Autor Subiect: sisteme de navigatie GPS  (Citit de 110985 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Roquefort

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
  • Gen: Bărbat
    • Franța
Re: sisteme de navigatie GPS
« Răspuns #390 : 11.Feb.2026, 04:38:27 a.m. »
Salutare tuturor
Locuiesc în nordul Franței. De 2 luni am un S-cross luat nou și de curiozitate am testat navigația pentru a merge în România.
Spre mirarea mea îmi da un traseu prin nordul Italiei/Serbia pentru a ajunge în Timișoara... Chiar așa de proastă e navigația de pe Suzuki? (Am încercat să schimb setările de navigație în meniul dar tot același traseu îmi propune..)
O zi bună!
  • S-cross

Offline ASZ

« Răspuns #391 : 11.Feb.2026, 08:48:36 a.m. »
Eu am navigatia cu hartile din 2023, pe sistemul original Bosch (din 2016) si cand l-am folosit am primit cam acelasi traseu ca si pe Maps.
Utilizez extrem de rar navigatia masinii, mai des folosesc Waze sau Maps.

Intrebare: traseul pe Waze/Maps e mult diferit fata de ce iti ofera navigatia masinii ?

Offline Roquefort

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
  • Gen: Bărbat
    • Franța
« Răspuns #392 : 11.Feb.2026, 10:16:38 p.m. »
Da, era diferența de 500km... :)
Între timp m-am uitat în reglaje și erau dezactivate drumurile cu vigneta.  :-S. Acum traseul propus e cel normal.

Mai am o întrebare: aveți informații trafic? Este "un buton" de trafic pe ecran dar am un mesaj de genul "informații trafic dezactivate".

Merci !
  • S-cross

Offline ASZ

« Răspuns #393 : 13.Feb.2026, 04:01:01 p.m. »
Mai am o întrebare: aveți informații trafic? Este "un buton" de trafic pe ecran dar am un mesaj de genul "informații trafic dezactivate".
Merci !
Nu are asa ceva ... pt. ca sistemul GPS de pe unitatea masinii mele nu este conectat la internet ... sau ma rog, nu in acest sens.

Offline VAXXi

« Răspuns #394 : 13.Feb.2026, 04:47:48 p.m. »

Ăla se cheamă TMC și nu e prin internet, e prin radio FM.

https://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_message_channel

În România, ca multe alte chestii bune, nu este implementat/folosit.

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #395 : 13.Feb.2026, 07:47:53 p.m. »
S-a lamurit misterul   :)

France

Only commercial RDS-TMC traffic broadcast services are available in France.

The commercial service V-Traffic is provided by Mediamobile, a subsidiary of TDF, with two shareholders: Renault and Vinci. The traffic service provides real-time information on 185,000 km of main roads in France, including all highways (11 800 km). It is transmitted on the frequencies of France Inter and is received nationally (99% national coverage). The service is not encrypted, but restricts access using different location table numbers. In 2010 the company signed a partnership with Météo-France for a common road weather hazard service.

Another commercial service is provided by ViaMichelin and Carte Blanche Conseil, transmitted by the Towercast network (NRJ group). In September 2005 PSA Peugeot Citroën signed a partnership with ViaMichelin.

A free TMC service was offered by Autoroute FM but discontinued in 2012.

Offline ntire2000

« Răspuns #396 : 13.Feb.2026, 08:56:25 p.m. »
[A free TMC service was offered by Autoroute FM but discontinued in 2012.

Apropo, că veni vorba de banda FM, Franța vrea să renunțe definitiv la utilizarea ei și să treacă totul în DAB+.

Atenție la ce echipamente cumpărați.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #397 : 13.Feb.2026, 10:17:50 p.m. »
Și în CH serviciul public de radiodifuziune (Radio România la noi) emite începând de anul trecut doar în DAB+

Din ce am văzut la noi, e încă puțin raspandit, nu mi-as face griji.  :)

Mai interesant e că multe țări din Europa renunță la 3G și altfel sistemul SOS prezent pe majoritatea masinilor noi nu mai functioneaza.  :-/

Offline NicNic

« Răspuns #398 : 14.Feb.2026, 12:27:47 a.m. »
Este emisie DAB pe teritoriul Romaniei?

Am inteles ca prin 2055 ii va da drumul .... mai spre toamna.

• ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #399 : 22.Feb.2026, 12:34:42 a.m. »
E ca și inexistent, doar ceva teste în zonele urbane mari. ANCOM încă e la faza de strategii.   :mester: