Autor Subiect: Volan care nu mai revine drept dupa viraj  (Citit de 7492 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline sx4 sedan 2009

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 269
  • Gen: Bărbat
Volan care nu mai revine drept dupa viraj
« : 31.Oct.2010, 11:55:06 p.m. »
Mi se  intimpla ca dupa schimbarea casetei de directie, la efectuarea unui viraj  volanul  sa nu mai revina pe pozitia drept cu rotile in fata , adica ramine spre directia unde  sa virat, ceea ce nu mi se pare normal. mai ales ca pina la schimbarea casetei de directie era ok !!. Ce parere aveti ?  e normal ?  :dream: :w

Offline miocrl

Re: Volan care nu mai revine drept dupa viraj
« Răspuns #1 : 01.Nov.2010, 09:15:52 a.m. »
nu e normal. mie acelasi lucru mi s-a intamplat la Dacia Solenza.. si asa a ramas de atunci :(
exista si la caseta o perioada de rodaj? dupa care sa mearga usor?

Offline BXXENL

« Răspuns #2 : 01.Nov.2010, 09:35:25 a.m. »
Din cate stiu, la servo full electric revenirea la zero e asistata electric. Sa fie functia asta de vina? In orice caz, nu e normal, mergi inapoi la ei si fa scandal. Directia este o componenta vitala, se joaca cu viata ta daca ti-au dat o masina care n-a fost testata dupa reparatie. Eu as face un super scandal.
  • SX4 1.5
Alex

Offline miocrl

« Răspuns #3 : 01.Nov.2010, 09:45:58 a.m. »
stiati ca daca mergi in service a 4-a oara cu aceeasi problema nerezolvata legea din romania iti da dreptul sa ceri banii inapoi pe masina? :)

Offline Lidia

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 16
« Răspuns #4 : 01.Nov.2010, 12:41:09 p.m. »
Ce act normativ prevede aceasta situatie?

Offline adrian_r5

« Răspuns #5 : 01.Nov.2010, 01:05:44 p.m. »
Text extras din: Hotărâre nr. 394/1995 - privind obligaţiile ce revin agenţilor economici - persoane fizice sau sau juridice - în comercializarea produselor de folosinţă îndelungată, destinate consumatorilor

Art. 9. - Vânzătorul este obligat faţă de consumator, iar producătorul faţă de vânzător, pentru produsele reclamate în cadrul termenului de garanţie, să asigure şi să suporte toate cheltuielile pentru punerea în funcţiune, întreţinerea, repararea sau înlocuirea acestora, precum şi cheltuielile de manipulare, diagnosticare, expertizare, montare, ambalare şi transport aferente.
    Se exceptează de la prevederile alineatului precedent, privind obligaţia vânzătorului de a asigura transportul produselor de folosinţă îndelungată, produsele cu o greutate brută mai mică de 10 kg.

Completat de      articolul 1 din Hotărâre nr. 786/1996  in data de 17 septembrie 1996    

Art. 10. - Vânzătorul este obligat să asigure repararea sau înlocuirea gratuită a produselor de folosinţă îndelungată, după expirarea termenului de garanţie, în cazul în care defecţiunea s-a datorat unor vicii ascunse, confirmate prin expertize tehnice efectuate de un organism tehnic neutru, apărute în cadrul duratei medii de utilizare a acestora, caz în care cheltuielile aferente vor fi suportate de vânzător, fără a-l exonera de răspundere pe producător.

Modificat de      articolul 1 din Hotărâre nr. 786/1996  in data de 17 septembrie 1996    

Art. 11. - Vânzătorul care comercializează produse de folosinţă îndelungată are obligaţia să facă demonstraţia de funcţionare şi să explice modul de utilizare a acestora.
   Art. 12. - Producătorul şi vânzătorul sunt exoneraţi de obligaţiile lor privind garanţia, dacă defectarea s-a produs din cauza nerespectării de către consumator a instrucţiunilor de instalare, punere în funcţiune, utilizare, întreţinere, manipulare, transport şi depozitare, cuprinse în documentaţia care însoţeşte produsul.
   Art. 13. - Durata termenului de garanţie se prelungeşte cu timpul scurs de la data la care consumatorul a reclamat defectarea produsului şi până la data repunerii acestuia în stare de funcţionare.
    Prelungirea termenului de garanţie se va înscrie în certificatul de garanţie de către unităţile service abilitate.
   Art. 14. - Produsele de folosinţă îndelungată defectate în termenul de garanţie, atunci când nu pot fi reparate sau când durata de nefuncţionare din cauza deficienţelor apărute în termenul de garanţie depăşeşte 10% din termenul de garanţie, la cererea consumatorului, vor fi înlocuite de vânzător sau acesta va restitui consumatorului contravaloarea actualizată a produsului respectiv.
    Restituirea contravalorii actualizate a produsului se va face la cererea consumatorului şi în cazul unor defecţiuni repetate (cel puţin 3 defecte în prima jumătate a perioadei de garanţie) sau în cazul defectării produsului care a fost deja înlocuit.

Art. 15. - Produsele de folosinţă îndelungată care înlocuiesc produsele defecte în cadrul termenului de garanţie vor beneficia de un nou termen de garanţie, care curge de la data preschimbării produsului.

L.e. ... apropo de  Art. 9. ... miocrl, nu te bate gindu' sa-ti recuperezi "cheltuielile transport aferente" ocazionate de schimbarea de caseta de directie ... ca banuiesc ca masina ta are mai mult de 10 kg  :-/
« Ultima Modificare: 01.Nov.2010, 01:09:57 p.m. de adrian_r5 »
Too Old to Rock and Roll: Too Young to Die (© Jethro Tull 1976)

Better Motörhead than Dead :yeah:

Offline miocrl

« Răspuns #6 : 01.Nov.2010, 03:40:04 p.m. »
nu.. ii las sa se bucure de bunatatea mea.
nu mai imi consum resurse momnetan. in viitor daca ma bate caseta pe batatura o sa scot flacari pe nari ca un balaur

Offline VAXXi

« Răspuns #7 : 01.Nov.2010, 04:29:01 p.m. »
Revenirea la zero a volanului nu are treaba cu servodirectia, ci cu "caster angle" (nu stiu cum l-au tradus in romana, parca "unghi de fuga"). E unghiul dintre verticala si axa suspensiei pentru o roata directoare, cum te uiti la roata din lateral.

http://en.wikipedia.org/wiki/Caster_angle

Du-te si fa-ti o geometrie la roti, si ar trebui sa se rezolve problema. In mod normal trebuiau s-o faca la service dupa schimbarea casetei, caci se face dupa orice interventie la elemente de suspensie si directie, dar deh... "la noi merge si asa".

Offline Laurentiu

« Răspuns #8 : 01.Nov.2010, 05:44:45 p.m. »
"caster angle" ...E unghiul dintre verticala si axa suspensiei pentru o roata directoare, cum te uiti la roata din lateral.
http://picsdigger.com/keyword/caster%20angle/

« Ultima Modificare: 01.Nov.2010, 05:53:34 p.m. de Laurentiu »
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline Laurentiu

« Răspuns #9 : 01.Nov.2010, 06:18:13 p.m. »

« Ultima Modificare: 01.Nov.2010, 06:23:40 p.m. de Laurentiu »
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!