Autor Subiect: Starea vremii  (Citit de 295499 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline NicNic

Re: Starea vremii
« Răspuns #960 : 16.Iul.2024, 12:11:24 a.m. »
Hai ca mai sunt cateva zile ...

Iar la iarna va fi frig!
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14888
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #961 : 21.Sep.2024, 09:52:19 a.m. »
Dunarea a inundat orasul Esztergom.

Sper ca fabrica de Suze sa nu fi fost afectată.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #962 : 19.Feb.2025, 11:49:51 a.m. »
Capitala e lider azi la grosimea stratului de zăpadă.❄️
  • SX4 by Giugiaro

Online enicky

« Răspuns #963 : 19.Feb.2025, 08:21:55 p.m. »
Capitala e lider azi la grosimea stratului de zăpadă.❄️
  Ceea ce mi se pare extraordinar : se curata tot asfaltul, aerul este muuult mai curat, iar gerul va distruge si ultimii microbi ramasi ! Doamne Ajuta sa fie in fiecare an asa !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline kellogs

« Răspuns #964 : 24.Feb.2025, 05:33:16 p.m. »
Am tot verificat noaptea temperatura data ed weather underground com si cea masurata de termometrul din curte. Negresit cu 3 grade mai sus in curte, Bucuresti. E prima oara cand observ discordante. Mai are cineva astfel de curiozitati?
  • 1.6 ddis MT
simulatoare TPMS, monitoare TPMS, pentru Suzuki si nu numai - https://spooftpms.com
adaptoare lumini frane/semnalizare SUA (rosu/rosu) -> EU (rosu/portocaliu) - https://rearlightsbox.eu/

Online enicky

« Răspuns #965 : 25.Feb.2025, 01:56:37 a.m. »
    Da, am avut curiozitatea asta si daca pentru Bucuresti as gasi o explicatie, pentru zona unde sunt(la vreo 30 de km de capitala) nu mai gasesc! Adica la mine am gasit o diferenta de vreo 6 grade, si nu cu un termometru, l-am scos si pe al doilea. E drept ca niciunul nu e cu mercur, ambele sunt cu alcool(cele cu lichid rosu), dar in casa arata corect comparate cu unul electronic, dar pe care nu-l pot scoate afara.
    La Bucuresti as zice ca temperaturile se citesc pe la Baneasa, Filaret, etc. si probabil ca difera de alte zone ale orasului, avand in vedere circulatia auto sau chiar blocurile neizolate, dar in afara orasului... chiar mi se pare ciudat, mai ales ca la mine sunt 30-36km pana la un oras...
Comparatia am facut-o cu "meteo-radar", aplicatia dupa telefon.

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

« Răspuns #966 : 25.Feb.2025, 09:43:09 a.m. »
Exista multte explicatii despre aceste diferente.
Prima, si cea mai importanta, este ca valorile prognozate se bazeaza pe modele matematice de calcul.
Nu exista statii meteo in fiecare localitate sau punct de pe harta.
Asa ca vor diferi valorile de prognoza, chiar si de la un site meteo la altul, functie de modelul de calcul utilizat.

Apoi, chiar daca ar fi o statie meteo la numai cativa kilometri distanta de locul tau, tot pot fi diferente de cateva grade (2, poate 3 grade, de obicei) functie de microclimatul locului. De exemplu, masurarea temperaturii intr-o vale, sa zicem albia majora a unui rau, va indica valori diferite decat daca se va masura la numai 1 km departare, dar mai sus, pe malul vaii respectivului curs de apa.
Eu am aceasta situatie, avand aproape permanent 2-3 grade mai putin (vara), locuind pe o vale, fata de ce este in mijlocul localitatii respective, la nici 1 km departare. Observ aceasta diferenta pe bordul masinii, dar simt diferenta si eu, direct.

Alt element important este modul in care facem noi masurarea temperaturii. Statiile meteo au o procedura bine definita pentru masurarea temperaturii: la 2 m deasupra solului, in spatiu deschis, fara obstacole in calea maselor de aer, etc. Ori acasa cred ca e putin probabil sa respectam aceleasi conditii de masurare ...

• ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

The following users thanked this post: gabineg

Offline Hoinar

« Răspuns #967 : 25.Feb.2025, 10:06:07 a.m. »
Pe langa cele spuse de Nicu, masurarea temperaturii se face intr-o incinta deschisa, la umbra. Plus alti factori. Tot ce vedem noi ca si temperaturi masurate sunt la umbra, departe de surse iradiante de caldura ( beton, asfalt etc ) De exemplu statia meteo care masoara temperatura pentru Brasov, este in Ghimbav. Mai sunt ceva statii locale, in oras, dar puctul de referinta este in Ghimbav.
  • Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 2021 Passion, Suzuki Grand Vitara 3, 2L benzina
Libertatea ta se termina acolo unde incep drepturile altora!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #968 : 25.Feb.2025, 10:20:57 a.m. »
Profesorul George C. Moisil ne-a zis asa la ora de fizica: Cand ai un ceas, stii cat e ora. Cand ai doua, nu stii...

E valabil și despre termometre.
Când sunt in zona de domiciliu, mă bazez pe valorile masurate și afișate de Administrația Națională de Meteorologie, care se corelează destul de bine cu Weather de pe telefonul Android.
  • SX4 by Giugiaro

Offline Laurentiu

« Răspuns #969 : 25.Feb.2025, 11:14:38 a.m. »
''Conform standardelor OMM, măsurarea temperaturii aerului se realizează cu termometre clasice sau senzori speciali. Instrumentele de măsurare a temperaturii aerului sunt amplasate la înălțimea de 2m față de suprafața solului în interiorul adăposturilor meteorologice.

Adăpostul meteorologic este astfel conceput încât să permită libera circulație a aerului în jurul termometrului, fiind amplasat pe un teren acoperit cu vegetaţie, la o anumită distanţă de clădiri sau alte surse de căldură.''
https://old.meteo.md/mold/metod_izmerenia_temp.htm

Eu folosesc ''americanul'' Weather App si fata de termometrul din exterior, diferenta este cam de 1grC. Acest program il folosesc si pentru a merge la pescuit. Pina acum nu a dat gres.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!