Autor Subiect: Modificare unghi cadere (geometrie) la demontare flansa rulment pivot?  (Citit de 4540 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline fmfmfmfm

Salutare din nou. Având în vedere ca sunt în concediu, am ceva timp mai mult sa ma ocup de Jimny. Așa cum am scris pe un alt topic, am montat gresoare pe flanșele (nu știu dacă se numesc așa, am pus foto) din partea de jos de la rulmenții pivot stânga/dreapta de pe față. După remontarea flanșelor (altceva nu a fost dat jos de pe mașină) și completarea cu vaselină am constatat ca s-a modificat poziția volanului un pic către stânga. Practic, înțeleg că s-a dus geometria, dar mi se pare puțin neverosimil să se ducă geometria doar de la aceste flanșe, având în vedere că nu s-au demontat rulmenți, brațe etc. Ce părere aveți?
  • jimny

Offline aleksanders

orice mm in plus sau in minus modifica alinierea anumitor elemente, deci implicit si unghiul de fuga - o geometrie nu costa mult si e bine venita oricum la un interval de timp. bafta
  • vitara-spirit 1.6 vvt 4x4 2015
http://www.suzuki-club.ro/forum/index.php?topic=5810.msg220737;topicseen#new2015 Spirit 4x4 1.6 VVT benzină - Suza - prima japoneza din viata mea

Offline Laurentiu

geometrie nu costa mult si e bine venita oricum la un interval de timp.
Geometria nu se face oricind si oricum ci numai dupa eliminarea tuturor jocurilor (bucse, rulmenti, pivoti, capete de bara etc) de la puntea fata.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline fmfmfmfm

Eu din ce mai știu de pe la mașinile care le-am avut, pot fi probleme de geometrie chiar dacă nu ai jocuri și doar ai demontat și pus la loc piese gen capete de bară, pivoți etc. În timp ele capătă uzuri fine, care chiar dacă nu dau jocuri, prin demontare și remontare pot genera diferențe chiar și dintr-o (re)strângere simplă a unui rulment. Chiar și la schimbarea amortizoarelor se recomandă o geometrie, la cauciucuri noi, schimbare casetă direcție, sunt o grămadă de cauze și motive. O mașină dacă are cumva vreun joc, la geometrie un inginer bun ți-l observă imediat, pentru că dă probleme la reglaje. Am făcut peste 10 geometrii până acum și când au fost probleme, imediat mi-au fost semnalate și le-am remediat. Toate le-am făcut de-a lungul timpului la același service și am asistat și la reglajul altor mașini și am remarcat că chiar dacă nu au remarcat un joc din prima, după reglaj de obicei mai fac niște teste și atunci se văd imediat anomaliile.
Revenind la Jimny-ul meu, nu are jocuri, le-am verificat (la service pe rampă) de 2 ori înainte de a merge la geometrie + acasă, în plus are și RAR-ul făcut recent (sub 500km, dar asta poate să nu fie relevant dacă ai luat vreun crater). Pentru că erau uzate cauciucurile, am achiziționat 4 AT-uri Continental și m-am dus la geometrie unde s-a reglat corespunzător. A fost ceva chinuială la desfacerea unor filete, dar am avut noroc că inginerii de acolo chiar erau pasionați de utilaje de genul acesta - unul avea acasă așa ceva, chiar știa ce să regleze.
« Ultima Modificare: 07.Mai.2016, 08:18:35 p.m. de fmfmfmfm »
  • jimny

Offline enicky

Geometria nu se face oricind si oricum ci numai dupa eliminarea tuturor jocurilor (bucse, rulmenti, pivoti, capete de bara....
            .....Pai atunci se si face geometria : cand se fac inlocuirile mentionate, asta daca nu se iveste "veun crater" cum bine zice colegul.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline unde

Practic, înțeleg că s-a dus geometria, dar mi se pare puțin neverosimil să se ducă geometria doar de la aceste flanșe, având în vedere că nu s-au demontat rulmenți, brațe etc. Ce părere aveți?

In mod normal nu trebuia sa se deregleze geometria, doar ca prin gaurirea kingpin-ului, ai slabit piesa. Nu cumva s-a modificat unghiul de cadere, adica roata nu mai sta asa _I_ sta asa _/_ ?
 Doar zic...
Suzuki Jimny 1.3i 2004

Offline mapo13

• Full Member
  • Mesaje postate: 173
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki Jimny 2000 Made 4X4
    • Fagaras - Bv
Fratilor eu ca sa fac geometria am dat toate barele jos de pe fata ca sa putem prinde in menghina si sa desfacem contrapiulitele de la capatele de bara.
Dupa ce am curatat totul ca la carte am uns cu vaselina peste tot si  pe urma am facut  reglajele finale  de convergenta ...hehehe !!

Pe masina nu poti regla nimic ...toate sunt stranse beton si cu pasta antidesfacere ...nici cu flacara nu am reusit ...asa ca !
  • Suzuki Jimny 2000 made 1.3 Benzina 4X4