Autor Subiect: carti de citit  (Citit de 13999 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline teutzue

Re: carti de citit
« Răspuns #80 : 10.Mar.2021, 08:16:41 p.m. »
Citesc
 momentan cartea asta. Sunt plăcut surprins și am multe de învățat din ea. O recomand și vouă.
  • Suzuki S-Cross 1.6 Premium Allgrip benzina 2013, 120cp; Mitsubishi Colt 1.1 Invite benzina 2007, 75 cp; Mitsubishi Colt 1.5 Ralliart 2009, 150 cp
 
The following users thanked this post: toma, remarque

Offline toma

Re: carti de citit
« Răspuns #81 : 01.Nov.2021, 02:51:53 p.m. »
Din nou realizez ca nu am mai postat aici de foarte multa vreme...
Copiii au mai crescut si chiar daca au nevoie de cel putin la fel de multa atentie ca in primii ani de viata, cumva... nu stiu cum... am reusit sa am mai mult timp pentru lectura fata de anii precedenti. Lasand la o parte cartile pentru copii si povestile care au devenit "ritualul" nostru de seara (daca aveti copii mici si sunteti curiosi, va spun ce le citim noi) va recomand cu incredere urmatoarele:

- Guzel Iahina: "Copii de pe Volga" si "Zuleiha deschide ochii". Desi sunt doar primele ei romane, scrie excelent.

- Antonio Iturbe: "In plin vazduh" si "Bibliotecara de la Auschwithz" - ambele sunt in categoria "biographical fiction", impletind adevarul istoric cu imaginatia lui in privinta detaliilor.

- Frans de Waal: "Bonobo si ateul" - cumparata de ceva vreme a stat cuminte asteptandu-si randul. Regret ca nu am citit-o imediat ce am cumparat-o. O carte pe care o pun fara ezitare pe raftul unde stau lecturile preferate.

Citat
„În încercarea de a prezenta cât mai limpede evoluția empatiei umane, De Waal îmbină, cu mare finețe, cercetarea biologică de cea mai înaltă calitate cu observații filozofice pline de îndrăzneală și originalitate.“ (Nature)

„Frans de Waal reușește o performanță rară astăzi: nu se lasă antrenat nici în capcana ateismului extremist, nici în cea a religiei. Scrisul lui este liber de orice formă de dogmatism.“ (New York Times)

„Provocarea cea mare este să mergem mai departe, dincolo de religie și, mai ales, dincolo de moralitatea privită de sus în jos. Cele mai cunoscute «legi morale» ale noastre nu sunt decât niște rezumate post factum a ceea ce noi considerăm moral, fiind însă limitate ca sferă de acțiune și pline de hibe. Originile moralității sunt mult mai umile și sunt ușor de recunoscut în comportamentul altor animale. Descoperirile științifice din ultimele decenii contrazic perspectiva pesimistă potrivit căreia moralitatea e o spoială subțire menită să acopere răutatea înnăscută a omului. Dimpotrivă, e limpede că dacă trecutul nostru evolutiv nu ar fi decurs așa cum a decurs nu am fi ajuns niciodată atât de departe.“ (Frans de Waal)

- Dan Alexe: "Dacopatia si alte rataciri romanesti"

- Ion Nistor: "Istoria Basarabiei"

Lista cuprinde si doua SF-uri clasice, pe care le-am recitit cu mare placere:

- Stanislaw Lem: "Solaris"
- William Gibson: "Neuromantul" ("Neuromancer" in original) - the father and the mother of the cyberpunk, cum ar spune un (fost) om politic de pe la noi.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 
The following users thanked this post: gabineg

Offline toma

Re: carti de citit
« Răspuns #82 : 06.Ian.2022, 09:44:11 p.m. »
Decembrie a fost cu spor la citit dar si "materialul" a fost greu de lasat din mana.

Am revenit la dragostea din adolescenta, SF-ul, cu o trilogie pe care o recomand din tot sufletul, Amintiri din trecutul Terrei:
LIU CIXIN - Problema celor trei corpuri
LIU CIXIN - Padurea intunecata
LIU CIXIN - Capatul mortii

S-a spus ca asiaticii care traiesc in Asia nu stiu sa scrie science fiction si pana la Liu Cixin afirmatia este probabil in mare masura adevarata. Liu Cixin este primul chinez care castiga premiul Hugo pentru cel mai bun roman SF in 2015 cu "Problema celor trei corpuri" iar in 2017 castiga atat Hugo cat si Locus cu "Capatul mortii". Este tradus in engleza de Ken Liu, la randul sau un reputat scriitor de SF si fantasy, nascut tot in China dar care a emigrat in USA la varsta de 11 ani.

In vara lui 1950, fizicianul Enrico Fermi se indreapta spre masa de pranz alaturi de colegii sai Edward Teller, Herbert York si Emil Konopinsk discutand despre recentele noutati privind OZN-uri si posibilitatea calatoriei la viteza supra-luminica. Conversatia aluneca usor, usor catre alte teme pana cand, in mijlocul pranzului, Fermi rabufneste: " Dar unde este toata lumea?!". Aceasta expresie va ramane celebra fiind baza a ce acum numim paradoxul lui Fermi: conform probabilitatii Universul ar trebui sa fie plin de viata. Totusi de ce nu gasim nici cea mai mica urma?

Liu Cixin raspunde enuntand teoria padurii intunecate.

Pentru iubitorii genului, dar si pentru cei care vor sa descopere ce inseamna SF de calitate, trilogia aceasta este "lectura obligatorie".
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 

Offline Myhay

Re: carti de citit
« Răspuns #83 : 06.Ian.2022, 10:29:46 p.m. »
Tot in spiritul cartilor SF va recomand Omul Focului de Joe Hill , fiul lui Stephen King. O carte foarte buna!
  • Suzuki Baleno 1.2 DUALJET GLX / Granite Grey Mettalic + Vitara Hybryd ALLGRIP 1.4Boosterjet Spirit 6MT / Galactic Grey Metallic
 
The following users thanked this post: toma

Offline toma

Re: carti de citit
« Răspuns #84 : 06.Ian.2022, 10:35:21 p.m. »
Multumesc, suna interesant. O pun pe lista.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 
The following users thanked this post: Myhay

Offline ...

Re: carti de citit
« Răspuns #85 : 07.Ian.2022, 08:14:47 a.m. »
Dintre cele 3 carti mentionate de Toma, doar ultima din serie e disponibila, inseamna ca s-au vandut bine...sau tirajul a fost redus.

Personal, avand la activ milioane de pagini citite, prin prisma meseriei, parca prefer sa urmaresc ecranizarile, daca exista.
 

Offline ntire2000

Re: carti de citit
« Răspuns #86 : 30.Aug.2022, 11:19:07 p.m. »
O carte care merita citita si ar trebui trecuta ca lectura obligatorie în scoli.
Copiii nostri ar trebui sa decida cum va fi lumea în care traim, si sa aleaga în cunostinta de cauza.

Ca o recomandare/constatare, lectura acestei carti o sa va afecteze psihic, o sa realizati ca traim o drama - tara mica, conducatori teleghidati, viitor zero barat.



PS: am citit-o în concediu, pe plaja.
Recunosc ca mi-am stricat buna dispozitie.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού
 
The following users thanked this post: kellogs

Offline enicky

Re: carti de citit
« Răspuns #87 : 31.Aug.2022, 08:30:44 p.m. »
   N-ar fi trebuit sa te afecteze pt. ca tu ai realizat de mult ca traim o drama si de fapt, daca incercam  o zi sa ne detasam de problemele cotidiene si sa aruncam o privire dincolo de usa casei , observam ușor ca am plecat din Europa de est si am ajuns in lumea a III a, unde statele nu mai au nimic al lor si depind total de multinationale. Asta daca reusim sa vedem dincolo de "gardul vopsit": msini de lux, vile somptuoase, etc.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip