Autor Subiect: Poligon reintrodus la examenul pentru permis?  (Citit de 116 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14965
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Poligon reintrodus la examenul pentru permis?
« : 03.Mai.2026, 10:51:55 a.m. »
Este în dezbatere publică un proiect de reintroducerea în examenul pentru obținerea permisului de conducere a probei de parcurgere a poligonului auto.

Ce părere aveți despre această inițiativă?
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Online NicNic

Re: Poligon reintrodus la examenul pentru permis?
« Răspuns #1 : 03.Mai.2026, 11:18:28 a.m. »
O verificare in plus nu cred ca poate fi ceva rau.
Insa nu proba de poligon cred ca va rezolva problemele soferilor la inceput de cariera.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

The following users thanked this post: wolfin

Offline enicky

« Răspuns #2 : 03.Mai.2026, 12:58:14 p.m. »
Ce părere aveți despre această inițiativă?
   Daca s-ar materializa, initiativa ar fi extraordinara !!
   Probabil ca marea majoritate nu vor fi de acord, poate viitorii elevi ai scolilor de soferi o vad ca o piedica in calea obtinerii permisului de conducere, poate ca va creste tariful scolii, precum si timpul de absolvire, dar mai mult ca sigur asta a fost si motivul pentru care un parlamentar a propus eliminarea acestei probe. Sper in continuare ca cel care a venit cu propunerea de eliminare are frigiderul plin.
   Am avut(si inca am)in familie doua persoane mai tinere pe care, dupa absolvirea scolii, le-am invatat parcarea laterala(si pe stanga si pe dreapta), precum si pe cea cu spatele.
    Cu ce te ajuta ca stii sa parchezi ? Intrebarea este cel putin stupida, dar sigur multi minimalizeaza acest aspect, nu?
   In marea aglomeratie si inghesuiala din orase e simplu ca te ajuta sa fructifici orice spatiu pentru a parca, sau te ajuta sa iesi dintr-un spatiu inghesuit(cand ai 30cm in fata si 20cm in spate)chiar daca ai senzor sau camera .
   Pe de alta parte iti creaza abilitatea de a aprecia corect distantele(nevizibile) dintre bara  masinii tale si cea a "vecinului", fapt care genereaza nu de putine ori, colturile julite de tine sau de altul necunoscut.
   Aceasta abilitate de apreciere corecta a distantelor, atentie, ne va fi utila si in traficul zilnic, in depasiri facute in oras sau pe soselele din afara localitatilor.
    Dupa cum stim, de multe ori parcarea laterala se face cu fata, ocazie cu care lasam masina la 50cm de trotuar, incurcand traficul(pe o strada ingusta) sau provocand o acrosare de oglida(nepliata).
    Inclusiv iesirea dintr-o parcare (laterala sau perpendiculara) este o provocare, in sensul ca putem acrosa bara masinii parcata langa noi cu usa sau cu bara masinii noastre.
     Deci un om normal zic eu, vede numai avantaje din introducerea "poligonului", ca sa nu mai spun ca aceasta proba avea un timp de efectuare si era eliminatorie(ca si sala).
  Practic ar fi un pas spre normalitate !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Online NicNic

« Răspuns #3 : 03.Mai.2026, 01:14:40 p.m. »
@enick:
Ai gresit cand ai invatat pe cei din familia ta dupa ce si-au luat carnetul cum se parcheaza o masina.
Nu era bine sa aibe carnetul luat si fara sa stie ce au de facut la o parcare laterala. Trebuiau invatati inainte de ridicarea carnetului..

E clar ca orice instruire suplimentara, dublata si de o testare la finalul ei, cum ar fi poligonul, este un lucru benefic.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline wolfin

« Răspuns #4 : 03.Mai.2026, 02:41:47 p.m. »
Nu stiu ce se mai face la scoala de soferi..dar parcari am facut in timpul scolii...si nu in poligon.

Acum experienta se face in timp si in trafic....scoala te invata ceva practic si teoretic. Eu am condus 1 an cu tatal meu in dreapta cu 2 experiente tragic comice...cu un politist rutier si un vanzator de casete luati pe capota.  :-j. Poligonul nu m ar fi ajutat  :-j
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Offline enicky

« Răspuns #5 : 04.Mai.2026, 09:37:30 p.m. »
... Eu am condus 1 an cu tatal meu in dreapta cu 2 experiente tragic comice...cu un politist rutier si un vanzator de casete luati pe capota.  :-j. Poligonul nu m ar fi ajutat  :-j
  Faptul ca ai condus 1 an impreuna cu tatal(care presupun ca era sofer vechi), ma face sa spun ca ai fost un norocos.
  In general, fostii elevi de ieri, azi se urca singurei la volan si se descurca cum pot in jungla urbana. Nu exista cineva cu vechime langa ei sa le spuna daca si cand gresec si vor persista continuu in greseala si iti spun peste ani, cand vor avea un accident, ca "asa a facut mereu"!
   Legat de poligon, faptul ca se va invata inca din scoala sa se faca corect o parcare laterala intr-un spatiu fix(nu ca acum intr-un loc unde ar intra 2 masini, pentru ca e pericol pe strada), va forma persoanei o apreciere corecta a distantelor mici, fapt care implicit, ii va fi util si in traficul urban precum si in cel din afara localitatii! Chiar daca asta nu se observa, dar asa se intampla .
   Tin sa mentionez ca atunci cand exista "poligonul", elevii luau ore suplimentare numai pentru a exersa acest traseu(pentru ca era un traseu de parcurs, cu rampa, parcare, etc.)si pentru ca trebuia scos timpul alocat si ca era eliminatoriu.

P.S. Am uitat sa va povestesc o situatie(de fapt doua): pentru a testa cele doua persoane daca au ceva in legatura cu soferia, le-am dus intr-un fost poligon, unde am profitat de faptul ca Fordul pleca in viteza I fara acceleratie, si le-am pus prima data sa mearga drept, apoi sa treaca printre jaloane(facute din sticle de plastic cu nisip si un bat infipt in el). Dupa cateva ture mi-am dat seama daca vor conduce bine, sau nu.
« Ultima Modificare: 04.Mai.2026, 09:57:34 p.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip