Autor Subiect: Cui i-am dat masina s-o conduca?  (Citit de 2132 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline jante.otel

Cui i-am dat masina s-o conduca?
« : 19.Iul.2020, 07:03:28 p.m. »
Salutari,

M-am uitat in jur daca a scris cineva despre asta si chiar am impresia ca subiectul nu exista.
Sincer sa fiu mi se pare destul de curios deoarece se spune ca sunt doua lucruri care nu se imprumuta: nevasta si masina. Cu toate astea nu cred ca e vreun sofer (barbat sau femeie) care sa nu fi imprumutat vreodata masina cuiva.
Sentimentul avut atunci trebuie ca depinde de cateva chestii: cat de tanara este EA (vorbim de masina), cat de scumpa, cat de indragostit este de EA (tot de masina vorbim), cine o conduce, esti/nu esti in dreapta, sau macar in spate.

Si sa nu scriem despre asta? Nu se poate...
Ei bine, eu am trait momentul... Am inghitit galusca  :(

Noul sofer al familiei - Andrei - s-a instalat deja bine la volan si e volanul lui S-Cross (my precious). Nu vorbesc de micile trasee in jurul orasului. Am facut impreuna primul la Cluj, ocazie cu care a condus super tot traseul, inclusiv in orasul ala misto, lejer (Sambata) si... politicos - parerea mea de oltean.
Sincer sa fiu inca mai am... "fluturi in stomac" (si nu de-aia ca la 20 ani) cand Andrei depaseste ceva prea aproape si inca ma tin cu gura pe el, dar una peste alta fii-meu cred c-o sa fie un sofer bun. Culmea e ca dupa intoarcerea de la Cluj, seara la 9, a urmat intrebarea: "Ti-aduci aminte ca te-am intrebat daca-mi dai masina cand ne intoarcem de la Cluj sa ma duc la un chef la... (mama naiba)".
Ce era a zic? I-am dat-o cam cu strangere de inima, dar s-a dovedit ca totul a fost cat se poate de OK. Fluturii din stomac i-am inghitit pe la 4-5 AM  cand s-a deschis usa acasa. Dimineata cand mi-am gasit motiv sa ies in oras masina era parcata impecabil la scara.
Asa ca prima mea experienta mea "cui i-am dat masina s-o conduca" s-a incheiat cu bine.

Mai e careva care sa ne impartaseasca ceva similar?
  • S-Cross
jante.otel@yahoo.ro

Tel: 0799354972

Offline gabi males

Re: Cui i-am dat masina s-o conduca?
« Răspuns #1 : 19.Iul.2020, 07:08:59 p.m. »
Păi, fără nici o reținere, am dat-o oricărui coleg de forum care a vrut să o conducă. Un test au făcut (așa cum se vede în jurnalul de bord) și băieții de la Atelierul de Detailing (în speță, Luci).
  • Ex-Suzuki Baleno 1,2 GLX,acum Suzuki Vitara 1,4, allgrip,AT,luxus,2019

Offline ntire2000

« Răspuns #2 : 19.Iul.2020, 08:26:44 p.m. »
Masina si nevasta nu se împrumuta.
Acuma, daca e vorba de copilul tau....tot ceea ce poti face e sa devii mai evlavios atunci când masina nu e în parcare.
Sau, daca te tine portofelul, solutia e sa-i cumperi si lui una.
Nevasta îsi procura singur.   :-))
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline NicNic

« Răspuns #3 : 19.Iul.2020, 09:35:33 p.m. »
[...]
Mai e careva care sa ne impartaseasca ceva similar?

Eu am trecut prin 2 experiente similare. Adica am doi baieti care au preluat masinile din familie.
Cel mare are destula experienta, zic eu, avand carnet de vreo 8 ani, aproape.
Azi a fost pe circuit, la Adancata ...

Cel mic, a dat jos "lamaia" de cateva luni. Inca ma infior daca il stiu plecat cu masina si ma suna de pe drum.... Pana ii aud vocea, la mine scenariile se "plimba" din cap pana in genunchi, trecand si prin stomac.

Dar,  incet-incet, observ ca ma obisnuiesc cu ideea ca si ei sunt responsabili la volan.

Deh, emotii de parinte care stie ce poate face un sofer cu o masina ...

LE:
In rest, daca dau masina altcuiva, nu prea am grija. Fiindca am casco.   :)
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline jante.otel

« Răspuns #4 : 19.Iul.2020, 09:43:11 p.m. »
In fond, cand copiii ne conduc masina (indiferent ca e masina de familie sau a lor) emotiile exista - cel putin la inceput pana cand tu ca parinte te obisnuiesti cu ideea.
Sentimentul insa nu e in linie cu intentia mea avuta la deschiderea topicului cand am vrut "sa dau vina pe masina" si mi-a iesit "pe fecioru' tatii" (@NicNic esti in aceeasi barca)
  • S-Cross
jante.otel@yahoo.ro

Tel: 0799354972

Offline ntire2000

« Răspuns #5 : 19.Iul.2020, 09:46:39 p.m. »
LE:
In rest, daca dau masina altcuiva, nu prea am grija. Fiindca am casco.   :)

Casco parca e mai scump daca dai masina altcuiva.
Si trebuie specificat în polita de asigurare ca masina mai are un "stapân".
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline FritzVonSpritz

« Răspuns #6 : 19.Iul.2020, 09:56:04 p.m. »
Si eu am dat masina sotiei sa o conduca, insa de vreo 7 ani nu o mai face, ca nu ii place ca e aglomeratie mare, asa ca nu mai vrea la volan
Deasemenea, i-am dat juniorului, insa sunt tot  cu gura pe el : O prea turezi, nu schimba asa repede vitezele, ai grija din dreapta, ca iese unul de pe alee, du-te mai incolo de biciclist, de ce accelerezi daca vezi ca e rosu la semafor si urmeaza sa opresti?, etc.....Apoi a avut masina de la firma, acum i-am dat lui Nissan-ul Micra, deocamdata nu a avut evenimente decat unul minor  (ciupit capacul de la roata de bordura, cauciucul nu a avut de suferit)
Acuma, despre o fraza a lui @jante.otel o sa ma leg putin, in sensul ca asta nu e prea ok, sa mearga cu masina la chef (eu vorbesc care am  facut la fel)....totusi, tentatia e mare, sa te dai rotund, poate mai ciugulesti o bere-doua, inviti la plimbare colegi si bravezi - asa e varsta, am trecut si eu prin asta. Dupa parerea mea, acuma scuze ca imi bag nasul si dau un sfat : Ai de mers la chef  si revenit noaptea / dimineata: du-te cu taxi, hai acasa cu taxi. Cred ca e mai bine sa fii preventiv, multi tineri considera masina o "jucarie"
  • Suzuki Ignis GL 2018, Ex-Nissan Micra Hatchback 2005
Daca ai o masina, te bucuri de 2 ori: cand o cumperi si cand o vinzi....

Offline ntire2000

« Răspuns #7 : 19.Iul.2020, 10:08:38 p.m. »
O atitudine foarte corecta.
Am un amic al carui fiu a patit-o urât de tot.
Era singurul care era treaz la ora aia (copil cuminte dar cu anturaj prost), însa conducea masina unuia dintre ocupanti (care beat fiind l-a fortat pe sofer sa bage piciuorul în pedala, ca sa se laude cu performantele Loganului), masina cu care nu era obisnuit.
El conducea frecvent masina tatalui, un Mitsubishi Lancer mult mai stabil pe sosea la viteze peste 120km/h.

Sfatul meu e sa dati pe mâna copiilor masini cu motoare slabe (sub 1000cmc) si cu care sa nu poata face cascadorii.
Daca nu le aveti, e mai rentabil sa le cumparati - decât sa investiti ulterior banii în doctori.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline toma

« Răspuns #8 : 20.Iul.2020, 11:35:53 a.m. »
Deocamdata copiii sunt prea mici pentru emotiile legate de sofat... o sa vina si vremea lor.

Pe Suzi nu am imprumutat-o pana acum (faptul ca o conduce si sotia nu se pune  :P). Vechiul Clio a fost imprumutat in familie in cateva randuri, dupa ce devenise deja a doua masina. Fara emotii, valoarea era doar sentimentala masina fiind destul de veche.

@ntire2000 si eu cred ca pentru incepatori (mai ales daca abia au implinit varsta majoratului) este mai util sa conduca masini de putere mica pana capata ceva experienta. Insa cred ca si mai utila este educatia de acasa. Din pacate la varsta bravadelor poti face greseli fatale cu orice fel de masina.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline enicky

« Răspuns #9 : 20.Iul.2020, 03:09:06 p.m. »
  Fiului i-a "imprumutat" masina in poligon, prima data, apoi... definitiv.
Fetei i-am imprumutat-o pe urmatoarea tot asa in poligon, m-a surprins cat de bine s-a descurcat. Apoi i-am luat alta mai mica si rosie.
  Sotia zic si eu ca nu s-ar pune, ca i-am "imprumutat" vreo doua(de cand are carnet), dar dupa ce am instruit-o bine.
Da, deci am avut mai multe situatii decat autorul topicului, dar n-am fost asa marcat.
 Pana la urma fieru-i fier, viata-i importanta !

P.S. Din proprie experienta, nu prea e bine sa ne "mearga gura" langa un sofer nou, sau daca tot merge, sa mearga la volum mic ! :)

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip