N-am mai scris p-aici de ceva vreme. In ultima perioada am condus urmatoarele:
BYD Sealion 7: test drive la dealer ~10-15km. Experienta la bord (finisari, dotari, comportament la condus) a fost exceptionala. Nu m-au interesat autonomia, calitatea bateriei, fiabilitatea si alte aspecte. Am vrut doar sa vad cum se simte. Se simte premium in toate privintele, la paritate sau peste producatorii premium traditionali. Mi-a placut foarte mult, dar e peste buget si nici nu e ce-mi trebuie.
BYD Dolphin: test drive la dealer ~10-15km. Experienta la bord a fost la fix. E o compacta hatchback, electrica, foarte bine inchegata si finisata pentru clasa ei. Pretul e bun pentru ce ofera si ar fi ce-mi trebuie daca as fi acum pe piata in cautare de o masina noua. Din pacate am cateva prioritati in alte domenii si trebuie sa mai tin o perioada masinile pe care le am.
Renault Koleos: masina inchiriata, condusa ~500 de km. Am avut varianta 2WD, motor 2.5 aspirat, cutie CVT. In Australia inca mai e la vanzare (cu 1000 de AUD mai scumpa decat Duster-ul

). In Europa am vazut ca l-au pensionat de ceva timp. Comparatia e cu Outlander-ul pe care il conduc zi-de-zi, intrucat au fix aceeasi dimensiuni exterioare, motor similar si cutie CVT. Desi Outlander-ul meu e 4x4 si are 7 locuri, Renault-ul 2x4 cu 5 locuri mi s-a parut greoi, motorul urca greu in turatii, parea ca masina se urneste dupa ceva lag si timp de gandire si desi a oferit tot timpul senzatie de robustete si siguranta, nu e la fel de sprinten ca Outlander-ul. Posibil sa fie o setarile ansamblului cutie-motor mai catre comfort la Renault. Altfel, interiorul si in general experienta la bord sunt mai rafinate in Renault. Outlander-ul e mai spartan (ca sa nu zic auster

), dar asta il face si mai simplu de folosit si cumva mai aerisit.
Subaru Forester: masina inchiriata, condusa ~600 de km. Varianta cu motor 2.5 aspirat, cutie CVT si evident 4x4. Interiorul m-a obosit. Zeci de mii de unghiulete, bucatele, decoratii s.a.m.d. Desi masina e spatioasa te simti cumva limitat visual de excesul de forme care foarte bine puteau sa nu existe. Altfel, masina mi s-a parut corecta d.p.d.v. al calitatii finisajelor. Nimic exagerat, doar corect, as cum e la majoritatea masinilor japoneze. Prin comparatie cu Outlander-ul mi s-a parut extrem de vioaie, ansambul motor-cutie foarte responsiv si cu zvac bun in orice situatie. Intr-adevar masina e mai mica decat Outlander-ul si motorul e un pic mai mare, insa nu atat incat sa justifice diferenta. Cred ca vorba mai degraba de diferenta de generatii. Outlander-ul meu e din 2019 dar platforma tehnica e practic aceeasi de prin 2011-2012, cu numeroase facelift-uri si imbunatatiri. Ca fapt divers, Foresterul mi-a tras aiurea de volan de cateva ori la un drum pe ploaie intensa, cand lane-assist-ul probabil a confundat baltoace succesive pe mijlocul benzii cu liniile de demarcatie a benzilor. Nimic neasteptat as zice. Am fost pe faza si am reactionat. Oricum, interventiile lane-assist-ului nu sunt criminale, dar pot produce neplaceri daca nu esti atent.