Ai impresia ca sunt mai sanatoase cotetele din bca sau poroterma daca nu sunt izolate corect? Eu nu cred! Probabil din pamant si lemn ar fi cea mai sanatoasa.
Ce am gasit eu :
"Spuma poliuretanică (PUR) și poliizocianurată (PIR): Acestea sunt utilizate frecvent ca material izolant în panourile sandwich. În timpul producției sau la arderea materialului pot fi eliberate substanțe chimice iritante sau toxice, dar materialul final, solidificat, nu este considerat periculos în condiții normale de utilizare [1].
Vată minerală/bazaltică: Alte panouri folosesc vată minerală (similară cu izolația din clădiri). Organizațiile de sănătate, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au reevaluat riscurile și consideră că fibrele moderne din vată minerală nu sunt clasificate ca fiind cancerigene pentru oameni, deși manipularea lor poate provoca iritații temporare ale pielii sau ale căilor respiratorii [1].
Formaldehidă: Unele panouri mai vechi sau de calitate inferioară pot folosi adezivi care conțin formaldehidă. Expunerea prelungită la niveluri ridicate de formaldehidă (un gaz) este asociată cu un risc crescut de cancer, dar materialele moderne respectă, de obicei, standarde stricte de emisii [1].
În concluzie, atâta timp cât panourile sunt instalate corect și nu sunt deteriorate (de exemplu, prin tăiere intensivă fără echipament de protecție sau prin ardere), riscul pentru sănătate este minim. Materialele moderne utilizate în construcții sunt reglementate strict de standardele europene și internaționale de sănătate și siguranță.
Pentru informații suplimentare despre materialele de construcție și sănătate, puteți consulta autoritățile de sănătate publică sau organizațiile de reglementare."
Am vazut ca se fac si spitale din panouri.