Autor Subiect: Bansko – Bulgaria, pentru pasionatii de ski si natura  (Citit de 1741 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline eduard_b

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 397
  • Gen: Bărbat
  • cea mai buna maisna este aceea pe care o ai
Bansko – Bulgaria, pentru pasionatii de ski si natura
« : 15.Ian.2013, 12:48:45 p.m. »
Duminica noapte ne-am intors de la vecinii nostri din Sud dupa o saptamana de ski in statiunea  Bansko. Zic “ne-am intors” pentru ca am fost o gasca de vreo 30 de persoane…( cu varste intre 4 si 50+ ani)
Drumul a fost obositor la dus, pe langa Plevna a inceput sa ninga ninga ca in povesti, si timp de o ora si jumatate am mers cu vreo 40-50km, dar nimic nu ne-a impiedicat, dupa 10 ore de mers, sa ajungem in final la destinatie.
Zapada a fost super, de skiat s-a skiat mai mult ca anul trecut ( atunci cand timp de o zi gondola a fost blocata de o pana de curent la un generator)
Stiu ca statiunea nu se compara cu cele din Austria sau Elvetia, dar  pretul este la jumatate fata de acestea.  Pentru cine nu stie, domeniul de ski este proiectat de austriecii de la  Doppelmayr  - ma refer la partii si instalatiile de pe acestea, iar investitiile in hoteluri au inceput in urma cu vreo 7-8 anisori de catre englezi. Si, incet incet s-au extins…si partiile si hotelurile.
Una peste alta, vecinii nostri au inteles mai bine ca noi ce inseamna  TURISM  si au reusit sa puna la punct o statiune la un adevarat standard european, ajutati probabil si de fondurile din EU. Aici, este un punct pierdut pentru noi….dar…cunoastem cu totii problema noastra si a guvernarilor din RO…   :(
A fost al doilea an in care am dat Austria pe Bulgaria si nu am ramas dezamagit. Mancarea a fost foarte buna, la fel si cazarea. Am stat la hotel  Mountain Paradise (http://www.mountain-paradise.org/) si a costat 200 euro/persoana ( mic dejun si cina incluse). Bulgarii au marit pretul ski-pass-ului pt 6 zile ( de la 90 la 109 euro pt copil – 12 ani), dar pt adulti a ramas tot 167 euro.

In total au fost 1150 km iar pentru iubitorii de statistici, Suzuki al meu a consumat 7.1l/100km cu precizarea ca am avut in dotare si portbagajul – cutie –pus deasupra masinii . Am mers legal….  :) 90-100 /50-60/110-120- autostrada.

Am pus cateva poze, poate unii dintre voi vor fi tentati de a schimba destinatia, dinspre VEST catre SUD.

http://postimage.cc/gallery/778lasn8/
« Ultima Modificare: 15.Ian.2013, 12:52:15 p.m. de eduard_b »
Today is the first day of the rest of my life

The following users thanked this post: Emilian Sohterus

Offline shpeedy

Re: Bansko – Bulgaria, pentru pasionatii de ski si natura
« Răspuns #1 : 19.Iul.2017, 11:23:10 a.m. »
Pentru a raspunde si intrebarii puse de colegul @gabineg, o sa astern cateva cuvinte referitoare la cele 4 zile petrecute saptamana trecuta la sud de Sofia. In urma unei scurte negocieri cu Juniorul am agreat sa nu mergem la mare in aceasta luna (poate pe la inceput de Septembrie), dar sa mergem undeva "cu piscina"...

Drept urmare, am gasit o locatie draguta, linistita si abordabila ca pret la cativa km de Bansko - Terra Complex din Razlog. Am plecat joi de dimineata si am ajuns in jurul orei 16. Drumul pana acolo, inclusiv centura Sofiei, este o dovada - pentru mine, cel putin - ca bulgarii au un avans considerabil fata de noi in ceea ce priveste infrastructura.

Dupa o baie in piscina si o cina gustoasa la hotel am plecat intr-o mica recunoastere a locurilor. Ce am constatat (si intr-o prima faza nu intelegeam de ce se vede diferit fata de Romania) e ca au inca paduri - toti versantii/toate dealurile sunt acoperiti de copaci.

Nefiind un practicant al sporturilor de iarna, nu stiu cum sunt in sezonul rece nici Bansko, nici Razlog, dar acum erau ambele destul de goale, cu multe constructii pustii, unele ce pareau chiar parasite.

Unii ramasesera inca ancorati in sarbatorile de Craciun:

A doua zi am luat-o dis-de-dimineata sub presiunea prognozei meteo ce anunta o deteriorare a vremii in cursul zilei. Am mers cu telegondola pana la Banderishka Meadow (1600m) unde erau amenajate cateva locuri de joaca pentru copii, de care Junior s-a bucurat din plin.

Dupa ce am coborat in Bansko, ne-am indreptat spre gara pentru a face circuitul cu trenul pe ecartament ingust Septemvri-Dobriniste
 - nu e Mocanita, trenul fiind tras de o locomotiva diesel, si nici turistic nu este, deservind in general populatia din zona.

Interesant la acest traseu ar fi numarul de tuneluri si ca ar ajunge la cea mai mare altitudine, cel putin in Balcani. Noi am mers pe cel mai scurt traseu dus-intors - Bansko-Avramovo, ce a durat 4 ore si ne-a costat 11leva.

Sambata - sub incertitudinea vremii - ne-am mai plimbat rotile pe soselele din zona Bansko-Dobrinishte, am mai ajuns inca o data pe platou la 1600m (de data asta cu masina) si prin centrul vechi al Bansko-ului:

Sambata seara s-a lasat - in sfarsit - cu nori, ploaie si scaderea temperaturii, iar duminica am facut tot drumul inapoi acasa pe diferite tipuri de ploaie, de la mocaneasca la vijelii .

In afara de hotel, am mai luat masa in centrul vechi al Bansko-ului, la Mehana Obetsanova si la Mehana Bohemi. Prima e mai comerciala, iar a doua mai linistita (acolo am facut poza).

Pe drumul de intoarcere, dupa vama din Giurgiu (trecutul prin vama ne-a luat vreo 40 min), m-am intalnit cu colegul Lucianer ce se intorcea cu familia din Grecia. 
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci

The following users thanked this post: Emilian Sohterus

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14889
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Re: Bansko – Bulgaria, pentru pasionatii de ski si natura
« Răspuns #2 : 19.Iul.2017, 12:37:35 p.m. »
Ce frumos!  >:D<
Adevarul este ca vecinii de la sud sunt mai interesati de turism decat noi. In ceea ce priveste centura Sofiei, imi doresc sa apuc si eu ca Bucurestiul sa aiba macar una la fel. In rest, si la ei e la fel de aglomerat in Capitala ca si la noi, mai ales dimineata si seara.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice