Tu nici acum nu stii ce ai cumparat. No offence

Sa le luam pe rind:
1. Jimny e un off-roader (punti rigide fata spate, etc.), deci handling-ul pe sosea e departe de un Subaru Impreza sau alte masini care merg doar pe asfalt. Eu am mers si cu 120 - 130, dar pe autostrada. Pe serpentine, masina nu se rastoarna, chiar daca suspensia cu cursa lunga da senzatia asta.
2. Decenii la rind am fost educati ca tractiunea fata rullz si ca motoarele mari consuma mult, ceea ce e adevarat doar in unele cazuri foarte particulare.
E adevarat ca Jimny are tractiune spate si ca tractiunea 4x4 o folosesti doar in off-road, dar astea sint in avantajul tau si nicidecum un handicap al masinii. Sa detaliem un pic:
- Jimny nu are diferential central, e mai robust asa si cutia de transfer se comporta ca un diferential central blocat. In teren nu e nici o problema, insa pe asfalt se forteaza transmisia inutil in viraje. Si oricum in conditii de aderenta buna, puntea spate e foarte ok si nu ai nevoie de mai mult, pe linga faptul ca e foarte robusta.
- in conditii normale (adica probabil 99% din situatii in cazul sotiei tale) tractiunea spate nu prezinta nici un risc de derapaj la Jimny, motorul e prea slab pentru asa ceva. Singurul loc unde am reusit sa fac spatele sa fuga a fost in parcare la Bolboci, pe pietricele alea mici. Pe Dealul Negru, pe ploaie, nu am reusit nimic, masina s-a comportat asa cum trebuia sa se comporte.
Daca e zapada, gheata, dezapezit partial, poti sa cuplezi 4x4, insa nu faci asta pe asfalt uscat. Si oricum imi inchipui ca orice om normal nu merge tare in conditiile alea.
Passat-ul tau 4motion intii va derapa si apoi Haldex-ul va cupla spatele si va incerca sa corecteze, La jimny in modul 4x4 cuplul motor e distribuit egal intre punti si lucrul asta nu se intimpla. Sistemul 4x4 de la Jimny e gindit pentru off-road, la Passat e gindit pentru sosea

La Jimny in modul 2WD puntea fata e decuplata total, nu ai frecari inutile de nici un fel, la Passat diferentialul spate e cuplat tot timpul, chiar daca trage foarte rar.
PS: La Passat-ul tau nu poti cupla sau decupla spatele cind vrei tu, de fapt nu ai absolut nici un fel de control asupra sistemului. Daca un singur senzor de ABS s-a dus, 4motion-ul se va dezactiva automat pentru ca nu mai stie cu ce viteza se invirt rotile, La Jimny totul e mecanic pentru ca masina a fost gindita pentru off-road si acolo nu trebuie sa depinzi de electronica.
Daca 4motion-ul ia decizii pentru tine, nu inseamna ca e mai bun sau mai prost decit o transmisie 4WD clasica, fiecare are avanataje si dezavantaje. Eu personal prefer Jimny-ul. Transmisia si suspensia au fost cele care au inclinat balanta in momentul in care am facut cercetarea de piata.