Autor Subiect: Valori cu care ne mandrim: actori, sportivi, pictori, fotografi...ROMANI  (Citit de 40199 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline enicky

Re: Valori cu care ne mandrim: actori, sportivi, pictori, fotografi...ROMANI
« Răspuns #310 : 27.Ian.2020, 10:33:26 p.m. »
  Florin Piersic împlinește astăzi 84 de ani, mai ciocoflenderilor, mai !
 
  LA MULTI ANI si sa ne traiasca multi ani !!!

Ptr. cine nu-l cunoaste acesta este Florin Piersic : https://ro.wikipedia.org/wiki/Florin_Piersic  . :pardon:
Ptr. cine nu-l cunoaste, sa-mi scuze expresia de mai sus(ciocoflenderilor). Dar vreau sa cred ca n-am cui sa cer scuze !!!
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
Jurnal de bord
POARTA MASCA
 
The following users thanked this post: Costique

Offline cad

Re: Valori cu care ne mandrim: actori, sportivi, pictori, fotografi...ROMANI
« Răspuns #311 : 28.Ian.2020, 10:12:43 a.m. »
Ptr. cine nu stie, ciocoflenderul folosit de Piersic "chipurile cu simpatie" provine dintr-un apelativ peiorativ, "ciocofleandura". Asa ca pentru mine are in continuare sensul negativ de "paizan". Scuze acceptate! :)
  • SX4 S-Cross chel, da' rebel!
 
The following users thanked this post: enicky

Offline toma

Re: Valori cu care ne mandrim: actori, sportivi, pictori, fotografi...ROMANI
« Răspuns #312 : 08.Feb.2020, 10:15:16 a.m. »
Foarte pe scurt despre Gheorghe Bănciulescu:

Fără picioare, dar cu aripi
« Ultima Modificare: 08.Feb.2020, 06:21:57 p.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
 
The following users thanked this post: hugbear

Offline hugbear

Re: Valori cu care ne mandrim: actori, sportivi, pictori, fotografi...ROMANI
« Răspuns #313 : 28.Mar.2020, 10:00:22 p.m. »
Unul dintre fondatorii virusologiei mondiale este un român, născut la GalaţiCitat
Constantin Levaditi este considerat unul dintre fondatorii virusologiei mondiale, fiind, în acelaşi timp, şi promotor al chimioterapiei şi sifilogramei (a pus la punct o metodă de detectare a spirochetei sifilitice, numită "metoda Levaditi-Manouélian")
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

 “Wise men speak because they have something to say; fools because they have to say something.” ― Plato
 
The following users thanked this post: BrSx4, shpeedy, toma

Offline enicky

Re: Valori cu care ne mandrim: actori, sportivi, pictori, fotografi...ROMANI
« Răspuns #314 : 12.Nov.2020, 11:45:05 p.m. »
 LA MULTI ANI Nadiei Comăneci !!
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
Jurnal de bord
POARTA MASCA
 
The following users thanked this post: toma

Offline enicky

  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
Jurnal de bord
POARTA MASCA
 

Offline toma

Re: Valori cu care ne mandrim: actori, sportivi, pictori, fotografi...ROMANI
« Răspuns #316 : 15.Ian.2021, 11:30:46 a.m. »
"La 15 ianuarie, în România se sărbătorește Ziua Culturii Naționale. A fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, în urmă cu 10 ani. În această zi marcăm nașterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889)."


Ambele variante. Și nu numai, mai ține și de desconsiderarea istoriei, inclusiv a celei literare ... Și rescrierea lor ca în "1984", prin înlocuire cu nonvalori. Eminescu, "cadavrul din debara" este un bun exemplu.

Pentru ca afirmatia asta inca se rostogoleste in spatiul public romanesc consider ca se impune o clarificare in privinta celor spuse de Patapievici, clarificare venita chiar din partea autorului:

Citat
Prostia și reaua-credință transformate în delict de interpretare
de Horia-Roman Patapievici

În 2002 am publicat în revista Flacăra (nr. 1-2, 2002, p. 86) un text intitulat „Inactualitatea lui Eminescu în Anul Caragiale“. Fusesem întrebat de George Arion ce cred despre Anul Caragiale, care tocmai debutase: m-am gîndit să fac, în oglinda entuziasmului unanim pentru Caragiale, bilanțul anului Eminescu, care fusese deja, festivistic marcat și ratat, în 2000. Reluînd idei pe care le exprimasem într-un interviu din România liberă în ianuarie 2000 („Ce ar trebui făcut în anul Eminescu ca poetul să nu fie nici minimalizat, nici fals lăudat?“), mi-am conceput articolul ca pe o elegie. Elegia era inspirată de constatarea că în epoca noastră postmodernă, dispusă să încurajeze în special relativismul celor cu talent modest și aspirațiile înghesuite ale artiștilor care fac cu ochiul culturii de masă, geniul celor care s-au măsurat în trecut cu absolutul era condamnat să intre în inactualitate. Eminescu avusese un astfel de geniu, iar constatarea incapacității lumii noastre postmoderne de a-l mai cuprinde mă făcea melancolic. Cum demonstrează textul publicat atunci în Flacăra, pe care îl reproduc acum mai jos, deplîngeam căderea lui Eminescu în inactualitate – și o puneam pe seama lipsei noastre de curaj: curajul de a fiinactuali în raport cu módele culturale ale unei lumi față de care nu știm să avem decît o singură atitudine, de imitație. Cînd lumea e bună, imitația binelui e bună; dar cînd lumea pe care o imităm e în eroare?

La puțin timp după publicarea textului din Flacăra, am fost citat de o înaltă față academică, cu indignare, cu afirmația că Eminescu ar fi cadavrul din debaraua culturii române și că ar trebui să scăpăm cît mai repede de el. M-am gîndit că grotescul răstălmăcirii și evidenta ei rea-credință pot ține loc de replică. M-am înșelat: aberația s-a bucurat de credit și s-a răspîndit. Cine face azi căutare pe Google după „Patapievici Eminescu cadavrul nostru debara“ găsește 151 de site-uri, probabil peste o sută de trimiteri distincte, care toate reiterează (și îmi impută vehement, uneori injurios, întotdeauna furios) răstălmăcirea. În ultima vreme, autoritate face Viorel Patrichi, cu articolul „Masca lui Ianus și mentalitatea «second hand»“ (Rost, nr. 24, februarie 2005), în care se poate citi următoarea atribuire falsă: «Iată ce scria domnul Patapievici în „Flacăra“ lui Arion în 2003 (sic): „Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană“. Nu este de mirare că în manualele de gimnaziu au rămas doar poeziile „Lacul“ și „Freamăt de codru“. L-au ascultat autorii de manuale, așa cum asculta A. Toma de Silviu Brucan.» Oricine va citi textul meu va vedea că „citatul“ dat de Viorel Patrichi nu figurează în el. Falsul este evident, ca și procesul de intenție (potrivit căruia eu aș fi un fel de Silviu Brucan).

M-am hotărît să semnalez răstălmăcirea din patru motive. Întîi de toate, pentru că această răstălmăcire nu este doar o interpretare eronată (sunt atîtea!), este un fals care violează cu intenție adevărul și care poartă prin lume, cu numele meu, o inepție care transformă poziția mea față de Eminescu în contrariul ei. În al doilea rînd, pentru că falsul s-a impus (a fost preluat de Gardianul, Cronica Română, Cultura, Pro Saeculum, Evenimentul (Cotidian regional de informații și publicitate), Oglinda Literară, Pagini Românești, Români în Germania, Revista Media etc.) și nimănui nu-i mai trece prin minte să confrunte ceea ce mi se atribuie cu textul meu original (singura excepție este http://www.curaj.net/?p=493). În al treilea rînd, pentru că unii dintre cei care postează articole și comentarii pe Internet au atins cota de injurie și defăimare de la care începe răspunderea penală: sunt hotărît să îi acționez în justiție pe toți cei care de acum înainte vor continua să îmi atribuie fraza pe care Viorel Patrichi mi-o atribuie. În al patrulea rînd, pentru că răstălmăcirea aruncă o umbră asupra Institutului Cultural Român, unde, de cînd mă aflu la conducerea lui, am îmbrățișat principiul neutralității – potrivit căruia ideile, gusturile mele și filozofia pe care o îmbrățișez nu trebuie să se regăsească în programele acestei instituții.

Si textul original din 2002:

Citat
Inactualitatea lui Eminescu în anul Caragiale

Cred că la acest început de an Caragiale (1852-2002), încă înainte de a cădea iar în euforia actualității ’lumii lui Caragiale’, ar fi momentul să facem bilantul anului Eminescu (1850-2000). Dacă e sigur ca actualitatea lui Caragiale ca valoare națională va fi confirmată la o sută cincizeci de ani de la naștere (rezultat previzibil al profetismului zeflemelei, într-o țară a tuturor batjocurilor), ce s-a văzut în ‘anul Eminescu’ e că Eminescu a devenit stindardul academismului – estetic, cultural, instituțional, etnic. Ceva vetust, prost plasat, iremediabil înțepenit i-a caracterizat pe toți admiratorii săi care au produs texte, luări de poziție ori oratorii oficiale cu ocazia unei aniversări care, mă tem, s-a transformat într-o comemorare.

Hotărât lucru, la o suta cincizeci de ani de la naștere, Eminescu nu mai e la modă. Pentru că a devenit inactual? Să fie vorba de faptul că la noi eternitatea aparține numai zeflemelei, iar seriozitatea, metafizicul, tragedia stârnesc deopotrivă nerăbdarea și plictisul? Ar fi explicația ‘simpatică’. Cum ar veni, Caragiale ramâne mereu actual pentru că suntem un popor vesel, bârfitor, derizoriu și flecar, în timp ce steaua lui Eminescu e condamnată să pălească, deoarece, vorba lui Maiorescu, ‘celula nu rezistă’ – nici tensiunii metafizice, nici încordării ideii, nici sacrificiului tragic, nici martiriului religios și nici disciplinei instituționale. Ma tem însă că explicația veritabilă este alta.

Eminescu nu mai e la modă deoarece nu mai ‘dă bine’. Explicația nu e nici abisală, nici etnopsihologică, ci banal sociologică. Dacă ne gândim că doar cu 20 de ani în urmă Eminescu mai era încă “omul deplin al culturii române” – acum, noțiunile înseși de ‘deplin’ și de ‘cultură’ au devenit suspecte din punct de vedere politic –, înțelegem amploarea prăbușirii cotei lui Eminescu la bursa valorilor proclamate la lumina zilei. În timp ce Caragiale pare a nu avea nici un cusur, de Eminescu am început să ne jenăm. Răsturnarea față de perioada interbelică e completă. Pe atunci, Caragiale era suspect, Eminescu era recept; azi, Eminescu a devenit suspect, Caragiale este în mod eminent recept. Pentru noua tablă de valori acceptate, Caragiale a fost găsit ‘politic corect’, în timp ce punerea lui Eminescu la patul lui Procust al noului canon importat din ‘țările progresiste’ a arătat fără dubiu că fostul poet național al României clasice e ‘politic incorect’.

Cum ar fi putut fi altfel? Ca poet național, Eminescu nu mai poate supraviețui, deoarece noi ieșim azi din zodia naționalului. Poet canonic Eminescu nu mai poate fi, deoarece revoluția sociologică din învățământul superior care a avut loc după 1990 a adus la putere studioși care fac alergie la auzul cuvântului canon și manifestă tendința să pună mâna pe revolver când aud cuvântul tradiție. Profund el nu mai poate fi considerat, deoarece categoria profundului, nefiind postmodernă, nu mai e prizată de intelectualii progresiști. Interesant Eminescu nu mai poate fi, deoarece tot ce e interesant în Eminescu e pur german, iar azi nu se mai consideră interesant decât ce vine din zona anglo-saxona, care e contrariul germanitatii. Din punct de vedere politic, Eminescu pare a fi irecuperabil. Categoriile lui Eminescu? Azi, nimeni nu mai poate vorbi despre sursele originare ale sensibilității sale fara a trebui să pună totul între ghilimele, adica fără a face cu ochiul, fara a-și cere scuze ori fără a-l scuza, luându-l de fapt peste picior. Într-o epocă în care viziunile mai sunt licite doar la cinema (ceea ce i-ar fi plăcut lui Max Weber), Eminescu nu ne mai poate apărea decât ca exasperant de învechit. Or, se știe, supremul argument împotriva cuiva, azi, este sentința ‘ești învechit’. Iar cultura română din ultimii ani, în lupta pentru integrare euro-atlantică, nu dorește decât să scape de tot ce este ‘învechit’ – adică sa fie progresistă. Pentru nevoia de chip nou a tinerilor care în cultura română de azi doresc să-și faca un nume bine văzut în afară, Eminescu joacă rolul cadavrului din debara. Sec spus, Eminescu nu mai este azi actual deoarece cultura română, azi ca și ieri, se dovedește a nu fi decât o cultură de sincronizare. Ea încă nu își permite să nu fie în pas cu modele.

* Articol aparut în revista Flacăra nr. 1-2, 2002, p. 86
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
 
The following users thanked this post: hugbear, shpeedy, rexkrokiDAU, enicky, kellogs

Offline kellogs

Re: Valori cu care ne mandrim: actori, sportivi, pictori, fotografi...ROMANI
« Răspuns #317 : 15.Ian.2021, 04:30:58 p.m. »
Bravo Horia!
simulatoare TPMS - detalii prin mesageria privata
 

Offline FritzVonSpritz

Re: Valori cu care ne mandrim: actori, sportivi, pictori, fotografi...ROMANI
« Răspuns #318 : 27.Ian.2021, 11:41:27 a.m. »
Astazi, 27 Ianuarie este ziua lui Florin Piersic, care face 85 de ani si nu cred ca mai are nevoie de vreo prezentare.... :prty:
La multi ani !
  • Suzuki Ignis GL 2018, ex-Nissan Micra Hatchback 2005
Daca ai o masina, te bucuri de 2 ori: cand o cumperi si cand o vinzi....
 
The following users thanked this post: ntire2000