Autor Subiect: Despre telemunca  (Citit de 1211 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline toma

Despre telemunca
« : 22.Feb.2022, 12:22:36 p.m. »
Subiectul telemuncii este foarte popular in ultima vreme, asa ca sa-l abordam si noi aici.

Pentru mine pandemia asta a avut pe langa toate neajunsurile si un mare beneficiu: telemunca (lucru de acasa, work from home, cum vreti sa-i spuneti).
Si voi explica de ce:

- Am putut fi alaturi de copiii mei atunci cand aveau cea mai mare nevoie de mine. Aveau 2 ani impliniti de putin timp cand a inceput si in zilele de lucru petreceam doar vreo 3 ore pe zi cu ei, de cand ma intorceam acasa de la birou pana la ora de culcare. Dimineata cateva minute cand ii duceam la cresa. Ei bine, in acesti doi ani scursi de atunci am petrecut enorm de mult timp cu ei si chiar daca au fost momente dificil de gestionat sunt foarte bucuros de tot acest timp.

- Am castigat aproape 22 zile in timp. Cum am calculat? Naveta la serviciu si inapoi imi lua 2 ore pe zi, sunt 250 zile lucratoare in medie pe an, scadem 25 de concediu si raman 225. 225 x 2 : 24 = 21.6
  Ajunsesem sa ascult carti audio in masina, doar pentru a nu considera acel timp pierdut complet. Insa solutia nu era deloc optima, de multe ori gandurile zburau aiurea si nici metoda asta de a "citi" o carte nu pot spune ca-mi facea placere in mod deosebit. 

- Am economisit si bani: chiar daca a crescut putin factura la electricitate, am redus cheltuielile legate de combustibil precum si pe cele cu mancatul la cantina. Chiar s-au vazut niste bani in plus lunar cu care am putut face altceva mai util.
In plus, exista o prevedere legala care permite companiilor sa deconteze o parte din cheltuielile de telemunca ale angajatilor - unde lucrez eu nu au aplicat asta.
Au aplicat alte masuri: testare PCR decontata de companie, in timpul fiecarui val au decontat combustibilul sau a taxi-ul pentru angajatii care au mers la birou astfel incat sa fie redus cat mai mult mersul cu mijloacele de transport in comun si implicit riscul de infectie si altele mai putin importante.

Ca parte negativa a telemuncii vad o "diluare" a relatiilor intre colegi. Am incercat sa o compensam in echipa noastra facand videoconferinte saptamanale in care pur si simplu sa stam la povesti fara legatura cu munca. Intra cine are chef si sta cat are chef. Nu suplinesc in totalitate interactiunea personala de la birou dar sunt mai mult decat nimic.

Pandemia a aratat ca in multe cazuri telemunca poate inlocui cu succes munca de la birou si cred ca a schimbat (cel putin pentru unele domenii de activitate) complet modul in care ne vom raporta in viitor la mersul la birou.
M-as mai intoarce la program de 5 zile pe saptamana la birou? Nu! Doar constrans de imprejurari.

Din punct de vedere al beneficiilor/neajunsurilor telemuncii atat pentru angajat cat si pentru angajator sunt multe de spus, eu am prezentat lucrurile doar din perspectiva proprie.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 
The following users thanked this post: ntire2000, saureign, ...

Offline cristidav

Re: Despre telemunca
« Răspuns #1 : 22.Feb.2022, 12:55:06 p.m. »
Prin forma serviciului meu, lucrez de acasa de vreo 12 ani (cu sotia in spatele meu, lucrand la calculatorul ei) si n-am schimba asta niciunul cate zile om avea pe Pamant.
Cine nu a gustat ce inseamna libertatea de freelancing (nu aducem in discutie minusurile), sa nu spuna ca e mai fain la serviciu. Eu le+am gustat pe amandoua si nu exista termen de comparatie... pentru mine  :D
  • S-Cross 1.4T AllGrip Hybrid Passion 2021 ( inainte - SX4 2WD 1.6 VVT 2012 )
 
The following users thanked this post: ntire2000, teutzue, saureign, ...

Offline ...

Re: Despre telemunca
« Răspuns #2 : 22.Feb.2022, 01:05:17 p.m. »
Acusica se fac 2 ani de cand lucrez de acasa. Firma sub 15 oameni, dar aveam doar 2-3 colegi cu care mai schimbam o vorba cinstita (un "popa", eu "crasnic", celalat coleg "cantor" in aceeasi bisericuta. Ni se alatura din cand in cand o doamna cu "apa de botez"). In rest, niste lepre si lichele.

Acum vorbesc deschis si ma intalnesc cat de cat in persoana doar cu cantorul, popa (care dadea semne de rebeliune in grupul nostru de ceva timp) s-a dat pe brazda si linge mana "episcopului" zilnic, botezuri nu mai sunt, deci a ramas si doamna cu apa la casa ei. Cica incalzeste apa de acasa...Adica scaunul, ca de muncit, nu prea are ce, pt. OnlyFans e prea batrana, mai ciupeste cu FB bani prin metode lorand-suaresesti. In pandemie/lockdown, popa si episcopul au fost cam singurii care au mers la birou. Zilnic.

Pierderi? 2 cafele cu lapte, 3-4 jeturi de nr. 1 pe zi si din cand in cand un numarul 2 grabit, suportate de firma. Pierderi de vreme la cafea si in pauza de masa, vreo 2 ore pe zi, din complezenta, mai mult, pentru ca nu aveam ce sa ne spunem. Labareli clasice, hahaieli cu conotatii sexuale? Asta pot face si pe forum.

Castiguri? De nepretuit: compania familiei, iesiri pe jos/cu bicla in pauza de masa prelungita, performanta zilnica cu pana la 1.5 ore in plus. Nu ma bate nimeni la cap, nu troncane niciun coleg mojic langa mine. 70 de minute pe zi castigate prin nedeplasarea la si pregatitul pentru munca. Nu mai sunt nevoit sa suport matrapazlacurile si tunurile de care aflam, vrand-nevrand.
 
Nu m-as mai intoarce (de curand mi-a adus "cantorul" alt cablu de retea uitat de mine la sediu, mi-a zis ca biroul meu nu mai exista fizic, asa ca nu mai am la ce sa ma intorc. Nu am fost anuntat oficial, desigur :)), ce fac eu e 100% realizabil remote. 1 singura sedinta video acum peste 1 an, 1 vizita fugitiva acum 10 luni, la final de program, iar in rest nu le-am mai vazut boiul, nu am vorbit la telefon. Deci in cazul meu nu cred ca ma mai cheama inapoi, le e bine si lor fara comentariile mele si remarcile acide vizavi de ticaloseniile observate cand eram acolo. 

 
The following users thanked this post: ntire2000, teutzue, toma

Offline Calin sb

Re: Despre telemunca
« Răspuns #3 : 22.Feb.2022, 06:05:23 p.m. »
As fi votat cu nicăieri , dar ce fac eu nu merge de acasă .
  • Superb iV PHEV Style

“ Be first, be smarter, or cheat. Well, I don't cheat “ John Tuld ,Margin call
 

Online ntire2000

Re: Despre telemunca
« Răspuns #4 : 22.Feb.2022, 11:12:44 p.m. »
Ca parte negativa a telemuncii vad o "diluare" a relatiilor intre colegi. Am incercat sa o compensam in echipa noastra facand videoconferinte saptamanale in care pur si simplu sa stam la povesti fara legatura cu munca. Intra cine are chef si sta cat are chef. Nu suplinesc in totalitate interactiunea personala de la birou dar sunt mai mult decat nimic.

Lasa ca e mai bine asa, n-are cine te f**e la cap si bârfi în fata sefilor.
Foarte rar gasesti colegi în adevaratul sens al cuvântului, întotdeauna va fi unul frustrat ca tu iei cu 1 leu în plus la salariu chiar daca el e mai incompetent cu 2 lei.
Stii vorba aia - pune 3 români la un loc si în mod sigur 2 dintre ei se vor certa.

Prin natura muncii, eu sunt mai productiv 2-3 ore de acasa lucrând din RD decât în alea 8 ore la birou în care ma freaca toti la cap.
Ca atare mi-am facut un program liber ales, bineînteles ca am si un sef destupat la creier care nu-i curios cât respir prin firma atâta timp cât îmi fac treaba 100%.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού
 
The following users thanked this post: toma, ...

Offline Acidutzu2000

Re: Despre telemunca
« Răspuns #5 : 23.Feb.2022, 08:58:50 a.m. »
Eu de cand a inceput pandemia am lucrat de acasa, mi-am dat demisia si am transformat un extra job intr-un job full time (de fapt o afacere proprie de genul prestarilor de servicii).
Acum dupa doi ani deja mi-am dublat numarul de clienti pe care lucrez si castig cam o data si jumatate fata de perioada cat eram angajat cu norma intreaga si deja imi fac planuri de dezvoltare.
Ca timp liber nici nu exista termen de comparatie, adica am timp sa ma duc cu copilul la diverse optionale, am timp sa alerg si pentru mine sa rezolv o multitudine de chestii pt care trebuia sa ma invoiesc de la un job full time, imi pot lua o zi libera cand vreau eu (binenteles in anumite limite asumate).
Pandemia asta a fost doar "sutul in fund" de care aveam nevoie ca sa fac "pasul inainte" si sa imi dau seama ca nu m-as mai intoarce la statutul de angajat decat ca ultima solutie.

In trecut am ramas fara job de cateva ori (din vina mea sau nu, dar nu asta conteaza acum), si m-am "trezit" peste noapte ca venitul meu lunar a disparut, de aceea acum, pentru mine, conteaza mult mai mult sa am X lei venituri lunare de la cativa clienti decat sa am aceeasi suma venit lunar de la un singur angajator.
  • Suzuki Vitara Passion 2WD - Albastru Turquoise
 
The following users thanked this post: NicNic, enicky, toma, ...

Offline kellogs

Re: Despre telemunca
« Răspuns #6 : 30.Mar.2022, 09:51:20 p.m. »
simulatoare TPMS, pentru Suzuki si nu numai - https://spooftpms.com
 

Offline Costique

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2515
  • Thanked: 1296 times
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Re: Despre telemunca
« Răspuns #7 : 31.Mar.2022, 06:33:12 p.m. »
4 tari printre care Spania si Belgia implementează săptămâna de lucru cu 4 zile lucrătoare. In Belgia cele 38 de ore vor fi distribuite sa fie lucrate complet in 4 zile in loc de 5.
Din martie 2020 pana in Martie 2022 am fost doar o luna la birou, in Septembrie anul trecut. Începând cu Martie 2022 conducerea firmei accepta ca, cu aprobarea șefului direct, sa lucram 3 zile la birou si 2 de acasă...Acest lucru este generalizat aproape in Suedia adică in toate firmele si locurile de munca posibile telemunca este implementata ca alternativa pentru 2 zile pe săptămână, încă sunt 5 zile lucrătoare normale - 40de ore).
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008
 

Offline gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14372
  • Thanked: 3385 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Re: Despre telemunca
« Răspuns #8 : 31.Mar.2022, 06:49:01 p.m. »
După doi ani intregi de telemunca am revenit în amfiteatre, sălile de seminar și laboratoare.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice
 

Offline ...

Re: Despre telemunca
« Răspuns #9 : 31.Mar.2022, 07:24:13 p.m. »
Condoleanțe!  :D