Autor Subiect: Mod AUTO si mod SPORT  (Citit de 4694 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline yeti

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 1520
  • Gen: Bărbat
    • Bucuresti, Sector 3
Re: Mod AUTO si mod SPORT
« Răspuns #10 : 13.Mai.2016, 02:06:59 p.m. »
@gabineg: poti uni - te rog - topicul de fata cu cel de ALLGRIP? Thx!
Parerea mea ca nu trebuie unit cu topicul Allgrip. Acolo, desi se atinge si subiectul SPORT, discutia este mai mult generica referitor la tractiunea integrala.
Consider ca SPORTul merita atentie separata.  Mai bine unit cu topicul mentionat de @AT:
Sa nu uitam si de topicul pe acelasi subiect:
"Setari Auto / Sport - puterea maxima ?"
http://www.suzuki-club.ro/forum/diverse-new-vitara/setari-auto-sport-puterea-maxima/#gsc.tab=0
  • Opel Mokka Cosmo 1.4 benzina turbo 140CP 6MT 4x4 Red Velvet BFGoodrich G-grip allseason2 (fost Suzuki Vitara Cool 1.6 benzina 120CP 2WD 5MT Superior White Michelin CrossClimate)
Vitara 
Mokka

Offline shpeedy

« Răspuns #11 : 13.Mai.2016, 02:45:52 p.m. »
Personal, considerand ca modurile respective tin de Allgrip (nu le poti avea fara sistemul 4x4), le-as regrupa pe toate intr-un singur topic. Sa vedem ce mai zice lumea...

Sent from my LG-H818 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci

Offline rdc

« Răspuns #12 : 13.Mai.2016, 02:50:33 p.m. »
Comparativ, conducand in cele doua moduri am impresia ca in modul Sport cuplul este pozitionat mai jos 
adica concentrat mai mult in plaja de turatii joase iar motorul furnizeaza puterea maxima constructiv iar
in modul Auto cuplul este distribuit pe toata plaja de turatii, insa am impresia ca nu este disponibila toata
puterea maxima datorita maparii aferente obtinerii unui consum mic.
n-are cum sa se modifice curba de cuplu dinamic, aia e batuta in cuie :)
pe modul auto masina e imblanzita, pedala de acceleratie are o latenta mai mare, esp e mai agresiv.

in modul sport se intampla trei chestii: (1) raspunsul la pedala e 'mai imediat', (2) se trimite 20% (parca) din cuplu pe puntea spate si (3) esp intervine mai tarziu:
(1) putere (cp) = 0,00014 * cuplu * rpm. cu cat cresti mai repede in ture cu atat puterea e livrata mai repede. din cauza asta pare a fi alta masina in modul sport. subliniez, _pare_

(2) d-aia ii mai zic si 'butonul de bmw' la modul sport :) cand ai mai putin cuplu pe rotile din fata se reduce torque steer. nu ca ar fi foarte mult cuplu la vitara a.i. sa-ti smulga volanu' din mana, dar chiar si la 180Nm e senzatia ca directia e mai usoara/directa in viraje cand iei din cuplu de pe rotile viratoare. datorita faptului ca 'impinge' si puntea spate se reduce din comportamentul subvirator

(3) esp-ul mi se pare foarte precaut la vitara. se intampla sa taie gazul cand nu ma astept/nu vad motive. in modul sport permite o diferenta mai mare de viteza unghiulara pe rotile cu tractiune.

cam asa am inteles io ca functioneaza sport mode. daca gresesc sa ma corecteze cineva :)
« Ultima Modificare: 13.Mai.2016, 03:18:49 p.m. de rdc »

Offline Leutz

« Răspuns #13 : 14.Mai.2016, 10:23:40 a.m. »
De ce e imposibil sa se modifice cuplul?

Diversele moduri pot la fel de bine sa implice algoritmi diferiti pentru temporizare valve, injectie, aprindere, apoi ... dozare amestec s.a.m.d.

Eu mai degraba la asta ma gandesc cand e vorba de "moduri", decat la ESP, raspuns pedala ... etc. Raspunsul mai bun la pedala poate fi de fapt raspunsul motorului, care are mai mult spor cand primeste mai mult gaz in amestec in modul sport.

Cred ca e vorba doar de motor, nimic altceva. Ar fi mult prea complicat ... si nu prea OK pentru siguranta sa se intervina la timpi de reactie a pedalei, la modificari ale functionarii ESP. Nici nu cred ca ar primi aviz de functionare de la autoritati daca ar fi vorba de asa ceva. Si nici nu cred ca si-ar bate cuie-n talpa sa riste procese de la clienti in caz de probleme.

Eu ma gandesc ca e doar un tuning/detuning (diverse mapari ale ECU ... parca asa se zice in limbajul tunerilor). Nici nu cred ca sunt mapari noi, facute doar pentru Vitara. Cel mai probabil modurile astea sunt de fapt diversele versiuni ale softului motorului M16A care au aparut de-a lungul timpului. Deci in plaja dintre cel mai lenes si cel mai sprinten mod, conduceti de fapt diverse modele Suzuki: Liana, SX4 prefacelift, SX4 facelift, Siwft II sport, Swift III sport ... si tot asa.

Eu unul asa as face daca as fi Suzuki (si nu numai) ... ca sa iau ochii clientilor cu investitie minima  :D. De ce sa ma leg la cap daca nu ma doare?  :)
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019

Offline shpeedy

« Răspuns #14 : 14.Mai.2016, 11:19:51 a.m. »
La o adica, nu m-ar mira ca acelasi efect cu modul Sport sa fie obtinut si cu un Sprint Booster, ce nu e altceva decat un modul de modificare a timpilor pedalei de acceleratie...

Nu spun ca e acelasi lucru, din ce am auzit acest Sprint Booster nu e benefic motorului (sau nu tuturor motoarelor) pe termen lung, ceea ce Suzuki nu cred ca si-ar permite.
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci