Autor Subiect: Retrofit pilot automat + comenzi audio  (Citit de 1877 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline ivv

Retrofit pilot automat + comenzi audio
« : 11.Apr.2026, 05:39:45 p.m. »
Bună ziua!

Dețin o Grand Vitara 3-uși din 2008, cu motorul de 1.6 benzină.
   Momentan nu are niciun fel de comenzi pe volan, deci fără control audio și fără cruise control.
   Am găsit un tutorial pentru montarea pilotului automat aici: https://www.team-bhp.com/news/installing-cruise-control-my-10-year-old-suzuki-grand-vitara .
   Sunt familiarizat cu tot felul de retrofituri, doar că nu pe Suzuki. Nu am mașina aceasta de mult, deci întrebările mele s-ar putea să fie de necunoscător.
   Întrebări:
1. A mai făcut cineva acest retrofit?
2. Este adevărat că dacă există siguranța pentru pilot automat în panou, atunci am nevoie doar de butoane să funcționeze?
3. Găsesc tutoriale unde unii specifică faptul că mi-ar trebui și 2 switchuri pentru pedala de ambreiaj și frână - ptr. dezactivarea pilotului asutomat. Cum este de fapt?
4. Toate tutorialele pe care le găsesc au deja modulul de control audio pe volan, eu nu-l am și vreau să-l adaug. Cablajele sunt deja realizate pentru acesta? Din ce înțeleg din schemele disponibile pe net și poza atașată mai jos, pare că da.

Adaug poza unde se vede conectorul G33.
Mulțumesc!
  • Grand Vitara JT 1.6 3dr

Offline ivv

Re: Retrofit pilot automat + comenzi audio
« Răspuns #1 : 13.Apr.2026, 12:56:37 p.m. »
Revin.

M-am documentat puțin mai mult și cred că mi-am răspuns singur la întrebări.
Cel puțin pentru motorul de 1.6 benzină (GV 3dr), pare că e este un mit faptul că dacă este prezentă siguranța de cruise control în panou, este prezent și cablajul.
La mine, toate siguranțele sunt prezente. Switchul de frână are doar 2 cabluri, în loc de 4 (cele 2 suplimentare fiind pentru CC). Switchul de ambreiaj lipsește. Nu ar fi fost asta o problemă dacă existau conexiunile pe undeva pe acolo. Din ce am citit, alții au găsit direct sub bord mufa de switch ambreiaj și cablurile suplimentare pentru switchul de frână. La mine nu erau.
Am verificat apoi mufa E23 din ECU-motor și am observat că de fapt lipsesc multe alte cabluri necesare la cruise control.
Concluzia: nu este pre-cablată și probabil că trebuie și firmware diferit pe diverse ECU. Am abandonat momentan.
Rămâne să pun doar comenzile audio pe volan, acestea fiind realizabile cu ce am.

Din ce m-am documentat, cel mai probabil, cablajul există deja pentru motorizările superioare și posibil doar pentru variantele în 5 uși.
« Ultima Modificare: 13.Apr.2026, 01:19:20 p.m. de ivv »

The following users thanked this post: Hoinar

Offline enicky

« Răspuns #2 : 13.Apr.2026, 08:48:23 p.m. »
....Concluzia: nu este pre-cablată și probabil că trebuie și firmware diferit pe diverse ECU. Am abandonat momentan.
Rămâne să pun doar comenzile audio pe volan,.
    Pe Vitara mea nu am avut, si-mi doream cruise control, apoi mi-am luat S-cross care are, si pe care cred ca nu l-am folosit de cinci ori in sase ani, pentru ca la noi se circula atat de prost pe autostrazi, incat aceasta functie mai mult te incurca decat te ajuta. Asa ca n-ai pierdut nimic !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

« Răspuns #3 : 13.Apr.2026, 09:30:29 p.m. »
Pentru mine optiunea de cruise control este buna de folosit la mersul pe autostrada.
Si la mersul pe DN, ca sa nu fiu tentat sa accelerez peste anumite limite.

Iar daca masina mai are si ACC si cutie automata, este extrem de comoda la drum lung, pe orice fel de drum.
Practic pot sa merg fara sa apas acceleratia, de la Bucuresti pana la Cluj.

Acum, unii soferi pot fi obisnuiti sa foloseasca anumite dotari ale masinii, altii nu.
Depinde si de sofer cat de utila sau placuta e o dotare.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline Sefer Jesirah

« Răspuns #4 : 14.Apr.2026, 10:42:09 p.m. »
 Cruise control + ACC, priceless ! Am avut la s-cross.  :x
  • Ex sx4 s-cross 1.6 DDIS Luxus AT Allgrip / Renegat Night Eagle

Offline wolfin

« Răspuns #5 : 15.Apr.2026, 11:59:24 a.m. »
suzuki a implementat bine adaptativul pe modelele sale.

CC e alta treaba...inutilizabila comparand cu ACC ul

nu cred ca as mai cumpara masina noua fara aceasta optiune.

folosesc ACC ul si in Bucuresti. butonul de cruise si set e tocit.

de Paste am facut peste 1000 km...majoritatea lor pe ACC. consum la dus 5.2-5.7% (ac on tot drumul si box pe masina). nu am avut depasiri de limita de viteza. ba chiar am mers linistit. la intoarcere am venit mai tare ...6.6.

consumul este datorat ACC ului. daca nu aveam cutia si ac ul on.....era mai jos consumul. la plin pe plin a iesit 6.2%
« Ultima Modificare: 15.Apr.2026, 12:10:26 p.m. de wolfin »
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Offline ivv

« Răspuns #6 : 15.Apr.2026, 01:06:47 p.m. »
Eu mi-aș fi dorit și în funcție de timp, poate reușesc să-l fac. Trebuie să învăț puțin cum e cu flashuirea/codearea pe Suzuki și ce softuri găsesc, dacă merge pe același ECU, care sunt toate ECU care trebuie codate etc... Îmi este total necunoscut acest brand, pentru moment. Referitor la cruise control, folosesc des pe celelalte mașini. Probabil depinde mult de ce traseu are fiecare. Eu merg des pe A2: București-Drajna/Buc-CT. În timpul săptămânii e destul de liber și țin mult fără să întrerup pilotul și chiar dacă-l întrerup, tot la o apăsare de buton revine la viteza inițială. Pentru mine e sfânt. Am și o Mazda3 cu pilot adaptiv și da, CC simplu nu e la fel de relaxant, dar nici nu pot să zic că cel standard mă deranjează.

Offline NicNic

« Răspuns #7 : 15.Apr.2026, 04:31:36 p.m. »
@ivv : Era un coleg (@miocrl) pe acest forum care se ocupa cu astfel de lucruri, furnizare module CC after market.
Cred ca daca ii scrii, PM, poate mai are ceva de oferit. Macar experienta ...
Desteapta-te romane!

The following users thanked this post: ivv

Offline BrSx4

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1693
  • Gen: Bărbat
  • Munca nu a omorat niciodata pe nimeni
    • Braila
« Răspuns #8 : 15.Apr.2026, 09:13:27 p.m. »
@ivv
Eu am cumparat si montat acest model https://lp.dk/support_compatibility.php
De montat l-am montat in Bucuresti la https://electronictudor.ro/ care dau si garantie la CC si lucrare
  • SX4 1.5 glx, New Vitara 1.6 AllGripp Turqouaz
SX4 1.5 glx gri metal
New Vitara 1.6 AllGripp Turqouaz
Diferența dintre inteligență și prostie este că inteligența are limite

Offline NicNic

« Răspuns #9 : 15.Apr.2026, 11:03:01 p.m. »
Am gasit topicul despre cruise control after market.

@ivv : Poate sunt detalii utile pe acolo.
Spor!
Desteapta-te romane!