Autor Subiect: Marketing de consum: Craciun, Valentines Day, Sarbatorile Pascale si ....altele  (Citit de 7020 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
Citat
Mi se pare genial Mos Craciun sincer sa fiu, G E N I A L. Deci sa vii sa legi de o asa zisa sarbatoare religioasa (nasterea lui Jesus) cu o legenda de provenienta mixta prin care spui ca exista un mos care aduce cadouri copiilor. Deci vii si creezi o sarcina, o responsabilitate. Cine trebuie sa se achite de aceasta responsabilitate? Pai oamenii,bineinteles. Trebuie sa cheltuiasca bani sa mentina legenda vie. Cum functioneaza? Senzational. Toata lumea s-a obisnuit sa dea si sa primeasca fiindca asa li se spune. Sa dai si sa primesti din obligatie.

Haideti sa fim sinceri. Daca vrem sa cumparam cadouri aducem bucurie pe fetele celor cunoscuti putem sa o facem oricand. Ideea de a face acest lucru la o data anume mi se pare ca implica o obligatie, o sarcina. Unde mai este magia in cazul asta? Nu este nimic natural, nimic spontan. Este principiul “Ala mi-a luat mie, acum trebuie sa-i iau si eu lui” sau “Ala mi-a dat sms cu ganduri bune, acum trebuie sa-i dau si eu lui”.  Mi se pare ceva prea formal si prea artificial. Nu imi place deloc ideea de a darui fiindca ti se spune, fiindca fac si altii, fiindca altii se asteapta si tot asa…

Si totusi, oricat de mult ai fi impotriva acestei sarbatori sau mai bine zis a interpretarii acestei sarbatori, trebuie sa te conformezi. Asta mi se pare genial, ca am ajuns intr-un asemenea punct in care o persoana daca nu face ceea ce i se spune, are de pierdut. In cazul Craciunului? Cine nu cheltuieste bani, isi raceste un pic relatiile cu cei apropiati. Si continuam sa trimitem mesaje cu “Fie ca…” tuturor contactelor din agenda telefonica, desi cu unele persoane nici nu vorbim si mergem la mese din obligatie si ne facem bugete de cadouri.

Si despre cadouri vreau sa scriu cateva randuri. Din punctul meu de vedere un cadou, chit ca este simbolic, trebuie sa reprezinte gestul prin care ne gandim la o persoana si vrem sa-i facem o bucurie, o surpriza. Pai in primul rand, surpriza dispare din moment ce persoana respectiva se asteapta iar ideea de “m-am gandit la tine” dispare si ea. Nu, nu eu m-am gandit la tine. Mi-a adus aminte omul din televizor, tipul de la radio si manechinul cu bustul pe afara din pliantul celor de la magazinul de bricolaje care ne spune tandru “Daruieste celor dragi”.

Si mai am o regula mica in ceea ce priveste daruitul de cadouri. Merg pe principiul “Sa te simti bine cand daruiesti” nu pe cel “Sa te simti prost daca nu daruiesti”. Intelegeti ce vreau sa spun, din moment ce apare o vina in acest act, nu prea mi se mai pare la fel de semnificativ.

Si inca ceva referitor la magia sarbatorilor. Se pare ca ea functioneaza numai la oamenii cu bani sau celor care au persoane apropiate. Daca esti singur si/sau sarac s-ar putea ca toata magia asta sa te ocoleasca. Este o magie care discrimineaza. Dar cei singuri si saraci nu au fost niciodata targetul marketingului de sarbatori. Se mai bucura cateodata de mila altora, dar dupa aia revin repede la viata lor.

Pe aceasta nota, nu va urez bucurie si fericire de sarbatori. Va urez bucurie si fericire tot anul, in fiecare an. Si va doresc ca aceasta bucurie si fericire sa fie mai mult conditionata de voi si de oamenii din viata voastra decat de produsele de consum.
Sursa

Un articol mai mult decat interesant care merita dezbatut :D
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline Anna

• Full Member
  • Mesaje postate: 232
  • Gen: Femeie
Re:
« Răspuns #1 : 25.Dec.2010, 01:26:13 p.m. »
Eu personal consider ca acest marketing este necesar pentru ca altfel ramai in cotidian si atunci am fi doar niste robotei ...

Obiectiv vorbind, e adevarat ce scrie in articol insa prefer sa traiesc aceasta magie a sarbatorilor. :)

Offline whizzy

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2040
"am fi doar niste robotei ..."

pai cu "magie" sau nu .. tot robotei suntem :)

Offline danker

- Bine pusa problema in articol si intadevar, robotei suntem oricum, daca ne mai intrebam si cine a fost Craciun ... chiar nu as vrea ca spiritul lui sa se coboare in sufletele noastre.
Este foarte neplacut si probabil resimt frustrari foarte mari  cei care au copii mici si posibilitati materiale extrem de limitate  in zilele astea (si sunt foarte multi), ca sa nu mai vorbesc de cei singuri ( creste si numarul de sinucideri in perioada asta ) se simt extrem de marginalizati social, de o idee chiar si geniala dar marketing pur. :(
- Pentru mine personal este o zi ca oricare alta, daca pot sa aduc un pic de bucurie celor din jur e ok, daca nu,... putem sa o facem dupa puterile fiecaruia si in celelalte zile iar in ceea ce ma priveste, bucuria de a darui (atunci cand pot ), este mult mai intensa decat atunci cand primesc.  >:D<
« Ultima Modificare: 25.Dec.2010, 02:50:48 p.m. de danker »
  • Vitara 1,6 benzinara
Daca as fi fost un pic mai prost... as fi fost fericit !

Offline Batranul

Eu ma vad la pensie mutat la o cabana in varf de munte, fara multe din chestiile 'cotidiene'..chiar si energie electrica.

Mie-mi iese pe ochi cu Craciunul - magie zero, nervi gramada.

Is satul de treaba gramada care trebuie facuta, de aglomeratiile care se creeaza in magazine, is satul de pom de Craciun - anul asta, dupa ce am facut 3 brazi pe ici pe colo, cu greu am mai avut chef sa-l fac pe-al meu de-acasa...toti te-asteapta pe la ei, insa se supara daca nu mergi intr-o anumita zi si daca nu mananci toaaate felurile pe care ti le pun in fata...

Iar jurnalele de stiri in perioada asta is instrumente de nivelat creierul...is satul de mos craciun care a fost ici, colo, a impartit, a dat, a reluat, a revenit, aaaaaaaaaaa

fost posesor de Ignis 1.5 4wd
www.scoaladepaine.ro

The following users thanked this post: SuViPa

Offline bogdanb

A... nu am inteles o chestie: ce vina are bietu Isus ca tocmai de ziua lui s-au gasit urmasii sa profite ca sa-si umple buzunarele? Sau de moartea lui?
Parerea mea este ca cel care a scris articolul ori este un frustrat ori e prost instruit.
Sa ne intelegem: nici mie nu imi place marketingul agresiv si desantat care se face de zilele astea in dauna adevaratului spirit al sarbatorii. Dar nici sa negam tot n e in regula. De exemplu, Craciunul reprezinta nasterea lui Cristos de vreo pe la anul 300 si ceva e.n. Nu de la infiintarea multinationalelor specializate in marketing. La fel, obiceiul de a darui de Craciun de exemplu dateaza de prin secolul 4 si ghiciti ce: personajul cheie era un mos simpatic cre dadea daruri copiilor.
Din pacate (si) datorita celor care scriu articole ca cel citat se duce de rapa adevaratul spirit al sarbatorilor, care ar trebui sa fie intelegerea si toleranta... in dauna consumismului ieftin, sec si de prost gust.
SX4 4x4 1.6GS aka Suzie Q :)

Offline sanduraveica

Pana la revolutie, am simtit cu adevarat acel spirit al Craciunului (nu vreau sa se supere nimeni)numai in zona nordica a tarii, Moldova, Transilvania. Dupa, incet, incet impreuna cu alte sarbatori importate brrrrr X-( au devenit surse clare de castig pentru unii denaturand clar adevaratul scop! Important, este sa nu ne alteram amintirile din copilarie care cel putin mie imi aduc caldura in suflet chiar si azi cand le retraiesc in gand! Ar fi mult de discutat pe tema asta. Daca nu dispui, vei ramane la stadiul de vise Batrane! :dream:   
  • Ignis

Offline Forte

Puii mei ... au facut testul final ... au lasat prajituri si un pahar de lapte langa pom ca Mosul sa le manance! De dimineata, primul lucru pe care Adara mi l-a zis a fost ca Mosul a venit si a mancat prajiturile si a baut laptele!

Deci Mos Craciun chiar exista! Cine nu are ochi sa-l vada ... imi pare rau pentru el!

Offline danker

Eu ma vad la pensie mutat la o cabana in varf de munte, fara multe din chestiile 'cotidiene'..chiar si energie electrica.

Mie-mi iese pe ochi cu Craciunul - magie zero, nervi gramada.

- Batrane se pare ca suntem bolnavi de realism si avem aceleas dorinte simple....  ce sa fac daca nu sunt inoculat cu magie de pe la inceputul lui Noiembrie cand incep sa ne bage multinationalele "magia" pe gat. :(
- bogdanb zicea ceva de secolul IV, asa este, e vorba de sfantul Nicolae care aducea dulciuri copiilor, ghici in ce scop? ... de a atrage copii catre religia crestina, deci tot marketing ;) dupa care mult mai tarziu  sec XVI "Martin Luther care ar fi propagat din anul 1535 aceasta datină numită Christkindl ca o alternativă a obiceiului catolic Nikolaustag de pe 6 decembrie", reformatorii neacceptand veneratia pentru sfinti,  deci tot marketing. Sigur ca toate aceste legende se pierd in negura timpului si nici nu mai conteaza de unde a inceput totul.

Ma tot intreb cum rezolva miliardele de asiatici problema asta cu magia... isus nereprezentand mare lucru pentru ei?... pai simplu ei o fabrica si o vand pe bani multi. iar de restul "magiei" se ocupa televiziunile, iar noi ca niste robotei impregnati de magie...... :pardon:
  • Vitara 1,6 benzinara
Daca as fi fost un pic mai prost... as fi fost fericit !

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14889
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
In instrainarea in care innotam azi (uneori si in contra curentului si de foarte multe ori singuri) si care se poate denumi globalizare, orice prilej de a ne reuni cu rude si prieteni ne da noi energii pentru a continua batalia. Aceste "sarbatori" sunt prilejul de a reveni la normal, de a ne reancora la matricea de care apartinem. Iar pentru asta, sunt dispus sa iau si o pilula amara de marketing.

@Batrane, eu nu am mai impodobit un brad de vreo trei ani si, te rog sa ma crezi, i-am simtit lipsa in aceasta perioada. Iar chiestia cu izolarea in varful muntelui tine o luna doua, dupa care apare "nevoia" de agora, adica de inghesuiala.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice