Autor Subiect: Cutia de viteze - cum o "simtiti"?  (Citit de 8270 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline hugbear

Cutia de viteze - cum o "simtiti"?
« : 25.Sep.2008, 11:58:10 p.m. »
Deschid topicul pentru ca am observat ca mai sunt utilizatori care simt o nepotrivire legata (cel putin) de viteza intai. Trecand peste o mica neintelegere a lui herrgrila in http://sx4club.ro/index.php/topic,4.msg579.html#msg579 (demultiplicarea de turatie = multiplicare de cuplu), data de exprimarea mea incompleta si de sensul atribuit de el multiplicarii, practic amandoi am simtit acelasi lucru: pe teren accidentat, masina ar trebui sa se poata deplasa cu viteza mai redusa la o turatie mai ridicata a motorului decat o fac SX4-urile noastre. E doar o impresie de-a mea sau a mai constatat si altcineva amanuntul asta? Invers pentru ultima viteza.
« Ultima Modificare: 26.Sep.2008, 12:01:40 a.m. de hugbear »
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
Re: Cutia de viteze - cum o "simtiti"?
« Răspuns #1 : 26.Sep.2008, 08:43:52 a.m. »
In rest, poate treapta intai ar fi trebuit demultiplicata ceva mai mult (si a cincea mai putin...), dar asta nu se schimba cu varianta de dotare (exceptand motorina...)

Desi inca nu am condus aceasta masina...consider ca treapta I-a nu trebuie demultiplicata, ba din contra trebuie sa fie foarte scurta.
De ce?
In cazul parcurgerii unui traseu dificil unde ai nevoie de cuplu, motorul trebuie sa fie turat in jurul valorii de cuplu maxim.
Masina in schimb trebuie sa aiba o viteza de deplasare relativ redusa pentru a nu se ''rupe'' in caz ca terenul este accidentat.Altfel ai fi nevoit sa o tii din ambreiaj, complicand lucrurile.
Pt marirea vitezei, normal cuplezi o treapta superiora.
Treapta a V-a este de asemeni normal sa fie demultiplicata cat de mult este permis de motor+caroserie, pt a putea obtine o viteza de croaziera cat mai mare fara a tura prea mult motorul (lucru ce ar duce la un consum mare si un disconfort  acustic, etc).
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline herrgrila

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 34
« Răspuns #2 : 26.Sep.2008, 10:33:52 a.m. »
In rest, poate treapta intai ar fi trebuit demultiplicata ceva mai mult (si a cincea mai putin...), dar asta nu se schimba cu varianta de dotare (exceptand motorina...)

Desi inca nu am condus aceasta masina...consider ca treapta I-a nu trebuie demultiplicata, ba din contra trebuie sa fie foarte scurta.
De ce?
In cazul parcurgerii unui traseu dificil unde ai nevoie de cuplu, motorul trebuie sa fie turat in jurul valorii de cuplu maxim.
Masina in schimb trebuie sa aiba o viteza de deplasare relativ redusa pentru a nu se ''rupe'' in caz ca terenul este accidentat.Altfel ai fi nevoit sa o tii din ambreiaj, complicand lucrurile.
Pt marirea vitezei, normal cuplezi o treapta superiora.
Treapta a V-a este de asemeni normal sa fie demultiplicata cat de mult este permis de motor+caroserie, pt a putea obtine o viteza de croaziera cat mai mare fara a tura prea mult motorul (lucru ce ar duce la un consum mare si un disconfort  acustic, etc).
De fapt hugbear avea dreptate...este exact pe dos fata de cum am zis eu!
Scuze! m-am  exprimat gresit.
« Ultima Modificare: 12.Iun.2009, 12:04:25 a.m. de hugbear »

Offline hugbear

« Răspuns #3 : 27.Sep.2008, 11:19:00 p.m. »
Vad ca in afara de "relocari" de post-uri, nu are nimeni de comentat la adresa cutiei. Oi fi eu prea mofturos???

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline Cristi

« Răspuns #4 : 28.Sep.2008, 09:13:39 p.m. »
Hmm...din punct de vedere al etajarii cutiei de viteze eu consider ca a mea le are prea scurte pentru mersul pe sosea, insa este ceva normal pentru motoarele diesel. Intr-adevar, pe teren accidentat e foarte placut mersul in viteza intai in turatia de cuplu, deoarece viteza este perfecta, dar cum 85% din timp sunt pe sosea, eu zic ca nu e un avantaj asa mare.

Cat despre cutia de viteze, nu am reusit sa gasesc problemele enuntate de unii cu viteza 1 si cu marsarier, fiind alta cutie de viteze. In schimb, mi se pare ca la anumite viteze/cazuri intra cam greu in treapta a-2-a atunci cand retrogradez din a-3a, dar nu e ceva foarte deranjant intrucat m-am obisnuit si oricum s-ar putea sa se mai si lase cutia :).
- Kizashi Sport M/T
- ex SX4 1.9 DDis, 4WD @ 143 BHP
- ex Jimny Cabrio

Offline anyd

• Hero Member
  • Mesaje postate: 732
« Răspuns #5 : 29.Sep.2008, 01:43:21 p.m. »
In afara de marsarier care cateodata chiar trebuie sa mai apas o data pedala .. in viteza 1 nu am probleme...

Offline fix

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 9
« Răspuns #6 : 04.Nov.2008, 04:00:00 p.m. »
eu i-am facut azi revizia de 15000Km. le-am zis de problema cu macharier-ul si raspunsul a fost ca nu se poate regla nimic. ei recomanda sa o bagi intr-o alta viteza, sa misti masina foarte pitin iar apoi "s-o bagi"  :) acolo unde vrei! e valabil si pentru viteza I
SX4 1.6 GS ESP 4WD "Black Pearl"

Offline hugbear

« Răspuns #7 : 04.Nov.2008, 08:22:41 p.m. »
Problema cu marsarierul nu e specifica pentru SX4, ci pentru toate masinile care nu au sincronizator pt. mers inapoi. Pur si simplu, scoti in punctul mort, debreiezi din nou, ciupesti acceleratia si intra ca-n branza. "Viola", cum zice neamtzu'  :D

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
« Răspuns #8 : 04.Nov.2008, 09:15:37 p.m. »
Bine ca nu e problema asta cu tr 1. Ca aia o folosesti muuuult mai des.
Manevra de mers inapoi ...mai rar! ;)
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline ado

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 29
« Răspuns #9 : 05.Nov.2008, 09:56:11 a.m. »
Din experienta, problema cu marsarierul este normala. Am condus si Nubira II si Ford KA. Ambele aveau acelasi mic neajuns.
Swift 1,3 GLX SE