Incerc eu sa-mi dau cu parerea.
Cred ca cea mai buna metoda de ingrasare este sa te duci acolo relaxat. Asta va face sa intelegi mai bine ce auzi, vezi, scrii si vorbesti, lucru care ajuta mai mult decat studii gramaticale aprofundate, vocabular elevat si altele ... acum in doua zile.
IELTS-ul actual nu mai are elementele clasice pe care le avea in urma cu decenii si pe care le cunoastem de la testele de engleza. Nu ti se cere in mod explicit gramatica (desi implicit ai nevoie de ea) si nici nu se insista pe chestiuni livresti. Se insista pe ceea se cheama la modul general "comprehension", adica efectiv abilitatea de a te descurca intr-un mediu de limba engleza: sa intelegi bine si sa te faci inteles bine, chiar daca exista limitari de vocabular si gramatica. Nu vei avea de pus verbe la timpul corect, de completat spatiile libere cu forma corecta a nu-stiu-carui cuvant, de corectat nu-stiu-ce compozitie gramaticala de mare finete etc. ... asa cum eram noi obisnuiti la testele de engleza din sistemul nostru de invatamant.
La listening si reading auzi/citesti niste conversatii/povestiri si pe foaia de test ai de ales dintre mai multe variante ca la grila sau de pus in niste spatii goale elemente din "textele" auzite/citite. Asta nu implica multa gramatica, intrucat tot ce ai de ales/completat vine din ceea ce auzi sau citesti.
La writing ai nevoie teoretic sa stii gramatica, dar in practica poti sa faci un “writing” bun cu gramatica de baza si cu cateva trick-uri; si anume: fraze/propozitii scurte si clare. Evita cauzalitatea prelungita intre idei si dispunerea lor pe multiple paliere temporale. Asta te va baga in probleme de concordanta timpurilor, folosirea timpurilor perfecte, compuse, continue etc. (de ex: Am fost cu mama la piata din cauza ca cu 5 zile inainte fusese o caldura mare care a durat 3 zile si bunicul care de 10 ani sufera de inima era sa moara cand apa pe care am luat-o cu doua zile inainte sa inceapa caldura s-a terminat subit in a doua zi de canicula.)
Ca sa eviti chestiile astea folosesti fraze scurte, in general doar prezent simplu si trecut simplu. Oricum, temele care pica de obicei sunt legate de exprimarea unei pareri personale asupra unui fenomen sau de descrierea unei intamplari … etc. Corectorii vor aprecia mai mult o scriere simpla care transmite ideile cerute decat un eseu filosofic cu probleme de gramatica.
La oral esti cu un nene in direct si purtati o dicsutie libera. Aceleasi sfaturi ca la “writing” in privinta exprimarii. Examinatorii sunt in general native speakers si tolereaza intr-o anumita masura (destul de mare) greseli de gramatica, ca orice native in limba lui … in conditiile in care integeli ce te intreaba si intelege ce-i povestesti.
Ca sfat totusi, pentru ca mai sunt 2 zile … “immerse”-eaza-te intr-un mediu englez aceste doua zile. Ia 2-3 filme si priveste-le fara subtitrare sau uita-te la TV doar la CNN.
Sfatul este valabil pentru toti cei care vizeaza un test de engleza de tipul IELTS, TOEFL.
Vezi ca IELTS-ul este test de engleza britanica. Spelling-ul este cel britanic, la fel ca si accentul de la listening. Nu e insa un accentual britanic de strada ci cel de tip BBC, adica relativ usor de digerat. Tipii de la interviul oral sunt native dar nu neaparat britanici. Acolo poti intalni orice tip de accent, depinde cu cine pici. Nu stiu cum e in Ro, poate sunt si examinatori romani atestati, nu numai nativi.
In rest … bafta multa va doresc. Mergeti linistiti. IELTS-ul, spre deosebire de alte tipuri de teste se poate da de cate ori vrei, pana iei cat ai nevoie, in cazul in care nu iese din prima. Evident, sunt si niste bani … dar macar nu trebuie sa disperi din cauza asta. Daca nu iese bine din prima, macar capeti experienta si apoi va fi mult mai usor.
CHEERS !!!