Suzuki Club ROMANIA

Suzuki - discutii TEHNICE => Suzuki NEW VITARA => Diverse NEW VITARA => Subiect creat de: jupanul1 din 05.Nov.2016, 06:28:15 p.m.

Titlu: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: jupanul1 din 05.Nov.2016, 06:28:15 p.m.
Nu, nu s-a stricat! Vroiam să întreb dacă i-a găsit cineva vreo utilitate acestui sistem în viața de zi cu zi?

Eu personal n-am reușit să-mi dau seama la ce mi-ar trebui.



Dacă-l folosești de 2-3 ori pe an nu se poate spune că ai nevoie de el și e indispensabil. În fine, oricum l-am plătit...
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: rexkrokiDAU din 05.Nov.2016, 06:35:05 p.m.
nu e indispensabil dar e interesant de testat... daca iti place sa te joci in afara asfaltului cu atat mai mult...  :)

https://youtu.be/tUYgzai4vmI
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: jupanul1 din 05.Nov.2016, 06:40:08 p.m.
Da, l-am testat și eu, face treabă nu-i vorbă. Dar ... nu pot să-i văd scopul câtă vreme în manual spune să nu folosești mașina în off-road. =((
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: vladvvv din 08.Nov.2016, 02:01:31 p.m.
HDC functioneaza doar cand este selectat modul LOCK si pastreaza o viteza constanta de 10 km/h
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: enicky din 08.Nov.2016, 02:52:40 p.m.
Dar ... nu pot să-i văd scopul câtă vreme în manual spune să nu folosești mașina în off-road. =((
             Asa zici, da' nu stii cand se intampla : primul off road l-am facut la intoarcerea de la mitingul aviatic de la Clinceni. Drumul  de la aerodrom catre soseaua principala fiind blocat, am ales un drum peste camp(pe care ,culmea, il dadea si waze-ul) ce parea f. bun in prima 100 de metri, dar care ulterior s-a transformat intr-un veritabil test de offroad. Asa ca, mergand incet, dar mergand, cam cu 5-10km/h am ajuns la sosea, in timp ce altii erau blocati intr-o coloana de vreo 2km in soare si fum.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: ariciul din 03.Mai.2018, 10:36:15 p.m.
Așa e. Dar discutam doar de HHC, nu?

HDC e altceva, și, așa cum am mai concluzionat pe undeva (parcă), e cvasi-inutil în viața de zi cu zi. Plus greu de activat (trebuie să comuți în SNOW, apoi în LOCK, apoi să apeși butonu', să clipească în bord, să...) și nici nu merge prea mult, că se încing frânele. Eu i-am găsit utilitate de două ori în (aproape) doi ani - deci mai bine îmi dădeau în loc climă bizonică  :P și eram mai fericit!

Apropo de HDC, cred ca din cauza ca practic il vom folosi doar de cateva ori in existenta masinii, fiecare va avea o experienta diferita si de aici si pareri diferite. Eu de exemplu desi l-am folosit la fel de putin ca si voi am alta parere. Am coborat cu sistemul asta pe o straduta pe care mi-a fost efectiv frica sa o abordez altfel. Rezultatul a fost ca am coborat fara nici o balba, dar va spun ca beculetul de la ESP facea ca instalatiile din bradul de craciun! Deci aplica corectii la greu in timp ce coboram dar masina s-a tinut drept si nu a alunecat deloc, am simtit-o foarte sigura! Poate as fi reusit si fara dar cu siguranta as fi riscat mult mai mult, riscul de a patina era mare! Precizez ca era zapada pe drumul ala! Iarna nu-i ca vara!
De atunci mi-am cam schimbat parerea despre sistem si stiu ca iti poate fi de folos in astfel de situatii. Insa ce-i drept e drept, de folosit asa ceva apuci doar daca te dai pe drumuri abrupte si alunecoase (si cati fac asta?). Atentie insa ca daca nu-l folosesti in astfel de situatii, eu zic ca ai de pierdut!
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: jupanul1 din 03.Mai.2018, 10:39:23 p.m.
Da, nu contest! Sunt ceva situații în care sistemul HDC e util, fără doar și poate.. Doar că sunt rare situațiile alea.

Bordul beculește intens când sistemul HDC e activ, nu înseamnă nimic special. Zice și la manual ce martori se aprind și cum...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: ariciul din 03.Mai.2018, 10:40:36 p.m.
 :) nu-i adevarat, beculeste cand iti pune frana pe anumite roti, altfel nu se aprinde! Iti spun asta din experienta ca m-am dat deja cu el si l-am vazut cum functioneaza!
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: jupanul1 din 03.Mai.2018, 10:43:56 p.m.
Mă rog, înțelegi ce vreau să zic.. Dacă HDC aplică frâna se aprinde becul de ESP. Ținând seama că o face aproape constant atunci când e nevoie de el, e normal să tot clipească becul ăla. Adică nu e ceva deosebit, e pur și simplu funcționare normală (așteptată?).


Sent from my iPhone using Tapatalk
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: ariciul din 03.Mai.2018, 10:50:07 p.m.
Inteleg, insa eu mai folosisem functia pe coborari (uneori chiar si pe straduta in discutie) in timpul verii si crede-ma n-am vazut becul ala aprinzandu-se asa des cum a facut-o atunci iarna!
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: wolfin din 04.Mai.2018, 08:45:26 a.m.
confirm..cand e activat ..martorul esp clipeste intermitent.

problema cu acest feature..e ca masina merge prea tare. o singura data l am folosit ..de curiozitate cand coboram o panta destul de abrupta si lunga.

sincer ... e o gluma

Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: jupanul1 din 04.Mai.2018, 08:59:49 a.m.
Ei, depinde ce pantă cobori și în ce condiții de asfalt (sau lipsă a lui). De exemplu am avut situație în care îmi părea că merge prea încet, dar l-am lăsat în legea lui și am admirat peisajul, oricum nu aveam altceva mai bun de făcut. După cum zice și @ariciul - fiecare îl folosim diferit și deci îl vedem mai mult sau mai puțin util. A spune însă că e o glumă... mi se pare că e cam deplasat.

Dacă stăm să cujetăm un pic, sistemul ăsta electrocasnic de coborâre pantă e alternativa pentru cei care n-au reductor, nu? Că dacă ai avea, n-ai mai avea nevoie de HDC. Un fel de reductor pentru pauperi...  :D >:D<
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: wolfin din 04.Mai.2018, 09:07:07 a.m.
sa inteleg ca nu erai atent la drum cu HDC activat :)

vezi exact ce ziceam.

eu unu as fi folosit aceasta opriune in deplasare...adica sa nu ma limiteze in lock ... (speed limit parca merge dupa 40km\h)
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: jupanul1 din 04.Mai.2018, 09:16:16 a.m.
Eram atent la drum, cum nu!  :D Doar că la max 10km pe oră (sau cât o fi) și decât ținându-mă de covrig, fără să apăs pe pedale și chestii, m-am mai putut uita și la decor. Parcă pusăi o filmare și pe jurnal, de anul trecut. Acolo am folosit HDC și a fost a doua oară când mi s-a părut util la ceva.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: toma din 04.Mai.2018, 09:16:54 a.m.
Eu l-am folosit o singura data pana acum ca sa vad cum functioneaza. O panta destul de inclinata, fara asfalt, cam bolovanoasa si cu multe denivelari, undeva prin Lefkada. Pentru segmentul respectiv de drum mi s-a parut ca viteza pe care incearca sa o pastreze e prea mare, masina hurducaia rau prin denivelari asa ca mi s-a facut mila si dupa aproximativ o suta de metri l-am deconectat.
 De atunci nu l-am mai incercat, daca suprafata de rulare e buna m-am descurcat cu frana de motor ajutata de cea de serviciu iar in afara asfaltului psihicul meu este mai confortabil in a detine controlul total asupra franarii.
 
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: Ruhestand din 04.Mai.2018, 09:20:54 a.m.
...Doar că la max 10km pe oră (sau cât o fi...

7 km/h mi-a zis mie dealerul c-ar fi :)
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: wolfin din 04.Mai.2018, 09:24:09 a.m.
eu nu cred nici in mine ...si tu il crezi pe vanzator  :-O. la vale se duce lejer spre 10+ cf gps  :D
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: shpeedy din 04.Mai.2018, 09:27:04 a.m.
Intr-adevar, poate fi vazut si ca reductor...

The Freelander lacked the low range gear box and differential locking features of the Land Rover and other 4x4 off road vehicles, and HDC was billed as a fix for that situation. (https://www.lifewire.com/hill-descent-control-systems-534812)

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: jupanul1 din 04.Mai.2018, 09:32:14 a.m.
Deci!

La manuel zice că ține aproximativ 10km/h (sau 6mph, pentru ăia mai imperialiști dintre noi). În cazul în care apeși pe accelerație sau pe frână în timp ce funcționează, se dezactivează doar temporar și se reactivează dacă se îndeplinesc condițiile de activare.  Dacă depășește 25km/h (15mph) - apăsând acelerația, de exemplu - atunci se dezactivează de tot.

Noh, am mai lămurit o chestie - HDC e reductorul pentru #saraki (doar la coborâre).
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: Ruhestand din 04.Mai.2018, 09:39:56 a.m.
@wolfin dupa ce mi-a vandut masina il cred...ca nu mai are de ce sa ma minta :P
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: lllAlexlll din 04.Mai.2018, 09:42:34 a.m.
Citat
Vroiam să întreb dacă i-a găsit cineva vreo utilitate acestui sistem în viața de zi cu zi?

In aproximativ 1 an si jumatate nu am folosit deloc acest sistem, sincer nici nu stiu exact cum se activeaza  :-)) :-)) , dar nici nu am avut nevoie de el.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: wolfin din 04.Mai.2018, 09:45:45 a.m.
@Ruhestand asa am zis si eu de nefastamea dupa insuratoare ....si totusi inca ma minte in continuare :ad sub masa:

@lllAlexlll lock + buton HDC
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: ariciul din 04.Mai.2018, 10:05:16 a.m.
Stiu ca marea majoritate gandesc ca e un sistem inutil dar ar fi bine sa va amintiti de el atunci cand aveti de gand sa coborati la vale fie cu zapada/gheata sau noroi! Atunci veti simti ca e folositor. In offroad la vale pe drum uscat nu prea merge pentru ca s-ar putea sa fie viteza prea mare si sa zdruncine asa cum zicea si Toma iar cei de la Suzuki nu ne-au dat posibilitatea sa reglam viteza de 10km/h dupa nevoile noastre care evident difera functie de drum.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: wolfin din 04.Mai.2018, 10:12:21 a.m.
crezi ca pe zapada sau gheata e mai ok cu 10 km\h decat pe uscat :-O...la vale.

eu zic sa fim realisti..e doar un gaget nefolositor.

daca era dual....adica si la urcare ...parca as fi avut o opinie mai pozitiva.

la urcare prin zapada am intampinat dificultati. bine si ceilalti participanti la trafic care habar nu au ca in urcare ai prioritate..dar ca idee.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: ariciul din 04.Mai.2018, 10:16:59 a.m.
Eu sunt realist, l-am folosit fix in situatia descrisa! Tu?  :D
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: wolfin din 04.Mai.2018, 10:29:08 a.m.
pietris...pe un drum ff abrupt
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: aavii din 04.Mai.2018, 11:57:14 a.m.
la urcare prin zapada am intampinat dificultati. bine si ceilalti participanti la trafic care habar nu au ca in urcare ai prioritate..dar ca idee.
Conform Art.135, cei care urcă au prioritate față de cei care coboară, ocolirea unui obstacol imobil (trecerea pe lângă acel obstacol) nefiind considerată depășire.

Art. 127 prin paragraful (1) și (2) precizează că în cazul vehiculelor de aceeași categorie în condiții grele de trecere a unuia pe lângă celălalt, au prioritate cei care coboară față de cei care urcă (prin obligativitatea acestora din urmă de a efectua manevra de mers înapoi).

Concluzie:
Nu întotdeauna cei care urcă au prioritate față de cei care coboară

:) Oricum nu asta e important.
Eu am folosit sistemul de cateva ori in aproape doi ani de zile pentru ca am frecventat zone unde se putea folosi. Cred ca ma descurcam si fara dar daca tot era... de ce nu?
Ideea e ca daca cobori cu frana, franzei simultan pe toate rotile. HDC-ul permite franarea individuala pe roata cu aderenta cea mai mare, lucru care iti da o manevrabilitate mai buna a masinii (similar cu ce face ABS-ul la franare )
Nu as zice totusi ca e ceva extrem de folositor dar de exemplu la busteni, in coborare pe o panta destul de abrupta pe alocuri cu zapada, pe alocuri cu gheata, masina a coborat perfect paralel cu strada si raspundea comenzilor volanului corect. Fara acest sistem , in situatia asta cred ca pot aparea ceva probleme.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: wolfin din 04.Mai.2018, 12:05:03 p.m.
era o singura banda de circulatie.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: Ruhestand din 04.Mai.2018, 12:07:15 p.m.
@aavii prioritate au intotdeauna aia care urca...situatia care excepta regula este atunci cand se intalnesc pe drum si musai unul din ei trebuie sa dea cu spatele...nu-l pui pe ala care cobora sa dea cu spatele la deal...
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: wolfin din 04.Mai.2018, 12:56:41 p.m.
corect. poate sa astepte ala din deal pana urci...dar no...

vine acum @toma si ne cearta.
gata cu off topic :baston:
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: enicky din 04.Mai.2018, 01:05:34 p.m.
   Tipic romanesc : daca nu-l aveam noi(Vitara) si-l avea Duster-ul sa zicem, ne plangeam, ne vaicaream, dar daca il avem il tratam cu indiferenta ! :)
  Eu l-am folosit pe teren accidentat+bolovani si-mi amintesc c-am coborat bine, adica nu in viteza.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: qaz din 04.Mai.2018, 01:24:02 p.m.
Duster 2 are HDC, oricum tr1 scurta isi face treaba si pe Duster1. Un ex pentru cine a fost in Poiana Cozanei, la coborare este foarte buna frana de motor(duster1, dci) rar a trebui sa ciupesc frana.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: gelum din 04.Mai.2018, 09:40:23 p.m.
Musai să ne întălnim de 10 ani Suzuki! Pentru un topic reactivat aproape ieri, ne dorim atât de mult să ne spunem părerea despre HDC, încât chiar cred că măcar la o cafea să ne vedem...
În altă ordine de idei...dci de pe Duster are o frână de motor incomparabil mai bună față de Vitara 1.6, iar despre faptul că de ce și cum, @enicky a zis chiar bine, folosește cine vrea și cine poate, bine că e!  :D
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: delta_hd din 31.Iul.2019, 02:03:56 p.m.
Dar ... nu pot să-i văd scopul câtă vreme în manual spune să nu folosești mașina în off-road. =((

Systemul pe un 4x4 mentine tractiunea optima la o viteza de peste 25km/h in panta numai la coborare, indiferent daca esti pe AUTO sau LOCK, cu pretul uzurii ambreiazului si franelor (se incing si miros). Eu am coborat pe bolovani uzi si practic frana inteligent astfel incat sa nu derapeze. Toate sistemele, abs, esp etc intra in functiune, dar impresia mea e ca la coborarea asistata doar franele fac ceva deosebit.

NB: cu suspensia si cauciucurile stoc acest sistem este doar pentru sosele. Si daca nu stiti unde gasiti, incercati varianta ocolitoare in Sinaia cand e plin drumul principal - e astfaltat, dar are peste 30 grade.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: aavii din 31.Iul.2019, 03:32:55 p.m.
Vorbim aici de HDC de pe noile Vitara/S-Cross?

PS: Care e drumul ala cu peste 30 grade inclinatie ca sunt curios?
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: jupanul1 din 31.Iul.2019, 05:25:36 p.m.
Cred că sunt procente, nu grade. E o confuzie uzuală. Gradele așa de multe se mai găsesc prin unele pahare (cum ne-a zis la facultate un profesor).

Cum ai făcut să meargă HDC în AUTO? Că parcă doar în LOCK se poate...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: enicky din 31.Iul.2019, 08:56:16 p.m.
   Acum iar incepe vechea poveste : nici manualul nu se citeste si nici practica nu este :
1. eu am folosit sistemul si nu mergi cu el cu 25 km/h. La aceasta viteze se cam dezactiveaza singur. N-am mers cu el pe asfalt, am mers pe drum de padure, bolovani, etc.
2. ca sa activezi sistemul, trebuie sa dezactivezi ESP-ul si sa activezi LOCK.
   Acestea fiind lamurite(sper), se poate continua fara sa mai cadem in eroare.
   
   
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: ariciul din 01.Aug.2019, 11:10:06 a.m.
Citez: " Acum iar incepe vechea poveste : nici manualul nu se citeste si nici practica nu este "
Daca citeai un pic inainte de a posta sigur de tine, nu ai mai fi facut greseala: nu dezactivezi nici un ESP (sistemul se si bazeaza pe el)
Sistemul trebuie activat pana in viteza de 25km/h altfel degeaba mai apesi butonul. Daca totul decurge cum trebuie sistemul iti va mentine o viteza de coborare de 10km/h si nu trebuie sa mai atingi pedalele, altfel sistemul se deactiveaqza pana le eliberezi din nou (asta daca mai ai sub 25 km/h)
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: aavii din 01.Aug.2019, 11:11:06 a.m.
Mai daca vorbim de HDC de pe vitara, el se activeaza DOAR in modul LOCK (nu a trebuit sa fac nimic la ESP) si mentine o viteza in jur de 10-12 kmh la coborare actionand frana independent pe roti si combinand cu frana de motor. Mie mi-a placut cum a mers pe anumite pante, pe altele nu ca mi s-a parut ca merge prea repede :).
Ca fapt divers, la BMW am vazut ca ii poti controla viteza de coborare intre 7-15 kmh
Cam asta ar avantajul lui ca franeaza independent si nu derapeaza (si aici chiar ai nevoie de ESP)
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: enicky din 01.Aug.2019, 12:27:15 p.m.
Citez: " Acum iar incepe vechea poveste : nici manualul nu se citeste si nici practica nu este "
Daca citeai un pic inainte de a posta sigur de tine, nu ai mai fi facut greseala: nu dezactivezi nici un ESP (sistemul se si bazeaza pe el)
   N-aveam nevoie sa mai citesc, pt. ca l-am folosit, dar poate l-am scos confundand cu iesitul din zapada. Dar tu vrei sa fi arici si la propriu si la figurat :dknw:
  Dupa cum descrii sistemul, e clar ca nu l-ai folosit ! Poti sa atingi pedalele(ca nu te musca) si sa maresti un pic viteza. O sa-l mai testez in concediu, cand merg la munte si mai vorbim atunci ! :)
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: mariusl82 din 01.Aug.2019, 02:46:11 p.m.
l-am folosit de cateva ori, cel mai interesant a fost la un drum montan cu  panta >30 grade
Da poti sa apesi pedalele, accelera/frana ideea e ca automat cand lasi pedalele ea o sa coboare/urce  singura la 10-15 KM

am incercat si pe zapada, e super ok si stabilitatea e foarte mare...
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: jupanul1 din 01.Aug.2019, 06:38:10 p.m.
Deși nu e în subiectul acestui topic - o pantă de 30 grade înseamnă cam 60% în procente (a cam ruginit matematica mea, sper să fi calculat corect). Nu prea poți sta în picioare pe așa ceva, d’apăi să te dai cu mașini de asfalt pe-acolo... nu cred că face față mama HDC-ului pe-acolo!

30% înseamnă cam 16 grade. Așa, ca chestie...

PS. Discutăm în sexagesimale, ok?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: ariciul din 02.Aug.2019, 09:43:42 a.m.

  N-aveam nevoie sa mai citesc, pt. ca l-am folosit, dar poate l-am scos confundand cu iesitul din zapada. Dar tu vrei sa fi arici si la propriu si la figurat :dknw:
  Dupa cum descrii sistemul, e clar ca nu l-ai folosit ! Poti sa atingi pedalele(ca nu te musca) si sa maresti un pic viteza. O sa-l mai testez in concediu, cand merg la munte si mai vorbim atunci ! :)

Fii tu sigur ca l-am testat mai mult decat tine, de aia am si remarcat imediat chestia cu ESP-ul. Deci nu mai fa presupuneri cu privire la persoana mea care nu au nici o baza, mai ales atunci cand tu esti in culpa. Ai zis de atatea ori la altii sa citeasca manualul iar acum nu esti in stare sa faci mea culpa ci sa-mi zici mie ca eu nu stiu sa-l folosesc. Tipic!
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: enicky din 02.Aug.2019, 11:20:10 a.m.
   N-aveam nevoie sa mai citesc, pt. ca l-am folosit, dar poate l-am scos confundand cu iesitul din zapada. Dar tu vrei sa fi arici si la propriu si la figurat :dknw:
 

Ai zis de atatea ori la altii sa citeasca manualul iar acum nu esti in stare sa faci mea culpa ci sa-mi zici mie ca eu nu stiu sa-l folosesc. Tipic!
   Da prietene AM GRESIT ! M-am uitat aseara in manual ! NU trebuia dezactivat ESP-ul ! Esti MULTUMIT acum? Daca citeai mai sus, observai !
 
Doammne cata ura/rautate emana postarea ta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!                Nu cred ca ti-am zis tie personal sa citesti manualul ! Dar daca va mai fi nevoie o voi mai spune !
  Sa fii sanatos !   :)
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: ariciul din 02.Aug.2019, 12:04:24 p.m.
Stai tu linistit Nicule!  :D
Doar ti-am atras atentia asupra unui aspect iar tu o iei personal cu ura/rautate. Nu-i corect sa ataci la persoana, punctual discutia trebuia sa fie numai pe ce s-a scris.
Titlu: Re: Hill Descent Control (HDC)
Scris de: badmania98 din 24.Iul.2020, 12:33:38 p.m.
Am folosit și eu acest sistem mai mult pentru a vedea cum funcționează. Peste câteva ore cobor dealul și încerc să fac o filmare a bordului.