Autor Subiect: Anvelope cu tinte (de unde, sunt permise?)  (Citit de 15329 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline lucianer

• Hero Member
  • Mesaje postate: 8047
  • Gen: Bărbat
  • Daihatsu Terios, 1.5 16V 105 CP Benzinar/GPL
Anvelope cu tinte (de unde, sunt permise?)
« : 27.Ian.2010, 03:26:07 p.m. »
Anvelopele (de iarna) prevazute cu tinte sunt interzise prin lege in Romania.
http://www.criserb.com/blog/cauciucuri-de-vara-vs-cauciucuri-all-seasons-vs-cauciucuri-iarna.html
« Ultima Modificare: 27.Ian.2010, 11:20:20 p.m. de cristyyy2003 »
Go Terios!!!:)

Offline Laurentiu

Re: Anvelope cu tinte (de unde, sunt permise?)
« Răspuns #1 : 27.Ian.2010, 03:47:05 p.m. »
Anvelopele (de iarna) prevazute cu tinte sunt interzise prin lege in Romania.

SURSA: http://www.artri.ro/disp_art.php?artid=1474
Citat
DESPRE CAUCIUCURI DE IARNĂ, CAUCIUCURI CU ŢINTE ŞI ALTE MATERIALE de iarnă:
27-11-2007

Austria (minim o pereche de cauciucuri de iarnă MS, M+S sau M&S pentru vehicule mai mari de 3,5t, adâncimea profilului min. 5mm), Belgia (adâncimea profilului min. 1.6 mm, este interzisă folosirea cauciucurilor cu ţinte), Bosnia-Herţegovina (cauciucuri de iarnă MS, M+S sau M&S, cu o adâncime a profilului de min. 4 mm şi purtând simbolul fulg de nea + lopată şi sac cu 20-50 kg nisip pentru toate vehiculele de transport marfă şi călători), Croaţia (minim 2 cauciucuri de iarnă M+S cu profil de min. 4 mm + lopată, sunt interzise cauciucurile cu ţinte), Cehia (este interzisă folosirea cauciucurilor cu ţinte), Estonia (cauciucurile cu ţinte pot fi folosite între 01.10-01.05), Finlanda ( cauciucuri de iarnă obligatorii pentru vehicule sub 3,5t si opţională pentru vehicule mai mari de 3,5t, adâncimea profilului min. 1.6 mm), Franţa (cauciucurile cu ţinte sunt acceptate pentru vehicule mai mici de 3,5t), Germania (în funcţie de vreme şi semnele rutiere - cauciucuri de iarnă şi lanţuri, lopată, târnăcop, bară/cablu de tracţiune), Ungaria (este interzisă folosirea cauciucurilor cu ţinte), Italia (numai unde exista marcaje specifice), Letonia (cauciucurile de iarnă sunt obligatorii între 01.12-01.03 numai pentru vehiculele mai mici de 3,5t, ca alternativă se pot folosi cauciucuri cu ţinte, acestea fiind însă interzise în perioada 01.03-01.10), Lituania (între 10.04-01.11 este interzisă folosirea cauciucurilor cu ţinte; cauciucurile de vară sunt interzise pentru vehiculele mai mari de 3,5 t între 10.11-01.04; adâncimea min. a profilului este pentru M2-2mm şi 3mm între 10.11-01.04, pentru M3-2mm , N2 şi N3-1mm, remorci de categoria O3 şi O4-1mm), Mongolia ( se recomandă lopată, bară tractoare, cablu oţelit, vinci şi cauciucuri cu ţinte), Norvegia (folosirea cauciucurilor de iarnă nu este obligatorie, dar dacă se folosesc adâncimea min. a profilului este de 5mm; cauciucurile cu ţinte sunt interzise de la Paşti până la 31.10; vehiculele care au cauciucuri cu ţinte plătesc taxă pentru a intra în Oslo, Trondheim şi Bergen), Polonia (este interzisă folosirea cauciucurilor cu ţinte), România (în funcţie de vreme şi indicaţiile Comandamentului Central de iarnă se impune folosirea cauciucurilor de iarnă, a lanţurilor, lopeţii şi materialelor antiderapante; adâncimea min. a profilului 2mm) , Rusia (folosirea lanţurilor, a cauciucurilor de iarnă şi a altor materiale este lăsată la decizia şoferului, se recomandă totuşi utilizarea acestora în zona Munţilor Urali), Slovenia (cauciucuri de iarnă M+S, cu adâncimea profilului de min. 4mm + lopată, este interzisă folosirea cauciucurilor cu ţinte), Suedia (folosirea cauciucurilor cu ţinte este permisă între 01.10-30.04), Elveţia (cauciucurile cu ţinte sunt permise pentru vehiculele mai mari de 3,5 t între 01.11-30.04). (Sursa: “Winter Equipment – Survey of legislation on the use of snow chains and winter tyers”, studiu IRU) .
In Romania nu e specificata interzicerea cauciucurilor cu tinte, cel putin pina la publicarea acestui articol.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline lucianer

• Hero Member
« Răspuns #2 : 27.Ian.2010, 03:48:40 p.m. »
Pai acela nu este un articol din lege!

Offline lucianer

• Hero Member
« Răspuns #3 : 27.Ian.2010, 04:12:01 p.m. »
Ca sa nu o mai lungim.Acum am inchis telefonul dupa ce am vorbit la 0219544(politia rutiera).Am intrebat daca exista scris in lege ca este interzisa utilizarea tintelor pe cauciucurile de iarna.Raspunsul lor a fost ca :
de curand a aparut in legislatia UE o prevedere prin care se interzice folosirea lor.Asadar ,cred ca este clar.Motivul interzicerii lor este ca distrug asfaltul(in special in cazul franarii).Nu ai voie sa le folosesti decat in cursele ce se desfasoara pe zapada/gheata,in afara soselelor.

The following users thanked this post: yeti

Offline vadiro

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 400
« Răspuns #4 : 27.Ian.2010, 04:19:11 p.m. »
Eu nu sunt nici pro nici contra acestor cauciucuri, dar nu am nici cea mai mica incredere in ceea ce spune un politai, mai ales la telefon(adica in anonimat).
Am auzit atatea aberatii spuse de politisti, incat pentru mine parerea lor nu este prea valoroasa. Asa ca, cel mai sigur, un document ce a trecut prin Monitorul Oficial va poate lamuri disputa.
Suzuki SX4 Sedan GS
GPS MyGuide 3100 cu iGO Primo, iGO 8, Garmin XT, TomTom 7 si Navigon MN7
CB Midland Alan 48 Plus Multi B + Sirio ML-145 PL

Offline ..::Khaos::..

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5819
  • Gen: Femeie
  • ..::SX4: love at first sight!::..
« Răspuns #5 : 27.Ian.2010, 04:26:10 p.m. »
OK, va rog sa incetati "disputa" de dragul argumentului. Cine doreste si este interesat sa-si puna tinte, poate cauta in lege.

E adevarat ca aluneca, dar sunt mult mai eficiente si pe gheata decat cele de vara/allSeason. Exista teste care demonstreaza asta

Stiu, erau niste filmulete chiar pe topicul asta, daca nu insel. Am zis doar ca pe gheata... e greu :P
« Ultima Modificare: 27.Ian.2010, 04:29:47 p.m. de ..::Khaos::.. »
SX4 1.6 GS 4WD Sunlight Copper named YOSHI :x

Offline >pexic<

« Răspuns #6 : 27.Ian.2010, 04:36:24 p.m. »
corect, dar sa nu isi puna prea multe pentru ca devine ridicol  >:)

Fă din disperarea cea mai profundă, speranţa cea mai invincibilă.

Offline flotl

« Răspuns #7 : 27.Ian.2010, 09:05:30 p.m. »
In Oslo am vazut foarte multe masini cu tinte pe cauciucuri. Probabil si din cauza ca este foarte des polei. Eu nu cred ca acestea strica asfaltul.
Si la noi la firma era o perioada in care vreo 3 masini aveau cauciucuri cu tinte.
SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDiS / 129 CP / 4X4 / ECHIPARE PREMIUM EDITION (FULL)
Trecut de 130.000 km in februarie 2015.

Offline miocrl

« Răspuns #8 : 28.Ian.2010, 10:10:14 a.m. »
in Romania se folosesc in cadrul armatei

Offline lucianer

• Hero Member
« Răspuns #9 : 28.Ian.2010, 11:03:18 a.m. »
Este adevarat.Eu aveam in armata (1997)pe Break asa ceva(Semperit).Mi-au fost date atunci ca ultima solutie fiind o iarna mai grea si din cauza "job"-ului trebuia sa fie masina ok.