0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.
Mi se pare genial Mos Craciun sincer sa fiu, G E N I A L. Deci sa vii sa legi de o asa zisa sarbatoare religioasa (nasterea lui Jesus) cu o legenda de provenienta mixta prin care spui ca exista un mos care aduce cadouri copiilor. Deci vii si creezi o sarcina, o responsabilitate. Cine trebuie sa se achite de aceasta responsabilitate? Pai oamenii,bineinteles. Trebuie sa cheltuiasca bani sa mentina legenda vie. Cum functioneaza? Senzational. Toata lumea s-a obisnuit sa dea si sa primeasca fiindca asa li se spune. Sa dai si sa primesti din obligatie.Haideti sa fim sinceri. Daca vrem sa cumparam cadouri aducem bucurie pe fetele celor cunoscuti putem sa o facem oricand. Ideea de a face acest lucru la o data anume mi se pare ca implica o obligatie, o sarcina. Unde mai este magia in cazul asta? Nu este nimic natural, nimic spontan. Este principiul “Ala mi-a luat mie, acum trebuie sa-i iau si eu lui” sau “Ala mi-a dat sms cu ganduri bune, acum trebuie sa-i dau si eu lui”. Mi se pare ceva prea formal si prea artificial. Nu imi place deloc ideea de a darui fiindca ti se spune, fiindca fac si altii, fiindca altii se asteapta si tot asa…Si totusi, oricat de mult ai fi impotriva acestei sarbatori sau mai bine zis a interpretarii acestei sarbatori, trebuie sa te conformezi. Asta mi se pare genial, ca am ajuns intr-un asemenea punct in care o persoana daca nu face ceea ce i se spune, are de pierdut. In cazul Craciunului? Cine nu cheltuieste bani, isi raceste un pic relatiile cu cei apropiati. Si continuam sa trimitem mesaje cu “Fie ca…” tuturor contactelor din agenda telefonica, desi cu unele persoane nici nu vorbim si mergem la mese din obligatie si ne facem bugete de cadouri.Si despre cadouri vreau sa scriu cateva randuri. Din punctul meu de vedere un cadou, chit ca este simbolic, trebuie sa reprezinte gestul prin care ne gandim la o persoana si vrem sa-i facem o bucurie, o surpriza. Pai in primul rand, surpriza dispare din moment ce persoana respectiva se asteapta iar ideea de “m-am gandit la tine” dispare si ea. Nu, nu eu m-am gandit la tine. Mi-a adus aminte omul din televizor, tipul de la radio si manechinul cu bustul pe afara din pliantul celor de la magazinul de bricolaje care ne spune tandru “Daruieste celor dragi”.Si mai am o regula mica in ceea ce priveste daruitul de cadouri. Merg pe principiul “Sa te simti bine cand daruiesti” nu pe cel “Sa te simti prost daca nu daruiesti”. Intelegeti ce vreau sa spun, din moment ce apare o vina in acest act, nu prea mi se mai pare la fel de semnificativ.Si inca ceva referitor la magia sarbatorilor. Se pare ca ea functioneaza numai la oamenii cu bani sau celor care au persoane apropiate. Daca esti singur si/sau sarac s-ar putea ca toata magia asta sa te ocoleasca. Este o magie care discrimineaza. Dar cei singuri si saraci nu au fost niciodata targetul marketingului de sarbatori. Se mai bucura cateodata de mila altora, dar dupa aia revin repede la viata lor.Pe aceasta nota, nu va urez bucurie si fericire de sarbatori. Va urez bucurie si fericire tot anul, in fiecare an. Si va doresc ca aceasta bucurie si fericire sa fie mai mult conditionata de voi si de oamenii din viata voastra decat de produsele de consum.
Eu ma vad la pensie mutat la o cabana in varf de munte, fara multe din chestiile 'cotidiene'..chiar si energie electrica.Mie-mi iese pe ochi cu Craciunul - magie zero, nervi gramada.