Autor Subiect: Inteligenta Artificiala (AI)  (Citit de 525 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline NicNic

Inteligenta Artificiala (AI)
« : 12.Dec.2025, 01:56:11 a.m. »
De ceva vreme ne acapareaza tot mai mult atentia o gandire sintetica, AI-ul. Alias Inteligenta Artificiala.

As vrea sa discutam aici despre acest fenomen. Noutati despre AI, uneltele ei, modul de utilizare, etc.

Dar si cat de mult ne afecteaza, si ne va afecta, pe noi, cei ce suntem persoane fara inteligenta ... artificiala. :)
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline rexkrokiDAU

Re: Inteligenta Artificiala (AI)
« Răspuns #1 : 12.Dec.2025, 02:17:58 a.m. »
E superfluu  să ne facem griji... trebuie să încercăm să ne păstrăm busola...

Offline NicNic

« Răspuns #2 : 12.Dec.2025, 10:44:46 a.m. »
Nu trebuie sa ne facem doar griji, ci sa cautam si solutii la noile provocari.

Un lucru care ma agaseaza despre AI, este muzica generata de ea, ce a inundat internetul.
Problema este ca poate nimeri un gen de muzica cu care esti mai confortabil, il asculti din abundenta, dar in scurt timp te saturi, devine gretos sa asculti acelasi tip de cantec. Inca se simte prea puternic ca AI este doar o "masinarie" limitata de performantele creatorilor sai.

Sper ca in viitor sa devina cu adevarat o inteligenta cu auto-invatare, apoi creatie proprie. Nu ca o baterie de tobe, electronica, ce are ritmuri presetate ...
Desteapta-te romane!

Offline enicky

« Răspuns #3 : 12.Dec.2025, 11:24:33 a.m. »
  Imi amintesc de anii '90-'96 cand inca se striga "noi nu ne vindem tara" sau "noi muncim, noi nu gandim", cand un personaj, plecat dintre noi acum, nu voia sa iesim din comunism, am vazut pe Calea Dorobanti o coada lunga-lunga ! La ce o fi, ma gandeam, ca deja nu mai stateam la coada la pui sau carne, cand vad ca aceasta coada era la un magazin care se numea Connex. Telefonia mobila era si in Romania.
   Acum in anii 2024-25, AI-ul e gramada peste noi, cand noi nu stim ce-i ala browser, habar n-avem sa facem un search cu telefonul in fata sau pe laptop, in conditiile in care de la Dunare pana unde se agata harta-n cui toata lumea are un wc in fundul curtii, iar apa calda nu-i decat prin orase si nici acolo nu-i prea multa !
   Dar in schimb tot romanu are feisbuc si tictoc, unde schie cand s-a nascut, unde lucra, cand e in concediu si alte prostii... Zic "schie" pentru ca pentru unii si limba romana e straina!
   "Hai sa-i mai fraierim p-astia si cu AI-ul", ca ei oricum nu stiu nici  macar ce le este bine si de ce au nevoie...
    Dar, da, tehnologia a venit peste noi, n-ai ce sa-i faci, e aici si acum, dar sigur avem altele mai grele de rezolvat, de dezbatut, de educat, de invatat, de lamurit !
     "Chelului tichie de margaritar ii lipsea" sau pe la ardeleni se zice "cu joben pe cap si cu nadragii rupti in fund", cam asta e situatia noastra acum.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14888
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #4 : 12.Dec.2025, 11:38:42 a.m. »
  Imi amintesc de anii '90-'96 cand inca se striga "noi nu ne vindem tara" sau "noi muncim, noi nu gandim", cand un personaj, plecat dintre noi acum, nu voia sa iesim din comunism, am vazut pe Calea Dorobanti o coada lunga-lunga ! La ce o fi, ma gandeam, ca deja nu mai stateam la coada la pui sau carne, cand vad ca aceasta coada era la un magazin care se numea Connex. Telefonia mobila era si in Romania.

Cred că te înșeli: magazinul din Șoseaua Dorobanți din perioada 90-96 unde vedeai cozi era Ana Electronics și aparținea magnatului George Copos. De acolo mi-am cumpărat un televizor Samsung cu tub în 1995.

Connex și Dialog, primii furnizori de GSM in România, s-au lansat în 1997.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline NicNic

« Răspuns #5 : 12.Dec.2025, 01:58:38 p.m. »
  [...]
   Acum in anii 2024-25, AI-ul e gramada peste noi, cand noi nu stim ce-i ala browser, habar n-avem sa facem un search cu telefonul in fata sau pe laptop, in conditiile in care de la Dunare pana unde se agata harta-n cui toata lumea are un wc in fundul curtii, iar apa calda nu-i decat prin orase si nici acolo nu-i prea multa !
   Dar in schimb tot romanu are feisbuc si tictoc, unde schie cand s-a nascut, unde lucra, cand e in concediu si alte prostii... Zic "schie" pentru ca pentru unii si limba romana e straina!
   "Hai sa-i mai fraierim p-astia si cu AI-ul", ca ei oricum nu stiu nici  macar ce le este bine si de ce au nevoie...
    Dar, da, tehnologia a venit peste noi, n-ai ce sa-i faci, e aici si acum, dar sigur avem altele mai grele de rezolvat, de dezbatut, de educat, de invatat, de lamurit !
     "Chelului tichie de margaritar ii lipsea" sau pe la ardeleni se zice "cu joben pe cap si cu nadragii rupti in fund", cam asta e situatia noastra acum.

Daca vom considera ca AI-ul nu e prioritate pentru noi, inseamna ca suntem inca inapoiati.
Si civilizatia omenirii ne va matura ca pe niste ignoranti.

Avem multe restante la lucruri de invatat, de lamurit. Dar asta nu inseamna ca cele noi nu ar fi pentru noi ...
Ca asa vom ramane mereu de caruta!

Nu e cazul sa stam ca strutii cu capul in nisip. Sau sa ne ascundem sub matura, sa nu ne vada vecinii cat suntem de "imaculati" ...
Desteapta-te romane!

Offline enicky

« Răspuns #6 : 12.Dec.2025, 02:25:54 p.m. »
....Cred că te înșeli: magazinul din Șoseaua Dorobanți din perioada 90-96 unde vedeai cozi era Ana Electronics și aparținea magnatului George Copos. De acolo mi-am cumpărat un televizor Samsung cu tub în 1995.

Connex și Dialog, primii furnizori de GSM in România, s-au lansat în 1997.
  Stiu ca p-acolo era si magazinul lui Copos, dar stiu ca eu m-am dus la coada la Connex. Asa e, in 97 au intrat in tara, dar aici era deja telemobilul, cel care era mare, o cutie din lemn. Dar ma rog, precizia datelor e mai putin relevanta fata de contextul situatiei.
   Cert este ca nu pot sa spun ca la momentul respecti(1997), telefonia mobila a fost vreo mana ceresca, sau a dat un impul decisiv economiei ! Poate mai tarziu, da.
    La fel cum nu cred ca poate afirma cineva ca daca acum n-ar fi aparut AI, sau nu l-ar fi "ädoptat" si Romania, noi am fi ramas fatal in urma altora si chiar ne este de un real folos.
   Din ce stiu eu, avem net ieftin fata de alte state si cu acoperire foarte buna, dar ce folos daca populatia are posibilitati limitate sa detina un laptop/calculator si reteaua nu e folostita decat pt. fb, inst,etc. Si sa nu ne gandim doar la Bucuresti, avem si mediul rural.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

« Răspuns #7 : 12.Dec.2025, 02:33:20 p.m. »
Cine nu a lucrat putin cu noile unelte digitale, aplicatii precum Gemini, de exemplu, nu cred ca poate intrelege ce diferenta uriasa de productivitate a muncii poate avea.

Dar sunt multi care se bucura ca timpul trece, leafa merge ...
De ce sa se complice cu unelte moderne de lucru, care cresc productivitatea muncii si calitatea vietii?

Referitor la reteaua Telemobil, cu tehnologie NMT, pot sa spun ca am avut un astfel de aparat. Vreo 2 ani doar, apoi am trecut imediat la GSM, in 97.
Acea "caramida" NMT, totusi mi-a imbunatatit mult munca. Nu mai trebuia sa merg kilometri in fiecare zi sa dau un telefon din biroul santierului.
Aveam "scula" la purtator, asa stiam in timp real cand sosea betonul cu fiecare CIFA, pentru turnare. Altfel puteam sa organizez lucrul cu oamenii din santier ....

La cat costa un abonament atunci, pentru noi angajatii, spuneam ca e moft. Dar analizand cate operatii se puteau realiza in acelasi timp, existand coordonare prin telefonul mobil, e clar ca a fost un castig important acest "moft" ...
Desteapta-te romane!

Offline ntire2000

« Răspuns #8 : 12.Dec.2025, 05:07:27 p.m. »
De ce sa se complice cu unelte moderne de lucru, care cresc productivitatea muncii si calitatea vietii?

Munca l-a creat pe om, dar nici lenea n-a omorât pe nimeni ....  >:)

Iar AI-ul ăsta e făcut după chipul si asemănarea omului, deci .... la final o să o dea de gard urât de tot ....  :baston:
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline NicNic

« Răspuns #9 : 12.Dec.2025, 05:42:13 p.m. »
AI-ul asta e facut, deocamdata, dupa gandul si ideile oamenilor. Insa, am mai scris asta, astept cu interes perioada cand va invata singur, se va autoeduca.

Pana atunci, sa ascultam viitorul imn al celor cu inteligenta nativa ....  :D

Desteapta-te romane!