Autor Subiect: Mac vs PC  (Citit de 8962 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
Mac vs PC
« : 01.Oct.2010, 05:56:24 p.m. »
So...dupa cum spune si titlul is curios de ce ati ales mac  in defavoarea pc ori invers.
Imi caut un laptop (se pare ca mini-ul care-l am nu ma satisface 100% desi credeam ca o sa fie mai mult decat suficient) si dupa ce mi-am luat iPhone (deci m-am lasat vrajit de marketingul lui Steve) am inceput sa ma uit acum si la mac.
Totusi nu inteleg de ce sa platesc aproape dublu pentru aproape aceeasi confingratie ca la un laptop pc pe un MacBook Pro de 13,3".
Astept opinii pareri...
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline mammut

Re: Mac vs PC
« Răspuns #1 : 01.Oct.2010, 07:17:38 p.m. »
:D he he, ar trebui sa ma plateasca Steve pt cati oameni am convertit.
ATENTIE o sa fie post lung!

Sa o iau cu inceputul: acum vreo 10 ani aveam PC, dar unde ma angajasem am vazut primul Mac din viata mea iMac PowerPC 750 G3, procesor 266MHz  :) pe care am lucrat ceva timp. Mereu calculatorul de munca a fost updatat asa ca mi-a fost dat sa vad cam toate modelele.
Am avut pe ele sisteme 8.5, 8.6, 9.2 care mai crapau, dar de la 10.xx incoace fara probleme.
In general au fost folosite la grafica, uneori fisiere destul de solicitante, si mereu au mers brici.
Un Power Macintosh G3 cu 500MHz a tinut serverul de mail cu vreo 100 de adrese, web, ftp, timp de vreo 3-4 ani fara restart.
Aici ma opresc cu fiabilitatea.

Primul Mac personal a fost un eMac, pe care il mai pastrez si acum, CPU 1.25MHz, 1 GB RAM, monitor de 17".
L-am folosit cam 4 ani, chestii uzuale pt home, dar si grafica si a fost perfect. Fara crash-uri sau alte magarii.
Am mai primit in casa un iMac mai slabut, proc la 350, dar ca piesa de muzeu. Il am si acum :)
Am bagat eMac-ul in debara pentru MacMini 1.83 GHz, Intel Core 2 Duo. L-am maltratat fara mila si inca merge perfect. Il folosesc si acum. Am sistemul instalat de 3 ani pe el, 10.5, iar acum jumatate de an am facut upgrade la 10.6. Uit sa-l inchid, uptime 68 de zile. Ii dau doar sleep.
Intre timp a ma aparut un MacBook Intel Core Duo, luat pt mobilitate, descarcat poze, il foloseste mai mult prietena.
Ultimul venit este un iMac de 21.5".
Pe viitor vreau un MacBook Pro de 17" :)
Cam asta a fost istoria mea in lumea Apple.
Au mai fost si niste iPod-uri, dar astea de obicei au stat in masina.

Acum sa iti zic din punctul meu de vedere de ce am dat eu dublu pe un mac cu o configuratie similara PC:
1. Sistem de operare
pe subiectul asta o sa gasesti pe net forumuri intregi. Nu vreau sa zic ca Win e nu stiu cum, dar eu il numesc perisabil, daca faci instalari/dezinstalari repetate de programe, gata windows-ul trebuie sa formatezi.
Eu pe mac singurele formatari au fost cand luam calculatorul, in rest doar update.
2. Performata
Nu stiu daca ai remarcat, dar toata industria video, audio, photo, grafica etc se face pe Apple.
Sunt stabile, poti sa le chinui cat vrei ca nu crapa.
3. Look
Aici fiecare cu gustul lui. Eu le gasesc geniale. Pentru asta trebuie sa-i multumim lui Jonathan Ive, el se ocupa de imaginea Apple.
Am vazut pe net cateva prezentari in care vorbea, pur si simplu e indragostit de ceea ce face, parca vorbea despre copilul lui :)
http://www.apple.com/macbookpro/ si da pe Watch the unibody video
4. Detalii
compara un laptop pc cu unul apple :)
Eu personal urasc la laptop pc mufa video, cand o vad imi vine rau.
5. Sa mai vb si ei despre produsele lor: http://www.apple.com/macosx/what-is-macosx/

Eu trebuie sa fug, asa ca o sa inchei aici, sper ca nu am suparat fanii Win, si nu o sa-mi sara in cap acum :)
nu am zis ca este mai bun Apple decat PC, este mai bun pentru mine :)
Cand o sa mai am timp o sa-ti fac o lista si cu toate programele care se gasesc pt mac.
Daca vrei neaparat poti sa rulezi si Win pe el, si o face mai repede decat pe un PC :)

Parerea mea e sa dai caruta aia de bani pe MacBook-ul Pro si nu o sa-ti para rau.

Make the ultimate upgrade. To a Mac :)

Bafta

Offline Leutz

« Răspuns #2 : 02.Oct.2010, 04:21:30 p.m. »
Nea @Cristyyyyyyy, greu topic ai deschis  :D Deja vad la orizont sutele de pagini de polemici ... pe secunda.

In primul rand, ca sfat de achizitie: fa o excursie pana la chestiunea fundamentala - NEVOIA. Si aici ai variantele:
(- nevoia de alt laptop ... intrebare care apare implicit)
- putere de calcul
- sistem de operare
- aplicatii

Putere de calcul:
- in aceiasi bani puterea de procesare (si respectiv componentele asociate: video, audio, conectare, periferice etc.) la PC este net superioara.
- in aceleasi configuratii, cu diferenta de bani corespunzatoare, performanta este practic similara. Plusuri si minusuri neesentiale sunt si de o parte si de alta.
Sistem de operare:
- UNIX versus Windows. Aici discutia despre ce poate fiecare e lunga. In ce priveste cumparatorul, adica tu, trebuie sa tii cont ca ai crescut intr-un mediu Windows. Prin urmare lucrurile o sa fie un pic diferite daca vrei si alte chestii decat utilizare casnica. Orice tentativa de a face altceva decat chestiunile mai sus amintite te va pune in dificultate. Pentru utilizare casnica Apple a avut grija sa faca UNIX-ul ala foarte frumos, deci n-o sa simti diferenta.
- poti sa alegi sa pui Windows pe Mac. Merge fara nici o problema, dar nu la intreaga capacitate a Windows-ului, intrucat driverele nu sunt atat de bine scrise precum cele ale AppleUNIX-ului, care e conceput din start cu dedicatie pentru Mac. Deci e pacat de banii tai daca alegi varianta asta. Platesti pret dublu pe ‘just another Windows based laptop’.
Aplicatii:
- aici e la fel. Trebuie sa tii cont ca ai crescut in mediu Windows si ca multe din aplicatiile de Windows n-o sa fie disponibile pe Mac. Nu ma refer la cele uzuale pentru ca  intr-adevar Mac-urile vin cu tot ce trebuie si inca altele in plus. Ma refer la miliardele de chichite si artificii ‘tehnice’ pe care in Windows intotdeauna le gasesti cumva pe undeva, mai mult sau mai putin legale, morale, etice ... etc.

Acum, parerea mea … care este:
Mac-urile actuale sunt absolut identice ca si hardware cu PC-urile cu specificatii similare, cu niste mici plusuri:
- sunt concepute ca un tot unitar
- exista un set redus de componente, de la un set redus de provideri care sunt bine optimizate in ansamblul rezultat
- sistemul de operare este optimizat strict pentru acest set redus de elemente.
Toate astea fac ansamblul extrem de stabil si ... rezulta teoretic si un plus de putere de procesare.

E gresit insa sa crezi ca Windows-ul nu e bun.
Si de asemenea e gresit sa crezi ca baietii de la Fujitsu (simplu exemplu) care fac PC-uri nu sunt in stare sa scoata un ansamblu la fel de bun ca Apple, chiar daca in mod clar gama de componente este mult mai heterogena, dinamica si evolutia configuratiilor e clar mai mare ... si respectiv un Windows OEM devine mai greu de optimizat pentru un anumit produs, avand in vedere bogatia de modele, serii de modele, configuratii ... etc.

Deci per total, diferente majore de performanta NU exista. Sunt doar chestiuni de perceptie. Sunt sunt configuratii similare cu performante similare, deservite de UNIX si respectiv Windows, cu avantajele si dezavantajele inerente.

Mac-urile au fost intr-adevar in trecut ceva mai bune decat PC-urile, dar nu uluitoare ... asa cum spunea marketing-ul Apple (imi aduc aminte de pe site-ul lor cum generatiile G3, G4, G5 ... de-a lungul anilor erau prezentate versus similarele de la INTEL/AMD ... si rezultau niste grafice de-astea halucinante ... de 10 ori mai ..., de 100 de ori mai ...).
Diferenta se datoreaza combinatiei dintre UNIX si procesoarele Motorola (ulterior IBM si din nou Motorola si din nou IBM). Procesoarele respective veneau intr-adevar cu niste diferente de logica binara la registri si cu modul de organizare a lor care le dadea niste capabilitati existente la DSP-uri, facilitand procesarea paralela. Si de aici un plus de viteza, care a consacrat Mac-urile in domeniul prelucrarilor de imagine. Cand au trecut de pe Motorola pe IBM au cerut procesoare cu aceleasi capabilitati. La fel si cand au revenit la Motorola. Cand au trecut pe INTEL au renuntat si la personalizarea procesoarelor. Au luat fix ce are INTEL de vanzare pentru toata lumea. Deci diferenta a ramas doar in designul unitar si UNIX-ul optimizat. Atat. Mac-ul actual e doar … o stare de spirit.

Eu unul cand ma mai apuca ‘cate-o stare de spirit’ imi pun un Linux si ma joc cu el un timp. Dupa care revin la starea initiala si continui cu task-urile de zi cu zi, care se pot face pe oricare din ele, dar mai comod in Windows.

Deci ... te-am ajutat cu ceva ?????!!!!!!

• SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
    • Bucuresti
« Răspuns #3 : 02.Oct.2010, 05:37:59 p.m. »
Imediat dupa postarea lui @mammut am inceput sa caut pretul cel mai bun pentru MacBook Pro...
Intre timp am zis sa mai arunc un ochi aici si am gasit postarea lui @Leutz, o pastare mai mult decat complexa si foarte argumentata.
Concluzie? Nici gand... Nu am ajuns la nici o concluzie ba din contra sunt si mai confuz.
Acum imi pare rau cu adevarat ca nu mai sunt in Canada unde as fi putut sa'mi cumpar un mac si daca nu imi placea il puteam returna... Nu e cazul acum :(
  • #romaniaelectrica

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
    • Bucuresti
« Răspuns #4 : 02.Oct.2010, 05:51:18 p.m. »
Revin... La fel de incert :(
Daca intre mac si o configuratie similara pc (dell xps) diferenta ar fi de 450lei ce ati alege??
  • #romaniaelectrica

Offline whizzy

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2040
« Răspuns #5 : 02.Oct.2010, 05:57:23 p.m. »
450 nu e mult ..

anyway avand in vedere ca si eu am fost in acest impas imi spun si eu punctul de vedere :)

eu m-am gandit pentru foto sa-mi iau un mac ... se stie ca pe partea grafica sunt zei, dupa aia mi-am dat seama ca inca nu scot suficienti bani din foto ca sa-mi acopar cheltuielile asa ca am renuntat ...

so intrebare domnul cristy .. ce faci cu el ? (ai nevoie la ceva anume ?) sau e doar de fun ? fitza ? etc ?

sa nu uitam de aplicatiile software care nu sunt toate suportate pe mac

daca vrei de fun, fitza, coolness -> 450 ron nu e mult deci poti sa-l iei :)

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
    • Bucuresti
« Răspuns #6 : 03.Oct.2010, 09:39:37 a.m. »
Sa spunem ca mai fac cate un montaj video sau mai deschid cate un PS. Dar asta nu foarte des ;)
In principiu ma interesa un calculator portabil pe care sa nu fiu nevoit sa il schimb in 6luni pentru ca nu mai poate deschide nu stiu ce aplicatie..
Vreau sa il tin minim 4ani!
@whizzy mi'e frica ca in spatele mac'ului sa nu fie nimic altceva decat marketing cum e la iPhone de ex!
  • #romaniaelectrica

Offline whizzy

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2040
« Răspuns #7 : 03.Oct.2010, 12:42:19 p.m. »
1. iti zic 100% ca nu e doar marketing

2. daca vrei / ai nevoie acum de un laptop .. pentru 450 de ron ia-ti mac

... la mine povestea a fost si inca e destul de simpla .. am un laptop destul de ok care imi satisface momentan toate nevoile de asta nu am mai investit dar daca as fi pus in situatia in care ar trebui sa-mi iau un laptop ACUM ... mi-as lua mac

pentru ce ai zis tu .. video, photo e diferenta destul de mare fata de orice pc

so daca diferenta e de 450 ron nu mai sta pe ganduri !  :good:

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
    • Bucuresti
« Răspuns #8 : 03.Oct.2010, 01:38:06 p.m. »
Am descoperit in dimineata asta ca diferenta fata de DELL XPS ii de 300lei....nu-i mica dar este :)
Sa vedem acum ce limita are cardul :P

P.S. @whizzy sincer eu m-am saturat de atomu' meu....e bestial, e super mega ultra portabil, dar cand dai sa deschis un filmulet, chiar si dupa youtube daca-i full hd sau chiar si hd crapa. Cu siguranta principalul laptop va ramane el, atomu'.
  • #romaniaelectrica

Offline zebra

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 42
« Răspuns #9 : 03.Oct.2010, 01:54:43 p.m. »
Eu am facut trecerea de la pc la mac de 6 ani. Avantajele sunt multe si nu vreau sa le enumar pe toate aici, totusi... Unul din marile avantaje este ca uiti de virusi. Nu am instalat niciodata un antivirus sau mai stiu eu ce alt soft care sa te protejeze de tot felul de "lucruri rele" de pe internet. Resursele grafice sunt mult mai bine folosite de sistemul de operare. Adica poti instala si ultima versiune de OS cu un calculator cu placa grafica de acum 4-5 ani fara probleme. Un exemplu bun  sunt mac mini-urile ce pot rula un film HD cu placa video cu doar 64 mb memorie. Stabilitatea si securitatea sistemului sunt iar avantaje de luat in seama. Cea mai buna solutie pentru tine este sa faci un "test drive" cu un mac si apoi sa te hotarasti. Poti apela la mine cand doresti. Succes!