Autor Subiect: Schimbarea "rapida" a treptei de viteza  (Citit de 2654 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline ronfrown

Schimbarea "rapida" a treptei de viteza
« : 05.Dec.2015, 10:15:25 p.m. »
Salutare,

Conducand azi masina cu frate-meu ca pasager, am fost "acuzat" ca schimb treptele de viteza prea rapid si in timp cutia de viteze va fi afectata (sincroanele). Mentionez ca am modelul Swift Sport a carui cutie de viteze are un schimbator cu actionare mai scurta decat modelul standard (cel putin teoretic, nu am condus modelul normal) si intr-adevar schimbarea unei trepte dureaza cam jumatate de secunda sau chiar mai putin in estimarea mea. Nu bruschez schimbatorul, calc ambreiajul complet, schimbatorul intra foarte usor si placut deci nu m-am gandit pana acum la asta. Cauzeaza intr-adevar uzura prematura ? Am condus in acelasi stil si masina dinainte (VW) fara nici o problema pana la 110 000 km cand am vandut-o si cutia functiona perfect.

Multumesc.

Offline Laurentiu

Re: Schimbarea "rapida" a treptei de viteza
« Răspuns #1 : 06.Dec.2015, 08:37:36 p.m. »
... am fost "acuzat" ca schimb treptele de viteza prea rapid si in timp cutia de viteze va fi afectata ... Nu bruschez schimbatorul, calc ambreiajul complet, schimbatorul intra foarte usor si placut deci nu m-am gandit pana acum la asta. Cauzeaza intr-adevar uzura prematura ?
Daca respecti strict ceea ce ai scris mai sus, poti fi linistit in privinta "uzurii premature". Cind vei simti ca ambreajul patineaza, ca trepideaza, ca hiriie ori miriie, sau ca schimbatorul "intra" (nimereste) greu in viteze, atunci va fi cazul sa-ti pui tot soiul de intrebari. Pina atunci, "drumuri bune, colegu" (vorba canalului 22). ;)
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline enicky

« Răspuns #2 : 07.Dec.2015, 01:24:49 a.m. »
          Dupa ce spui tu, totul e ok, dar e bine sa stim ca trecerea dintr-o treapta in alta se face intotdeauna prin punctul zero ("mort"), adica, pe romaneste, ai adus-o din aIa la zero, apoi la a2a, s.a.m.d. niciodata "direct" adica fara sa simti ca a ajuns in punctul mort. Maneta are un traseu pe care daca il vei urma normal, cu "statiile" respective  va mentine viata lunga cutiei, daca nu mai faci "statiile" ajungi mai repede la destinatie dar si la...  service. Ca sa fiu si mai explicit, daca cineva sta in dreapta si se uita la tine, sa vada cand ai adus maneta la zero si cand ai adus-o in viteza a2a. Sa nu vada doar o miscare rectilinie a manetei dintra-ntaia in a2a. Acum ca sa fii linistit, intreaba-l pe cel din dreapta ce-a vazut ! Bafta !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline bisti

« Răspuns #3 : 07.Dec.2015, 08:38:26 a.m. »
Asta cu oprirea la punctul mort mi se pare cea mai mare aiureala pe care am auzit-o.
Poate era valabila in 1950 sau la batrana dacie, dar nu acum.
La fel si schimbarea uleiului din cutie la 30.000 km.

O sa ajungem sa umblam cu bidoane de ulei si filtre prin masina precum aveam la batrana dacie o curea de accesorii si capac delcou si vreo 3-4 bujii.

Offline migabi

« Răspuns #4 : 07.Dec.2015, 09:13:38 a.m. »
Singura mea grija pe care o am cand schimb viteza e sa potrivesc turatia pt treapta in care urmeaza sa schimb. Fiindca altfel o sa aduc niste contributii la threadul despre ambreiaje.
SX4 SE m16a awd 2011

Offline enicky

« Răspuns #5 : 07.Dec.2015, 10:29:15 a.m. »
Asta cu oprirea la punctul mort mi se pare cea mai mare aiureala pe care am auzit-o.
Poate era valabila in 1950 sau la batrana dacie, dar nu acum.
La fel si schimbarea uleiului din cutie la 30.000 km.

O sa ajungem sa umblam cu bidoane de ulei si filtre prin masina precum aveam la batrana dacie o curea de accesorii si capac delcou si vreo 3-4 bujii.
   Eei, daca tu ai inteles sa stai 1-2min in punctul mort si apoi sa treci in alta treapta, normal ca e o aiureala ! dar daca confuzi schimbatorul nostru cu cel dela o masina de curse, e treaba ta.  Chestia asta mi-a spus-o un mecanic, dar si mecanicii sunt probabil ca doctorii ! Pana la urma, schimbatul vitezelor e ca si stilul de condus, fiecare o face in felul lui si zice ca asa e bine !
« Ultima Modificare: 07.Dec.2015, 10:34:03 a.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline ronfrown

« Răspuns #6 : 07.Dec.2015, 04:03:53 p.m. »
Cand e rece schimb incet, cu un mic "popas" la punctul mort pentru ca se simte mult mai rigida si cum am spus nu vreau sa bruschez deloc schimbatorul. Dupa ce se incalzeste insa nu mai simt necesar acest lucru deci execut miscarea mai rapid si fara sa o mai tin la punctul mort, poate cu o exceptie la trecerea din treapta 1 intr-a doua unde execut miscarea mai incet (nu cunosc motivul dar asa simt eu la mana, ca trecerea este parca un pic mai "lunga", nu stiu sa explic)

Offline Laurentiu

« Răspuns #7 : 07.Dec.2015, 07:30:54 p.m. »
...daca confuzi schimbatorul nostru cu cel dela o masina de curse, e treaba ta.
Sa nu confundam acum o cutie de viteze normala (schimbare in "H") cu o cutie de viteze secventiala (schimbare liniara).
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!