Autor Subiect: De ce la alte marci se poate si la Suzuki nu  (Citit de 7485 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Larahau

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 3
  • Gen: Bărbat
De ce la alte marci se poate si la Suzuki nu
« : 25.Mar.2013, 09:55:39 p.m. »
     De curand am adresat o cerere catre suzuki Romania sa imi elbereze un document in vederea inregistrarii la RAR in cartea de identiatte a autovehicolului doua noi dimensiuni de anvelope (255/70/R16   si    245/75/R16) Sau macar una din cele 2. Dupa o saptamana am fost sunat de un domn de acolo si mi-a raspuns sec ca nu se poate. Am intrebat de ce si mi-a raspuns ca ei nu fac astfel de omologari. Deci ca si cand ai zice "pt ca n-avem chef". Daca tom am intrebat "de ce" firesc era sa imi dea un raspuns concret de genu " pai uite mai nene ca daca pui rotile alea iti freaca colo si dincolo sau distrugi grupul sau e.t.c. etc e.t.c." ma intelegeti? O explicatie cat de cat - dar nu - mi-a raspuns sec "nu se poate".
     De ce am pus titlul  " la alte marci se poate" pt ca am mai facut o astfel de cerere la Volvo Romania, pt al meu Volvo S40, care pe langa ca mi-au explicat ca nu sunt probleme m-au si ajutat mult prin faptul ca cei de la RAR nu s-au multumit cu un document stampilat cu stampila patrata din partea Volvo ca au vrut dinaia rotunda si oamenii s-au conformat mi-au trimis actul prin posta pe banii lor cu stampila rotunda.
     Si acum eu va intreb: am vreo sansa sa circul legal cu una din cele 2 dimensiuni date de mine la a mea GV ? Daca cei de la Suzuki RO nu au vrut sa-mi dea hartia mai pot face ceva sa intru in legalitate?

Offline NicNic

Re: De ce la alte marci se poate si la Suzuki nu
« Răspuns #1 : 25.Mar.2013, 11:14:40 p.m. »
Nu prea ma pricep, dar omologare individuala, nu de serie, poate fi o solutie?

Ai intrebat la RAR, daca iti modifici singur masina, fara acordul sau stirea producatorului, cum se procedeaza pentru omologare?
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline Kingy

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 344
« Răspuns #2 : 25.Mar.2013, 11:27:56 p.m. »
Larahau, salutare si bun venit pe forum.

O sa te lamuresc cum stau lucrurile si sa stii ca ai pus problema putin gresit si nu din vina ta ci din vina celor care nu au fost in stare sa-ti explice.

O masina, cand e proiectata, se stabilesc niste lucruri. Ei, dimensiunea pneurilor tot atunci se stabileste. Sunt motive tehnice, motive de siguranta, etc. Din astea toate deriva alegerea unei anumite dimensiuni a rotilor.
Acea masina e testata cu acea gama tipodimensionala si omologata. Trebuie sa se incadreze in niste conditii tehnice date, nu se face nimic la voia intamplarii.

Asadar, daca dimensiunea solicitata de tine la RAR exista la fabricant, recte e oficiala, se poate trece in carte. Altfel, nu si e normal sa fie asa.
Daca totusi tii cu orice pret sa omologhezi masina cu acea dimensiune de pneuri, atunci RAR trebuie sa efectueze toate testele care s-au efectuat initial si de catre producatorul masinii cand ea a fost omologata pentru circulatia pe drumurile publice si s-a incadrat in standardele de siguranta impuse. Daca te incadrezi in acele standarde, atunci e ok, daca nu, nu. Dar de platit platesti iar aceste teste probabil ca se duc undeva ca pret mult peste cat a costat masina. Deci, nu e ceva justificabil sa faci.

Probabil ca la Volvo, pe dimensiunea ceruta de tine, existau acele roti omologate de fabrica. Altfel, ma indoiesc ca RAR-ul si-ar da avizul favorabil dupa ce in prealabil si l-a dat producatorul masinii sau reprezentantul lu in ROmania.
Daca insa s-a dat acea hartie dupa ureche si Doamne fereste se intampla un accident si se stabileste ca una dintre cauzele principale ale producerii accidentului rezulta din dimensiunea incorecta a rotilor, e belea pentr tine, pentru RAR, pentru reprezentanta care a dat acea hartie.

Offline Larahau

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 3
« Răspuns #3 : 26.Mar.2013, 12:42:57 a.m. »
Bine v-am gasit :)

Ai explicat frumos, merci. Dar partea cu accidentul explicat de tine e putin probabil in Romania sa se intample.Astia ai nostri care ar trebui sa faca astfel de expertize in cazul unui accident habar n-au ca exista niste domenii/materii care se numesc "vibratii","rezistenta materialelor","organe de masini" e.t.c. pt ca toti sunt pusi pe pile si sunt incapabili.Deci putin probabil sa se ajunga la astfel de expertize.Dar in rest sunt deacord cu tine. Totusi prin strainataturi sunt firme de tuning specializate care au "puterea" de a da astfel de omologari. Si nu, nu cer preturi mai mari ca masina. Plus ca daca citesti forumurile straine sunt peste 80% din posesorii de GV care au una din dimensiunile cerute de mine.Crezi ca asta nu ar trebui pe cei de la Suzi sa ii faca sa se intrebe "mai de ce isi pun astia rotile alaea hai sa testam si noi sa vedem putem omologa?" ar avea de castigat la faza asta. Poate ca cei de la Volvo au gandit deja chestiunea asta si sa-ti mai spun ceva...crezi ca Volvo se joaca cu siguranta omului ?

Eu cred ca e vorba de indiferenta tipic romaneasca.Aici in tara asta daca vi cu o idee ti se un 100 de piedici ca sa o pui in practica. Deci nici gand sa speri ca vei primi ajutor in astfel de sens.Of...Romanie...

Offline Laurentiu

« Răspuns #4 : 26.Mar.2013, 08:13:54 a.m. »
     De curand am adresat o cerere catre suzuki Romania sa imi elbereze un document in vederea inregistrarii la RAR in cartea de identiatte a autovehicolului doua noi dimensiuni de anvelope (255/70/R16   si    245/75/R16) ...
De ce te complici cu cei din Romania ? Incearca o intrebare printr-un mail direct la fabrica mama si vezi ce raspuns primesti de acolo.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
« Răspuns #5 : 26.Mar.2013, 08:17:32 a.m. »
Eu am omologare individuala (sper ca asa se numeste) pentru anvelope suplimentare atat pentru Vitara (alte dimensiuni decat cele indicate de producator) cat si pentru O2. Ba mai mult, la O2 am obtinut chiar eu noua dimensiune direct la RAR.
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline Kingy

• Sr. Member
« Răspuns #6 : 26.Mar.2013, 03:01:14 p.m. »
Cristi, spune te rog care e dimensiunea la Octavia care ai obtinut-o la RAR.

Chiar sunt curios sa confimri ca intuiesc cam despre ce e vorba.

Pe plan international e o regula, la unii nescrisa la altii scrisa, cum ca daca noua dimensiune se incadreaza in 3% abateri, nu sunt probleme. Pana in 5% sa zicem ca merge iar peste 5% abateri dimensionale nu se accepta.

Offline Laurentiu

« Răspuns #7 : 26.Mar.2013, 04:30:45 p.m. »
Pe plan international e o regula, la unii nescrisa la altii scrisa...
La cei normali da dar la noi, nu exista normalitate. De exemplu motorul (seria lui): la cei normali e considerata piesa de schimb pe cind la noi face parte din "CNP"-ul masinii.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
« Răspuns #8 : 26.Mar.2013, 04:52:05 p.m. »
Cristi, spune te rog care e dimensiunea la Octavia care ai obtinut-o la RAR.

O sa ma uit in CIV-uri si iti spun exact care sunt dimensiunile atat la Skoda cat si la Suzuki. Parca la Skoda este dimensiunea de RS mai putin indecele de viteza (pentru ca eu aveam alt indice pe anvelopele cu care m-am prezentat) iar la Vitara sunt 2 sau 3 dimensiuni in plus, obtinute cu omologare individuala.

• #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline Kingy

• Sr. Member
« Răspuns #9 : 26.Mar.2013, 05:50:56 p.m. »
Eu pe Octavia normala (ELgance 2.0TDi) aveam aceleasi dimensiuni ca la RS, din fabrica. Chiar si indicele de viteza e acelasi. Deci asta nu se sustine sau mai bine zis, nu ai obtinut nimic, era normal sa-ti inscrie acea dimensiune ca e omologata.

Sa vedem la Suzuki.
Dar iti spun de pe acum, daca dimensiunea aia nu exista pe acel model de masina. Sa fii un fericit ca ti-au trecut-o pentru ca in mod normal, nu au cum.

@Laurentiu, asa e dar sa stii ca e si vina fabricantului. Sunt multe marci de masini care nu au serie de/pe motor. De fapt seria fiind pe blocul motor sau cum am vazut la unele, chiar si pe alt subansamblu. Adica fix pix. Iar seria de motor, indiferent ca e placuta sau direct stantata, se poate schimba foarte usor.