Autor Subiect: Centura de siguranta  (Citit de 3310 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline mammut

Centura de siguranta
« : 31.Ian.2011, 08:19:04 p.m. »
Salut,
citeam pe un formum sfaturi privind cumpararea unei masini SH, si pe langa multe chestii la care sa fi atent, cineva zicea de viteza de revenire a centurii dupa ce e desfacuta. O revenire lenta a centurii ar insemna arc uzat = imbatranire? La mine centura pe stg se strange destul de incet  :dknw: si abia am 54k.
La voi cum e?

Offline VAXXi

Re: Centura de siguranta
« Răspuns #1 : 31.Ian.2011, 08:35:54 p.m. »
Daca te-apuci de desfacut centura, o sa vezi ca la baza ei se gaseste o chestie capsulata care se cheama retractor. Ala in timp se jegareste, intra praf in mecanism, si centura nu mai aluneca bine.

Poti sa:

- desfaci si sa dai cu WD40 pe-acolo, cat se poate; de facut ca nou oricum nu-l mai faci. Atentie sa nu dai cu WD40 pe centura, ca te murdaresti dup' aia.
- imbunatatesti alunecarea centurii pe unde atinge de plastice; unii pun benzi de teflon, benzi de curatare (si centura se murdareste, iar cand e trasa inapoi de retractor cara mizeria in mecanism)
- sa speli centura periodic cu apa si sapun, ca sa eviti partea cu mizeria dusa in mecanism.

Ai grija sa nu-ti scape centura in retractor cand o demontezi (scoate-o afara si pune-i un carlig de rufe la baza, inainte de mecanism);  e groaznic de enervant s-o tragi la loc din cauza mecanismului de blocaj.

Offline Laurentiu

« Răspuns #2 : 31.Ian.2011, 11:35:21 p.m. »
1. Daca te-apuci de desfacut centura, o sa vezi ca la baza ei se gaseste o chestie capsulata ...
2. desfaci si sa dai cu WD40 pe-acolo, cat se poate;
1. Sint mai multe "chestii" capsulate pe acolo. Vezi sa nu nimeresti cartusul de pretensionare si sa-ti pocneasca in miini. Daca totusi te hoatrasti sa umbli acolo, deconecteaza bateria in primul rind si apoi cablul electric de la capsa pirotehnica.

2. Arcul de rapel al centurii este uns cu o vaselina destul de fina. Cu WD 40 nu ai sa faci decit sa speli acea vaselina. Daca vei citi pe eticheta, WD 40 este un degripant si nu un unguent.

P.S. Vezi ca exista pe forum niste poze facute cu o centura desfacuta ( http://www.suzuki-club.ro/forum/diverse-9/deblocare-centura-de-siguranta/msg84336/#msg84336 ).
« Ultima Modificare: 31.Ian.2011, 11:45:34 p.m. de Laurentiu »
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline VAXXi

« Răspuns #3 : 31.Ian.2011, 11:50:35 p.m. »
Stiu de capsa pirotehnica din retractor, da' n-am vazut asa ceva la Jimny (nici nu cred ca are, ca n-are SRS). Evident, daca e prezenta capsa, de-acord ca trebuie decuplata bateria inainte.

Stiu pentru ce e WD40, eu il folosesc pentru-a spala mizeria. Daca poti sa dai cu vaselina (nu pot vedea pozele tale acum), cu atat mai bine.

Offline VAXXi

« Răspuns #4 : 01.Feb.2011, 02:05:47 a.m. »
Acum am reusit sa vad si pozele, foarte utile si interesante (n-am ajuns pana la demontare cu totul). La Jimny intr-adevar nu exista cartusul pirotehnic, mi-am confirmat cu pozele. Cred ca topicul cu pozele ar trebui unit cu asta.

Offline Laurentiu

« Răspuns #5 : 02.Apr.2015, 08:24:57 a.m. »
De ce avem nevoie de centura de siguranta: http://www.rca-ieftin.ro/blog/informatii-utile/de-ce-avem-nevoie-de-centura-de-siguranta

Cum ne salveaza viata centura de siguranta
Uitati de dotari optionale scumpe, de sisteme de navigatie, ecrane tactile cu diagonala cat mai mare sau de scaune imbracate in piele. Cea mai controversata dotare a masinilor din Romania este centura de siguranta. Asta pentru ca exista inca foarte multi soferi care o considera incomoda si inutila, desi regula de aur a acestei invetii minunate este una pe cat de simpla pe atat de adevarata: centura de siguranta salveaza vieti!
 seat belt on a black leather chair
Ati auzit cu siguranta pana acum discutii care au ce tema principala centura de siguranta. Exista multi critici ai acestei solutii de siguranta si exista si soferi care ii inteleg rolul. Din pacate, multi dintre soferi devin stricti odata cu iesirea din tara, unde fortati de fermitatea autoritatilor aleg sa poarte centura de siguranta, desi intorsi in tara, renunta rapid la acest obicei, bazandu-se pe faptul ca se afla la volanul unui SUV sau al unui model de lux in care „nu are ce sa li se intample”. Gresit.
Noi suntem de parere ca propria viata este un motiv suficient de bun pentru care sa porti centura de siguranta, dar daca acest lucru nu este destul de motivant, am mai pregatit cinci motive care tin foarte mult de fizica unui impact si de efectul fortelor care apar asupra corpului. Iata, deci, ce face bun centura de siguranta si de ce este bine sa o purtam atat in oras cat si in afara acestuia:
Centura de siguranta incetineste corpul:
Cu alte cuvinte, in cazul unui impact, corpul isi va continua din intertie miscarea in directia in care se deplasa masina la momentul respectiv. Mai simplu, masina se opreste, dar corpul nu. Centurile de siguranta moderne actioneaza ca o frana pentru corp, incetinindu-l treptat. Astfel, fortele aparute sunt disipate treptat si nu brusc, caz in care corpul ar avea de suferit leziuni severe.
Centura de siguranta protejeaza organele esentiale:
Inima, plamanii, creierul si coloana vertebrala sunt organele care pot suferi leziuni in timpul unui accident. Centura de siguranta aduce un plus de protectie in sensul ca mentine corpul intr-o pozitie relativ fixa, departe de obiectele care ne-ar putea rani: volan, tetiere, manerele portierelor, bordul si asa mai departe.
Centura de siguranta distribuie forta impactului:
Cum spuneam si mai devreme, in cazul unui accident in care centura de siguranta nu este purtata, corpul va fi aruncat intr-un punct fix, lucru care duce la accidentari grave. in cazul in care centura de siguranta este purtata, forta generata de impact se distribuie in mod egal de-a lungul centurii (o mare parte este preluata de bazin, cel mai rezistent os al corpului omenesc) astfel ca organele sunt protejate si sansele unei accidentari grave scad considerabil.
Centura de siguranta te tine in masina
Stim, gravitatia face asta insa in cazul unui impact violent, fizica ne poate juca feste. Lasati deoparte legendele urbane care spun ca e mai sigur sa fii aruncat din masina in cazul unui accident si ganditi-va la ce ati prefera dumneavoastra: proiectarea prin parbriz pe carosabil sau fixarea in scaun, sub protectia centurii si a airbagurilor? Mai mult, exista studii care spun ca pasagerii aruncati din masina in urma unui accident rutier sunt supusi unui risc de moarte de patru ori mai mare decat daca ar ramane in interior masinii.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!