la momentul ala si credeti-ma ca la dotarile alea la alte marci trebuia sa mai adaugi 10.000.
Sa va dati seama de lucruri mici care conteaza, la Logan dupa 3 ani s-a cojit urat rau de tot cauciucul ala de pe butoane si plastic, aveam numai bucati de coji prin masina, pe haine, samd ca se intampla asta pe toate portierele.
Am zis asa : o tin pana cand ajung cu ea sa merg ca in Flinstones, daca ma tine inca 10 ani poate pana atunci o sa apara pe piata masini care merita sa fie luate in seama fara sa fie nevoie sa cheltui de la 60.000 in sus.