Autor Subiect: Jimny o jucarie sau o masina serioasa ?  (Citit de 13233 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline estpoint

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 4
Jimny o jucarie sau o masina serioasa ?
« : 29.Nov.2010, 08:17:52 a.m. »
Buna ziua ,

De trei luni am cumparat un Jimny , foarte dragut , fabricatie 2008 , full .
Am stat cateva zile sa gandesc daca e ok sau nu sa cumpar aceasta masina , acum o conduce sotia mea care pe zi ce trece ma inebuneste cu diferite probleme . As vrea sa stiu raspunsuri de aceea va intreb pe voi , apoi ma dau mare ca le stiu "singur" :P :P  :fluier:  :

1. Masina merge ok pana la 80-90 apoi ii este putin teama sa o mai calce sub pretextul ca nu mai are stabilitate . E ok ?
2. Ploua tare , avand tractiune spate i-am spus sa puna 4x4 , zice ca in cartea masinii scrie sa nu cuplezi 4x4 decat pe zapada sau noroi . Serios ???? Multe conditii ....

Pai daca nu merge peste 80 , nu poti cupla 4x4 cand vrei , unde e smecheria ? Ca urci cu ea pe munti ?
Eu am luat aceasta masina ca sotia mea sa mearga iarna fara probleme ...pai si cum stabilim daca cuplam 4x4 sau nu ?

Daca e zapada pe sosea , cu gheata oarecum , dar au dezapezit partial , cuplam sau nu 4x4 ?????????  Nu mai inteleg nimic ..... Eu am un passat 4motion , dar nu stau sa fac atatea calcule la tractinue , etc . Va rog lasati parerile voastre , ma vor ajuta ... !

Va rog

Offline unde

Re: Jimny o jucarie sau o masina serioasa ?
« Răspuns #1 : 29.Nov.2010, 11:13:11 a.m. »
 Tu nici acum nu stii ce ai cumparat. No offence  :)
 Sa le luam pe rind:
1.  Jimny e un off-roader (punti rigide fata spate, etc.), deci handling-ul pe sosea e departe de un Subaru Impreza sau alte masini care merg doar pe asfalt. Eu am mers si cu 120 - 130, dar pe autostrada. Pe serpentine, masina nu se rastoarna, chiar daca suspensia cu cursa lunga da senzatia asta.
2. Decenii la rind am fost educati ca tractiunea fata rullz si ca motoarele mari consuma mult, ceea ce e adevarat doar in unele cazuri foarte particulare.
 E adevarat ca Jimny are tractiune spate si ca tractiunea 4x4 o folosesti doar in off-road, dar astea sint in avantajul tau si nicidecum un handicap al masinii. Sa detaliem un pic:
 - Jimny nu are diferential central, e mai robust asa si cutia de transfer se comporta ca un diferential central blocat. In teren nu e nici o problema, insa pe asfalt se forteaza transmisia inutil in viraje. Si oricum in conditii de aderenta buna, puntea spate e foarte ok si nu ai nevoie de mai mult, pe linga faptul ca e foarte robusta.
 - in conditii normale (adica probabil 99% din situatii in cazul sotiei tale) tractiunea spate nu prezinta nici un risc de derapaj la Jimny, motorul e prea slab pentru asa ceva. Singurul loc unde am reusit sa fac spatele sa fuga a fost in parcare la Bolboci, pe pietricele alea mici. Pe Dealul Negru, pe ploaie, nu am reusit nimic, masina s-a comportat asa cum trebuia sa se comporte.

Daca e zapada, gheata, dezapezit partial, poti sa cuplezi 4x4, insa nu faci asta pe asfalt uscat. Si oricum imi inchipui ca orice om normal nu merge tare in conditiile alea.

Passat-ul tau 4motion intii va derapa si apoi Haldex-ul va cupla spatele si va incerca sa corecteze, La jimny in modul 4x4 cuplul motor e distribuit egal intre punti si lucrul asta nu se intimpla. Sistemul 4x4 de la Jimny e gindit pentru off-road, la Passat e gindit pentru sosea  ;) La Jimny in modul 2WD puntea fata e decuplata total, nu ai frecari inutile de nici un fel, la Passat diferentialul spate e cuplat tot timpul, chiar daca trage foarte rar.

PS: La Passat-ul tau nu poti cupla sau decupla spatele cind vrei tu, de fapt nu ai absolut nici un fel de control asupra sistemului. Daca un singur senzor de ABS s-a dus, 4motion-ul se va dezactiva automat pentru ca nu mai stie cu ce viteza se invirt rotile, La Jimny totul e mecanic pentru ca masina a fost gindita pentru off-road si acolo nu trebuie sa depinzi de electronica.
 Daca 4motion-ul ia decizii pentru tine, nu inseamna ca e mai bun sau mai prost decit o transmisie 4WD clasica, fiecare are avanataje si dezavantaje. Eu personal prefer Jimny-ul. Transmisia si suspensia au fost cele care au inclinat balanta in momentul in care am facut cercetarea de piata.
Suzuki Jimny 1.3i 2004

Offline ..::Khaos::..

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5819
  • Gen: Femeie
  • ..::SX4: love at first sight!::..
« Răspuns #2 : 29.Nov.2010, 12:12:50 p.m. »
Eu am luat aceasta masina ca sotia mea sa mearga iarna fara probleme ...
Daca este doar pentru sotie, si in mare parte pentru oras,... poate ca iti trebuia ceva mai soft. Un SX4 poate? :) Jimny este mai offroader din fire, si poate putin mai rigid.
SX4 1.6 GS 4WD Sunlight Copper named YOSHI :x

Offline Forte

« Răspuns #3 : 01.Dec.2010, 09:02:50 p.m. »
Este masina ideala pentru o doamna in oras! Mica, 4x4 la nevoie, inalta, taxe mici!

Ce poate face un Jimny?!

Offline Emi

• Full Member
  • Mesaje postate: 148
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #4 : 06.Dec.2010, 06:53:17 p.m. »
Poate sa cupleze 4x4 daca e ceva gheata sau ceva zapada pe jos. Observ ca e din 2008 deci in timpul mersului poate sa apese repede pe 4x4 simplu  ;) iar imediat cum a dat de asflat ud sau uscat sa dezactiveze 4x4 simplu. Dupa ceva cate sute de km de obisnuiesti si cu Jimny pe asfalt. Noi il alergam cu 90-100 si cu SIMEXURI >:) >:) spre munte pana la un traseu de offroad  :x si nu mi se pare instabil deloc. Sa nu mai zic ca Jimny-ul meu are si Suspencion Lift de +5cm :good:

Offline shoricelu

• Full Member
  • Mesaje postate: 179
  • Gen: Bărbat
  • No cat should stay in my way!
« Răspuns #5 : 11.Ian.2011, 11:16:34 p.m. »
dac-as fi estpoint, as sta sa cujet ce e mai simplu: sa cumpar alta masina sau sa-mi iau sotia si sa-i arat cateva trucuri de off-road...

serios, Jimny e Jimny: micul catzarator. Nu speedy gonzales, nu caddy, nu A6, nu fiesta. Nu alearga tare, nu exceleaza in confort, nici in stabilitate si nici in consum.

Personal o consider excelentza in domeniul compromisului intre oras si off-road, dar pentru cineva care e indragostit de off-road nu vitzeversa....

So... revin: mi-as lua sotia intr-o lunga initiere in tainele "ruperilor", a "prizelor", a derapajelor controlate pe namol si zapada si, cine stie, in arta catzaratului  :happy:

PS: estpoint: eu as pastra-o, numai de dragul zgomotului pe care il face pe aspiratie.... SUPERB!!! Cineva m-a intrebat daca are motor de 2.5 sau de 3...  :-))
« Ultima Modificare: 11.Ian.2011, 11:20:37 p.m. de shoricelu »

ремонт зонтов
SX4 2008 - 1.9 ddis... o bestie pentru o bestie!

Offline hugbear

« Răspuns #6 : 12.Ian.2011, 12:14:56 a.m. »
Uhm... niste raspunsuri extraordinare (pe masura masinutei) care vor folosi cu siguranta viitorilor curiosi in privinta capabilitatilor lui Jimny. Despre OP insa...:

Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline quarrci

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 1
« Răspuns #7 : 24.Ian.2011, 12:22:20 p.m. »
Buna,

De ceva vreme ma tot gandesc sa imi iau un Jimny. Si fix cand m-am decis eu foarte incantata sa imi aduc unul din Germania am discutat cu un amic care a schimbat foarte multe masini si mi-a dat peste cap tot entuziasmul.
Am inteles ca se fac in Ungaria si ca nu sunt foarte fiabile. Ca mereu trebuie sa bagi piese in ele si stiu ca piesele se gasesc greu. Ca de fapt  "japonezele" nu sunt chiar ceea ce credeam eu ca sunt.
Nu sunt cea mai avizata persoana sa vorbesc despre asta. Eu vreau un Jimny sa pot asa-l bag in zapada, sa pot sa-l bag pe drumuri forestiere sau pante inamolite. ( mofturi ). Dar probabil o sa il folosesc mai mult in oras.  Nu o sa fac off road cu el pentru ca nu sunt un sofer experimentat.
V-as ruga foarte mult sa imi dati un sfat. Sa ma mai gandesc si sa aleg un Golf sau sa ma " arunc" la Jimny si la vara sa il duc pe plaja?

Multumesc :)

Offline >pexic<

« Răspuns #8 : 24.Ian.2011, 12:44:35 p.m. »
Salut, cumpara GOLF, bafta!
Fă din disperarea cea mai profundă, speranţa cea mai invincibilă.

Offline shpeedy

« Răspuns #9 : 24.Ian.2011, 01:14:33 p.m. »
Mai degraba un Golf cu 'oareshce' capacitati de Jimny => SX4.
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci