Salutare! Când mi-am cumpărat mașina, același model, FZ-NZ, din 2012, motorizare 1.2 benzină, 94 CP, am făcut un imens deep research legat de piese, fluide și multe alte detalii esențiale despre marca și modelul asta de mașină.
Trebuie să recunosc, în majoritatea service-urilor si magazinelor de piese, național și internațional, nu prea se acordă o atenție sporită asupra antigelului, motiv pentru care de foarte multe ori se fac recomandări eronate.
Pentru că am dus o mare luptă cu găsirea unui antigel potrivit, perfect, voi lăsa toate explicațiile necesare.
Așadar, un aspect deosebit de important: Pentru modelul tău de mașină, în manual se specifică un lucru deosebit de important: A se utiliza mereu un antigel cu o bază de înaltă calitate de ethylene glycol FĂRĂ SILICAȚI. Raport de preparare: 50%/50% (antigel | apă distilată). Tot în manual se menționează faptul că prima cantitate de antigel care se pune în vas, va fi SUZUKI LLC: Super (Blue) | Blue, după care la următoarele înlocuiri se va folosi SUZUKI LLC: Green.
Trebuie să recunosc, e aproape imposibil să găsești exact acel antigel în România, iar dacă s-ar găsi ar fi foarte scump, motiv pentru care am căutat produsul ideal, care să acopere toate cerințele impuse de Suzuki pentru protejarea sistemului de răcire, așadar pe piața din România (dar si internațional) am găsit 2 produse complet compatibile, conform cerințelor riguroase (fără silicați, verde, pe bază de ethylene glycol):
1. Ravenol HJC Concentrate Protect FL22, Amine & Silicate-Free, verde
(Există și varianta de premix, adică deja preparat, tot Protect FL22, la bidon mai mare).
2. Kroon Oil Antifreeze SP 14+ Premium Long Life, verde-albăstrui, fără silicați.
Personal, am folosit și folosesc antigelul de la Kroon Oil, pentru că nu găseam pe stock pe undeva prin oraș pe cel de la Ravenol și îmi era lehamete să dau comandă. L-am găsit pe stock și a respectat toate condițiile: Să fie long life (gamă), să nu conțină silicați, să aibă acea bază și să fie verde (dar cum scrie și pe etichetă, la combinația cu apa distilată iese o soluție verde-albăstruie, cu tentă verde-turcoaz).
Sper că am adus toate lămuririle necesare. Atașez și niste poze. Multă baftă!