Autor Subiect: Frana de mana  (Citit de 6881 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline jupanul1

Re: Frana de mana
« Răspuns #40 : 06.Dec.2018, 04:47:04 p.m. »
Stai că eu nu am înțeles: cum adică ”tehnica bună de folosit frâna de mână încât să nu o uzezi”? Nu ăsta e scopul - să se uzeze, nu e ”consumabilă” prin natura ei? Toată mașina se uzează (chiar și stând), de ce ar fi frâna de parcare o excepție?

Nu s-a mai discutat îndelung despre ”TCO”?
  • Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

Offline Blitzu

« Răspuns #41 : 06.Dec.2018, 05:15:15 p.m. »
Stiu ca am deviat putin de la subiect dar radacina este aceeasi: tehnica buna de folosit frana de mana incat sa nu o uzezi, si desi exista multe raspunsuri pe Google, nimic nu este 100% clar. Voiam sa vad parerea oamenilor de aici. Personal as vrea sa cuplez frana de mana de fiecare data dar la Suzuki costa. La masina dinainte nici nu stiam ca trebuie sa se regleze, sau era facuta in service fara sa mi se mai adauge cost.
Repet, am pus o intrebare nu foarte inteligenta pentru ca nici multa experienta nu am.
Te stresezi prea mult. Foloseste-o după bunul plac,la fel cum o folosesc si eu . Deși stiu ca pe vreme rea nu e indicat,Eu daca consider,o folosesc. Și cu toate astea nu mi s-a blocat niciodata iarna....in schimb vara,DA

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

"Understeer" is when you hit the fence with the front of the car. "Oversteer" is when you hit the fence with the rear of the car. "Horsepower" is how fast you hit the fence. "Torque" is how far you take the fence with you

Offline Catalln

« Răspuns #42 : 06.Dec.2018, 05:37:15 p.m. »
Eu unul nu ma dau jos din mașină fără sa trag frana de mana indiferent de situație, timp, anotimp etc. și pana acum nu am avut probleme indiferent de mașină pe care am avut-o.
PS1 au fost situații în care am spălat mașina iarna și peste noapte a fost un ger de crăpau pietrele și nu au fost probleme
PS2 vorba lui @Blitzu în schimb am avut blocata o roata pe spate la un Duster vara  :D
  • Suzuki Vitara Passion 2015 1.6 VVT 4WD MT
Consum declarat: urban 6,5 L/100 Km; mixt 5,6 L/100 Km; extra urban 5,1 L/100 Km
Consum mixt realizat la

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14830
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #43 : 06.Dec.2018, 05:44:27 p.m. »
PS2 vorba lui @Blitzu în schimb am avut blocata o roata pe spate la un Duster vara  :D

Am mai zis-o: și mie mi s-au blocat tamburii în weekend-ul unui Paște ploios, de a trebuit sa chem asistenta Suzuki sa mă deblocheze.  :-O
Dar iarna niciodata și trag frana de mana întotdeauna,  fără sa exagerez.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline Blitzu

« Răspuns #44 : 06.Dec.2018, 06:01:04 p.m. »
Frână de mana pe tambur se blochează mai rar decât cea pe disc.
Cauzele in ambele cazuri,cele mai frecvente,sunt din cauza blocării cablului in teacă. În cazul franei de mana pe disc,cauzele cele mai frecvente sunt: blocarea cablului pe țeava sau blocarea sistemului pe etrier. Chiar dacă arcul de pe etrier e foarte puternic,ansamblul de piese pe care trebuie sa le tragă inapoi opun rezistența mai mare.
O altă cauză in cazul cea mai de mana pe etrier,apare din cauza suruburilor de glosare ale etrierului .   E deajuns ca unul sa se blocheze si frână de mana sa ramana si ea blocată.
Cu toate Astea,sa ne bucuram ca nu e electrica. Frână de mana electrica e foarte costisitoare in cazul in care motorul se strica....de genul sute de €

"Understeer" is when you hit the fence with the front of the car. "Oversteer" is when you hit the fence with the rear of the car. "Horsepower" is how fast you hit the fence. "Torque" is how far you take the fence with you

Offline Blitzu

« Răspuns #45 : 06.Dec.2018, 07:18:04 p.m. »
Scuze ca am violat limba română. Eram in masina (pasager)si câteodată uit sa schimb limba la tastatura. 

Offline aavii

« Răspuns #46 : 06.Dec.2018, 07:34:03 p.m. »
"Sa tragem frana de... mana? Hai ma  cum adica ... ce? frana are mana?" :)
Era un filmulet pe net, sper nu adevarat
  • Suzuki Vitara S grade

Offline enicky

« Răspuns #47 : 07.Dec.2018, 10:48:23 a.m. »
Posibil intrebarea mea sa nu se ridice la nivelul de calitate SCF dar voi iarna, in noptile geroase, cuplati frana de mana in parcare in fata blocului sau lasati doar in viteza 1/R?
Intreb pentru ca... mi-au reglato in revizie, acum la dintele 3 prinde bine, mai sus as forta.
   Subiectul a mai fost dezbatut si anul trecut, chiar eu am dat exemple de roti-spate blocate !
  Cam toata lumea vad ca sustine ca nu-i bai daca tragem frana de mana la temperaturi cu minus, pe principiul ca " nu mi se intampla tocmai mie", deci nu se va bloca nicio roata. Din proprie experienta eu am alta parere si anume ca daca terenul(panta) n-o impune, poate sta in parcare si doar cuplata in viteza. Chiar nu vad cu ce ma ajuta frana de mana trasa !
   Cat despre uzura franei de mana...   varianta ar fi sa n-o mai folosesti niciodata, dar exista riscul ca atunci cand chiar ai nevoie de ea, sa nu mai functioneze.
  Mai exista si o vorba in legatura cu teoria si practica, pe care unii cred ca n-o stiu. Daca urc o panta zdravana cu aIIIa si pe bord imi arata ca pot sa schimb in aIVa, evident ca n-o fac, altfel imi "moare" motorul, nu? Cam asta este diferenta intre teorie si practica : teoria imi spune sa schimb viteza, iar practica imi opreste motorul ! Deci, o tragi(frana de mana) sau nu ? Noi doar ne dam cu parerea, tu alegi !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline razordan88

« Răspuns #48 : 07.Dec.2018, 11:23:45 a.m. »
Posibil intrebarea mea sa nu se ridice la nivelul de calitate SCF dar voi iarna, in noptile geroase, cuplati frana de mana in parcare in fata blocului sau lasati doar in viteza 1/R?
Intreb pentru ca... mi-au reglato in revizie, acum la dintele 3 prinde bine, mai sus as forta.
   Subiectul a mai fost dezbatut si anul trecut, chiar eu am dat exemple de roti-spate blocate !
  Cam toata lumea vad ca sustine ca nu-i bai daca tragem frana de mana la temperaturi cu minus, pe principiul ca " nu mi se intampla tocmai mie", deci nu se va bloca nicio roata. Din proprie experienta eu am alta parere si anume ca daca terenul(panta) n-o impune, poate sta in parcare si doar cuplata in viteza. Chiar nu vad cu ce ma ajuta frana de mana trasa !
   Cat despre uzura franei de mana...   varianta ar fi sa n-o mai folosesti niciodata, dar exista riscul ca atunci cand chiar ai nevoie de ea, sa nu mai functioneze.
  Mai exista si o vorba in legatura cu teoria si practica, pe care unii cred ca n-o stiu. Daca urc o panta zdravana cu aIIIa si pe bord imi arata ca pot sa schimb in aIVa, evident ca n-o fac, altfel imi "moare" motorul, nu? Cam asta este diferenta intre teorie si practica : teoria imi spune sa schimb viteza, iar practica imi opreste motorul ! Deci, o tragi(frana de mana) sau nu ? Noi doar ne dam cu parerea, tu alegi !

Intrebarea mea este : Noi cei cu cutie automata ce facem? Mie mi-e frica sa o las doar in P. Exista un pin care chipurile blocheaza masina sa nu inainteze.
Dar mie mi-e frica daca ma loveste unul in timpul manevrelor de parcare. Din cate stiu pin-ul(un cui) nu e cel mai rezistent si pagubele care rezulta sunt foarte mari. Din acest motiv o las cu frana de mana trasa in permanenta. Ce-oi face cand ingheata nu stiu....
Daca aveti sfaturi va rog...
  • Vitara S Allgrip AT

Offline aavii

« Răspuns #49 : 07.Dec.2018, 01:28:55 p.m. »
E in pin care nu e chiar un cui :)
Si mie mi s-a blocat frana de mana la opel de mai multe ori (in anotimpul rece deci cred ca are vreo legatura) insa la suzuki nu mi s-a blocat inca.
Avand cutie automata, da , si eu trag frana
Mai e insa ceva: de ce la masinile cu frana automata nu se blocheaza? (cele care au frana de mana pe buton , electrica)? Alea se actioneaza automat la parcare si se decupleaza automat la plecarea de pe loc daca ai centura pusa. Pe undeva e ceva ...
  • Suzuki Vitara S grade