Autor Subiect: Idei pentru concediu in Delta.  (Citit de 7758 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline bogdanb

Re: Idei pentru concediu in Delta.
« Răspuns #20 : 23.Aug.2009, 08:20:43 p.m. »
Pentru ca deja exista acest post am sa va povestesc aici plimbarea mea prin Dobrogea, tot cam in aceeasi perioada ca si Lucianer.
Traseul a fost astfel:
 - Ziua 1: Bucuresti - Braila - Macin - Isaccea - Tulcea
 - Ziua 2: Tulcea - Murighiol - Mahmudia - Dunavat - Babadag - Enisala - Jurilovca
 - Ziua 3: Jurilovca - Istria - Constanta - Mangalia.
Cateva date statistice:
- Total traseu, inclusiv intoarcerea pe Cernavoda - A2 = 984km
- Consum mediu = 7.9 l/100
- Viteza medie ~50km/h
Cateva poze de pe traseu:

Pentru a simti pulsul real al zonei, am mers cat s-a putut pe drumuri judetene sau locale (aprox. 50% din drum), ocazie cu care m-am felicitat ca am o masina robusta si cu garda inalta. Acolo unde exista asfalt era bombardat, in rest drum de pamant, cel mult pietruit. E de preferat drumul de pamant, chiar daca odata sosit iti trebuie pamatuf cu care sa dai jos praful gros care se depune PE si IN masina.

In alta ordine de idei, intentia mea era sa vizitez cetatile romano-bizantine cu care e presarata Dobrogea.
In principiu, acest lucru nu se poate face decat cu o documentare prealabila foarte amanuntita, pentru ca nu e nimic marcat. Am reusit totusi sa "bifez" Arrubium/Macin, Dinogetia/Garvan, Noviodunum/Isaccea, Halmyris/ Murighiol si bineinteles Heracleea/Enisala si Argamum/Jurilovca.
M-a impresionat placut sa constat ca in ciuda inexistentei unor minime indrumari, respectivele obiective fac parte dintr-un amplu program de renovare si punere in valoare al ministerului Culturii. Nicaieri nu e sat fara caini si peste tot trebuie sa platesti ca sa vezi, ceea ce pana la urma e normal.
Una peste alta, Dobrogea "profunda" este un meleag aproape rupt de lume, care merita vizitat, fie si numai in trecere.
Mi-au placut in mod deosebit: drumurile care serpuiesc printre dealuri intre Macin si Tulcea, panorama orasului Tulcea de pe Dealul Monumentului, imaginile de vis ale lacului Razelm, in special peisajul cu totul aparte de la capul Dolosman.
« Ultima Modificare: 23.Aug.2009, 08:35:18 p.m. de bogdanb »
SX4 4x4 1.6GS aka Suzie Q :)

Offline whizzy

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2040
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #21 : 24.Aug.2009, 09:41:42 a.m. »
foarte dragut ... mi se pare tare crucea bisericii

"In principiu, acest lucru nu se poate face decat cu o documentare prealabila foarte amanuntita, pentru ca nu e nimic marcat. Am reusit totusi sa "bifez" Arrubium/Macin, Dinogetia/Garvan, Noviodunum/Isaccea, Halmyris/ Murighiol si bineinteles Heracleea/Enisala si Argamum/Jurilovca."

niste poze?  :">

Offline bogdanb

« Răspuns #22 : 24.Aug.2009, 10:02:13 a.m. »
Acea biserica este in Malcoci, si se pare ca e unica in Dobrogea, localitatea fiind un fel de comunitate gotica intr-o mare slava. In plus, e si veche - cam de pe la 1800.
In ce priveste cetatile, majoritatea sunt in stadiul de "abia dezvelite" (vezi Foto 4).

Ca idee, in pozele din postul anterior se pot vedea:
- in Foto 3: Noviodunum (Isaccea)
- in Foto 4: Aegisus (Tulcea)
- in Foto 12: Argamum (Dolosman)

Offline whizzy

• Hero Member
« Răspuns #23 : 24.Aug.2009, 10:04:53 a.m. »
am inteles .. ma asteptam la ceva mai .. impunator sa zic asa :)

Offline danker

« Răspuns #24 : 24.Aug.2009, 03:13:19 p.m. »
- Frumoase, interesante si nu prea umblate locuri, imi place ca ai studiat traseul si locurile," Una peste alta, Dobrogea "profunda" este un meleag aproape rupt de lume, care merita vizitat, fie si numai in trecere" .....asa este si recunosc ca  mi-ai cam starnit interesul. :)
- Spune- mi  daca stii cumva, biserica din creta,  unde este localizata mai exact ?
  • Vitara 1,6 benzinara
Daca as fi fost un pic mai prost... as fi fost fericit !

Offline BXXENL

« Răspuns #25 : 24.Aug.2009, 03:19:22 p.m. »

Pentru a simti pulsul real al zonei, am mers cat s-a putut pe drumuri judetene sau locale (aprox. 50% din drum), ocazie cu care m-am felicitat ca am o masina robusta si cu garda inalta. Acolo unde exista asfalt era bombardat, in rest drum de pamant, cel mult pietruit. E de preferat drumul de pamant, chiar daca odata sosit iti trebuie pamatuf cu care sa dai jos praful gros care se depune PE si IN masina.

Foarte adevarat, cand am fost si eu pe acolo (luna trecuta) nu imi puteam imagina cum se descurca locuitorii, pana  nu am obs drumul de pamant. Efectiv nu ai ce ocoli, nici la 2 la ora, gropile sunt una langa alta. Din fericire nu intreg drumul e asa impracticabil.
  • SX4 1.5
Alex

Offline bogdanb

« Răspuns #26 : 24.Aug.2009, 04:16:29 p.m. »
@danker, nu am ajuns acolo, dar am doua indicatii:
1. din Basarabi, cum mergi spre Constanta; putin dupa centru se face la un moment dat un drum la stanga, dupa o curba a drumului principal (putin dupa centru).
2. Alte surse spun ca din Murfatlar se urmeaza un indicator catre manastirea cu acelasi nume. Dupa ce se trece de un pod, imediat la stanga apare o cupola, sub care se afla complexul rupestru.
Deoarece am citit undeva ca Basarabi este vechea localitate Murfatlar, rebotezata de Ceausescu, s-ar putea ca cele doua indicatii sa coincida.
Sigur este ca ansamblul nu este vizitabil, pentru ca se afla intr-un intens proces de restaurare. Zic unii ca totusi se poate rezolva "romaneste", cu o mica atentie oferita paznicului.

Offline BXXENL

« Răspuns #27 : 24.Aug.2009, 07:42:23 p.m. »

Deoarece am citit undeva ca Basarabi este vechea localitate Murfatlar, rebotezata de Ceausescu, s-ar putea ca cele doua indicatii sa coincida.

Asa e, se zice ca nea Ceausescu nu putea sa pronunte Murfatlari asa ca l-au redenumit.  Acum se cheama din nou Murfatlar de cativa ani.
  • SX4 1.5
Alex

Offline danker

« Răspuns #28 : 25.Aug.2009, 09:36:14 a.m. »
- Multumesc pentru informatii, am incercat sa studiez locatia dar, nu am gasit nimic clar, decat niste indicatii "orale" confuze, ma bucur ca se afla intr-un program de restaurare, alaturi de celelalte, daca ajung in zona am sa incerc sa o vad prin metode "romanesti".  :P
- Sper sa nu se supere Lucica si sa nu considere ca i-am facut topicul varza, orice informatie, fotografii, sfaturi, referitoare la zona sunt binevenite.
 De fapt cred ca ar trebui sa facem cate un topic specializat pentru fiecare zona geografica a tarii, luata la bani marunti de pasionatii plimbarilor prin tara, ( si am vazut ca suntem mai multi ) care vor sa mai vada si altceva decat valea prahovei si mamaia.  ;)
  • Vitara 1,6 benzinara
Daca as fi fost un pic mai prost... as fi fost fericit !

Offline whizzy

• Hero Member
« Răspuns #29 : 25.Aug.2009, 09:48:25 a.m. »
da si eu vreau asa ceva ... plus ca fiecare are experienta lui de calatorie si in topicurile respective le putem "impartasi"

asa ca facem ?:D