Autor Subiect: inlocuire motor - ce acte si ce conditii trebuie sa indeplinesc?  (Citit de 8559 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline RaZwY

• Full Member
  • Mesaje postate: 156
  • Gen: Bărbat
buna, vreau si eu sa schimb motorul pe masina, am gasit o "balena" la fel cu motor de 1,6, ce spune'ti am vreo sansa sa trec in acte, ce trebuie sa fac? ce acte trebuie sa am, am citit pe rarrom.ro conditiile, dar nu e destul de explicite, a mai facut careva o astfel de chestie?
« Ultima Modificare: 22.Oct.2012, 06:09:37 a.m. de Leutz »

Offline suzukisx4x4

• Full Member
  • Mesaje postate: 234
Re: inlocuire motor - ce acte si ce conditii trebuie sa indeplinesc?
« Răspuns #1 : 22.Oct.2012, 10:45:01 a.m. »
vreau si eu sa schimb motorul pe masina, am gasit o "balena" la fel cu motor de 1,6, ce spune'ti am vreo sansa sa trec in acte, ce trebuie sa fac?

http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_286507/RAR-nu-face-omologare-pe-motor-schimbat-motorul-e-piesa-de-schimb-unde-e-problema.html
"Mi-e teama de ziua in care tehnologia va fi mai importanta ca relatiile interumane. In lume va exista o generatie de idioti. "
Albert Einstein

Offline tdd70

• Full Member
  • Mesaje postate: 217
« Răspuns #2 : 22.Oct.2012, 04:06:39 p.m. »
O problema ar putea aparea acolo ca orice motor are: tip serie si numar. Spre ex, la Jimny motor tip 13A si am si numar dar nu sre importanta aici. Ideea e ca la ITP se verifica aceste serii atat de la sasiu (caroserie) cat si de la motor. Daca la o inspectie apari cu alte serii de care RAR nu are habar, ar putea aparea probleme. Deasemeni aceste serii sunt trecute in cartea de identitate a masinii.
Bucuresti, 43 ani, Jimny stock-2002, 1328cmc, 82CP, M13A, ABS, AC,

Offline eduard_b

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 397
  • cea mai buna maisna este aceea pe care o ai
« Răspuns #3 : 22.Oct.2012, 04:54:46 p.m. »
buna, vreau si eu sa schimb motorul pe masina, am gasit o "balena" la fel cu motor de 1,6, ce spune'ti am vreo sansa sa trec in acte, ce trebuie sa fac? ce acte trebuie sa am, am citit pe rarrom.ro conditiile, dar nu e destul de explicite, a mai facut careva o astfel de chestie?

o sa-ti dau raspunsul din lege:
Conform Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr.2132/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere - RNTR 7- prin schimbarea motorului trebuie să se menţină cel puţin acelaşi nivel al emisiilor poluante.

teoretic, daca motorul este la fel ( aceleasi norme de poluare, performante, etc) se poate considera piesa de schimb; pana la urma, un motor se poate inlocui pentru ca precedentul s-a stricat. Dar, daca doresti alte performnate pentru masina ta, legea considera ca tu faci.... "o masina noua" si atunci tu trebuie sa o omologhezi din nou.
Procesul este lung si anevoios-cred ca si destul de costisitor, aici nu stiu foarte bine, dar daca vrei sa-l demarezi poti incepe de aici:http://www.rarom.ro/RO/article--Ce_trebuie_s%C4%83_fac_dac%C4%83_doresc_s%C4%83_schimb_motorul_vehiculului_--195.html

De curand am avut un coleg care si-a schmbat blocul motor de pe un ford mondeo, mai "copt":
"s-a dus in prealabil la RAR si a anuntat operatia. A spus ca a crapat blocul motor datorita faptului ca nu a avut antigel.....etc" si l-a schimbat. A anuntat seria noua a blocului motor, a efectuat operatia si s-a dus din nou la ei. Dar era acelasi tip.
« Ultima Modificare: 22.Oct.2012, 05:07:35 p.m. de eduard_b »
Today is the first day of the rest of my life

Offline macmat

« Răspuns #4 : 22.Oct.2012, 11:37:28 p.m. »
Trebuie sa stii codul motorului de 1.6 (eventual ceva copii de la actele masinii de pe care vine).Mergi la RAR si completezi o cerere privind intentia de schimbare a motorului (costa,da'nu stiu sigur cit......40-70 ron).Daca se aproba inlocuirea motorului te costa vreo 750 RON mentionarea noului motor in cartea de identitate( se reface si inspectia tehnica !!) Daca nu..................... :good:

Offline RaZwY

• Full Member
  • Mesaje postate: 156
« Răspuns #5 : 22.Oct.2012, 11:51:21 p.m. »
multumesc mult!