Autor Subiect: Zimbri in Romania, unde-i gasesti?  (Citit de 1918 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline toma

Zimbri in Romania, unde-i gasesti?
« : 13.Apr.2017, 01:14:37 p.m. »
Exceptand cele cateva exemplare care traiesc in semi-libertate in Muntii Tarcului (detalii aici https://www.natgeo.ro/natura/habitat-conservare/10271-zimbri-in-libertate), rezervatiile sunt locurile in care puteti admira aceste fapturi desprinse din povestile medievale.

Am vizitat pana acum trei astfel de locuri si am sa va fac un scurt rezumat.

1.  Rezervatia Slivut - langa Hateg

Este prima rezervatie din Romania unde la 12 noiembrie 1958 a fost adusa o pereche de zimbri din Polonia pentru reintroducerea zimbrului european in tara dupa disparitia acestuia din fauna noastra in jurul anului 1852.

Cum se ajunge:
Accesul la rezervatie se face de pe drumul national E79 dintre Hateg si Simeria, pe sensul de mers dinspre Simeria. De la drumul national mai ai de mers inca vreo 3 km pana la parcarea de la intrarea în Rezervatie unde lasi masina.
Orar de vizitare: zilnic între orele 08:00 – 18:00.
Taxe de intrare: 6 lei – adulti; 4 lei – copii.

2. Rezervatia Dragos Voda - in cadrul Parcului Natural Vanatori-Neamt

La 10 ani de la deschiderea rezervatiei din Hateg se deschide si in Moldova rezervatia Dragos Voda. Deoarece zona geografica a parcului este viabila pentru readaptarea zimbrilor in salbaticie, pe langa zimbrii din tarc traiesc si aici aproximativ 20 exemplare in stare de semilibertate. Pe langa zimbri rezervatia adaposteste o mini gradina zoologica unde veti gasi caprioare si cerbi.

Cum se ajunge:
Aveti 14 kilometri din orasul Targu Neamt pe directia nord-vest DN15B. Este aproape de Manastirea Neamt.
Program de vizitare: iarna (8-16), vara (8-18).
Taxe de intrare: adulti – 5 lei; copii – 3 lei.

3. Rezervatia Neagra - Bucsani

In 1983 apare o rezervatie si in judetul Dambovita,la Bucsani, intre Targoviste si Ploiesti. Distanta mica (sub 100km) fata de Bucuresti o califica drept destinatie pentru o iesire de o zi pe langa oras.
Din cate stiu eu are in acest moment cea mai numeroasa populatie de zimbri; în martie 2016 erau 32 de zimbri adulți si 5 pui.

Cum se ajunge:
Cel mai bun drum de acces e prin satul Ratoaia. De la marginea satului sunt 5 km de drum de tara destul de bun prin padure. Semnalizarea este precara, daca va rataciti puteti intreba in sat. Eu m-am folosit cu succes de Gmaps.
Program de vizitare: nu e afisat programul, ziua e deschis; e paznic permanent (dacă nu îl găsiți, s-ar putea să fie prin zona la animale).
Taxe de intrare: adulti – 6 lei; copii – 3 lei.

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: hugbear, shpeedy, rexkrokiDAU, PAR, Relisis

Offline ...

Re: Zimbri in Romania, unde-i gasesti?
« Răspuns #1 : 13.Apr.2017, 01:45:56 p.m. »
Mai este rezervatie de zimbri si la Vama Buzaului, in judetul Brasov. Si aici se are in vedere eliberarea treptata a zimbrilor, pentru ca s-au cam inmultit in captivitate...
Celor care vor sa mearga la Slivut-Hateg, jud. Hunedoara, le recomand sa se abata din drum putin pana la Salasu de Sus, sa cumpere virsli traditionali si mici uriasi. Sau sa caute gata facuti in pietele din Simeria, Hunedoara, Deva aceste produse...

Offline shpeedy

« Răspuns #2 : 13.Apr.2017, 01:57:16 p.m. »
La ultima din lista am ajuns si noi acu' vreo doi ani...
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #3 : 14.Apr.2017, 12:34:16 a.m. »
Mai este rezervatie de zimbri si la Vama Buzaului, in judetul Brasov.

Amintita si pe forum.  :)

Offline ...

« Răspuns #4 : 14.Apr.2017, 06:26:03 a.m. »
Ciudat, nu am vazut postarea ta, @rexkrokiDAU, si ar fi trebuit sa stiu de ea, ca doar am tot fost pe acolo...Dar de virsli a mai scris careva pe forum? Ca sunt si la Podele, jud. Hunedoara