Autor Subiect: Incarcare factura sau furt?  (Citit de 3973 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Laurentiu

Re: Incarcare factura sau furt?
« Răspuns #10 : 03.Iul.2011, 11:27:01 a.m. »
1.EBD-ul distribuie franarea pe toate cele 4 rotile,  ...nu ar fi logic ca in aceasta situatie si uzura sa fie distribuita la fel?
2. reduce temperatura franelor fata ... cum crezi ca face asta, franind mai intens si in mod echilibrat spatele ...deci, iar uzura.
Dupa parerea mea, EBDul e o piesa (componenta) de corectie pe timp scurt a frinarii si nu cred sa apara diferente mari de uzura a placutelor (sabotilor) de frinare.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline BXXENL

« Răspuns #11 : 03.Iul.2011, 11:32:43 a.m. »
Am citit, si stiu ce face EBD-ul. Distribuie forta de franare independent pe fiecare roata astfel incat fiecare sa franeze cu eficienta maxima, fara sa se blocheze. Dar eu cred ca ,mai degraba EBD-ul daca e sa aibe vreo influenta in uzura placutelor, atunci iti economiseste placutele de frana, pt ca daca nu ai incarcatura pe spate, nu o sa franeze ca o masina fara EBD cu repartitor clasic, 70/30, o sa franeze 80/20 (raport distributie forta de franare fata/spate).

Toate masinile franeaza mai puternic pe fata decat pe spate pt ca pe fata se muta toata greutatea cand franezi. Cu EBD insa raportul nu e fix, ci se modifica in functie de incarcare. La cele fara EBD, e fix, deci daca nu ai greutate in spate franeaza cu aceeasi forta ca si cum ai avea (deci inutil, se bloceaza rotile si intra abs-ul)

Cealalta masina are EBD si discuri spate si placutele spate au fost schimbate la 120.000km, fata de cele de pe fata care au fost schimbate la 80.000.  Franeaza cu maxim 30% pe spate daca e plina masina. Si suza are EBD, dar a mea neavand discuri pe spate, nu pot sa ma pronunt asupra influentei EBD-ului in uzura placutelor. Dar din buletinul pus de Laurentiu se vede clar ca si SX4 are un raport similar de distributie a fortei de franare. Masina doar cu sofer in ea pe stand la itp, franeaza cu aproximativ de 3 ori mai multa forta pe fata decat pe spate.

• SX4 1.5
Alex

Offline Laurentiu

« Răspuns #12 : 03.Iul.2011, 12:01:39 p.m. »
1. La cele fara EBD, e fix, deci daca nu ai greutate in spate franeaza cu aceeasi forta ca si cum ai avea (deci inutil, se bloceaza rotile si intra abs-ul)

2. din buletinul pus de Laurentiu se vede clar ca si SX4 are un raport similar de distributie a fortei de franare.
1. Nu e chiar asa. Cind masina e doar cu soferul, pina la presiunea de 25 atm in pompa centrala, presiunea de frinare e egala pe ambele punti (fata + spate). Peste 25 atm, pe fata vom avea presiunea nominala (sa zicem 25+10=35atm) iar pe spate vom avea cele 25 atm + 1/2 din presiunea ce depaseste aceasta valoare (25+5=30atm). Cind puntea spate va fi incarcata, in functie de greutate regulatorul de presiune spate se va deschide lasind sa creasca presiunea in instalatia de frinare pe puntea spate.

2. Buletinul pus de mine nu este un buletin pt un SX4 ci un buletin de la o masina veche (oltcit). Am vrut sa arat prin acest buletin ca prin citirea lui, se pot observa diferite deficiente ce pot apare si care este principuiul de admitere sau respingere de la acest test. Masina respectiva a fost respinsa la testul de frina.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline Leutz

« Răspuns #13 : 03.Iul.2011, 12:39:53 p.m. »
Dom'le ... se poate orice  :D Asta e ... are si domnu' meserias niste placute bune acum ... sau daca nu .. are service-ul niste bani pe manopera si consumabile ...
 :dknw: Un pic off-topic, dar daca la altii se poate, de ce la noi nu ??
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019

Offline xim

« Răspuns #14 : 03.Iul.2011, 01:21:41 p.m. »

Cealalta masina are EBD si discuri spate si placutele spate au fost schimbate la 120.000km, fata de cele de pe fata care au fost schimbate la 80.000. 

1. din asta rezulta ca spatele a tinut cu doar 33% mai multi km ...daca incarcarea franari pe spate ar fi de doar 30% probabil ca diferenta ar trebui sa fie mai mare
2. in conditiile in care unii dintre noi au schimbat placute fata si in jur de 20000 km (http://www.suzuki-club.ro/forum/probleme-tehnice-sx4/placute-frana-fata-uzate-sub-30000km/) si bazandu-ne pe ce am zis la punctul 1 nu vad de ce nu ar aparea probleme la 30000km cu placutele de pe spate
3. oricum in toata povestea asta cred ca si @Leutz are dreptate asa,  vreo ... 90% (ca tot ie cu procente)   :)
1,6 SX4 GS 4x4 black
1,4 Scross Passion awd, gray

Offline BXXENL

« Răspuns #15 : 03.Iul.2011, 01:37:28 p.m. »
Cu 50% mai mult. Deci daca le-a schimbat pe cele de pe fata la 20.000, atunci da, si alea de pe spate erau duse la 30.000. Dar placutele de pe spate au suprafata mult mai mica decat cele de pe fata, deci daca iei in calcul si diferenta aceasta de dimensiune...

Oricum ar fi, e bine sa fii atent si cand iti spun ca trebuie schimbate sa mergi la masina si sa vezi exact situatia.

Anul trecut la autonet, la verificarea gratuita din vara baietii mi-au spus ca placutele fata sunt cam duse si trebuie schimbate si mi-am aruncat si eu un ochi. Si mi s-a parut ca mai merg. Asa ca am mai mers vreo 3000, pana cand am zis hai sa le schimb. Si cea de pe interior (la care eu nu m-am uitat) era mancata de tot. Iar diferenta pana la cea mai buna placuta era f mare.

Posibil ca asta sa fi fost situatia si aici, sa fie o placuta mai dusa decat celelalte. Dar totusi inaintea celor de pe fata nu vad cum puteau sa se toceasca.

Laurentiu, pai si EBD-ul ce mai pazeste daca pe spate cu aceeasi presiune ca si pe fata? Nu este inutil de mare forta de franare din moment ce toata greutatea aproape se muta pe fata? Din ce am inteles eu, EBD-ul da presiune mai mare rotilor care au ce face cu ea. Ori pe spate, nefiind greutate in momentul ala, ce sa faca ele cu atata presiune? Sau nu spunai de SX?
  • SX4 1.5
Alex

Offline Laurentiu

« Răspuns #16 : 03.Iul.2011, 02:34:01 p.m. »
Laurentiu...Sau nu spunai de SX?
Ce am explicat eu mai sus cu presiunea diferentiata pe punti cind ea creste peste 25 atm, se referea la instalatiile de frinare a daciilor 1100 si 1300.

Despre EBD am spus ca este doar un sistem de corectare pt scurta durata a presiunilor de frinare in roti ceea ce nu poate duce la o diferenta praea mare de uzura a frinelor de pe spate in comparatie cu cele de pe fata.
  • Suzuki SX4

Offline gabidinu2000

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 6
  • Gen: Bărbat
  • E responsabilitatea ta sa te bucuri de viata!
« Răspuns #17 : 05.Iul.2011, 09:59:13 a.m. »
Baieti, nu mi s-au uzat placutele de pe spate, pentru ca era evident ca nu mi le-au schimbat. In ciuda faptului ca mi-au spus ca trebuie schimbate si ca le-am platit.

Cristi, de unde ai tras concluzia ca am experiente nefericite cu ei? Asta este prima.  In cazul in care imi vor permite sa stau langa masina cand imi vor face revizia urmatoare, va fi ok, pentru ca ideea este sa nu mai fiu pacalit si sa incerc sa atentionez si alti oameni.

Din pacate, nu mi-au raspuns la mail. O sa le dau un telefon.

O zi frumoasa!
Gandeste sanatos! Daca o faci intr-un SX4, cu atat mai bine!