Autor Subiect: Sa cumparam romaneste !!!  (Citit de 9421 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline enicky

Re: Sa cumparam romaneste !!!
« Răspuns #60 : 06.Iun.2020, 12:44:57 a.m. »
  Chiar daca cineva ar spune ca n-are sens, eu tot as cita cateva pasaje din articol :
Uniunea Europeană dă încă o dată dovadă că România este considerată o țară de mâna a III-a, o piață de desfacere și atât!

Vorbim despre Legea 28/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009
Președintele Asociației Fermierilor din România..., Adrian Rădulescu, a explicat de ce au fost interzise cuvintele „Produs în România” pe rafturile din magazinele din țară.

"Am făcut o lege care era normal să fie pentru producția românescă și pentru produsul românesc. Bruxelles, în momentul în care a văzut-o, a citit-o și a spus foarte clar: ”Ilegal pentru România dacă nu modificați”"
   
    De remarcat că la începutul anului 2017, a fost adoptată o lege care îi obliga pe marii comercianți, care își desfășoară activitatea în România, să dețină la raft produse românești în proporție de 51 %.

Această obligație a fost revocată chiar în luna aprilie a acestui an, în plină pandemie, în favoarea retailer-ilor occidentali.   

Uite ca pentru asta s-a gasit timp !!! S-au a trecut tot "tacit" ?!
 
   Atunci cum ramane cu :
Statul român   ARTICOLUL 1
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

   
    Un raspuns ar fi cam asa :
Ramane cum am stabilit, noi va dam mancare, voi ne-o platiti !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 
The following users thanked this post: kellogs

Offline toma

Re: Sa cumparam romaneste !!!
« Răspuns #61 : 15.Iun.2020, 10:52:19 a.m. »
Interesant totusi din ce castigam banii daca noi nu producem nimic si doar suntem piata de desfacere... adica de unde avem bani sa le platim produsele? Numa' zic  :-?

Tot interesant si urmatorul aspect: cand gasesc un produs care-mi place si sunt multumit si de pret, il caut si il tot cumpar - chiar daca se mai schimba design-ul etichetei sau reclama de pe raft. Cred ca cine produce ceva bun si de calitate nu se ingrijoreaza de asta.

Hai sa citim o declaratie integrala a altcuiva (eu zic ca explica mai clar niste lucruri):

" Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, Silviu Costea, avertizează că mai multe modificări legislative care au avut loc luna trecută şi care vor intra în vigoare din 16 mai dezavantajează producătorii autohtoni. Astfel, comercianţii nu vor mai putea afişa faptul că este vorba despre produse româneşti, ceea ce va face ca acestea să fie mai greu de identificat. Termenul de 30 de zile în care comerciantul era obligat să plătească producătorului marfa a fost eliminat, iar cel de 7 zile în care trebuiau plătite produsele proaspete a crescut de la 7 la 14 zile. Totodată, se abrogă obligativitatea comerciantului de a acorda spaţii distincte de expunere şi vânzare a produselor româneşti. La fel se întâmplă şi în cazul raportului între produsele autohtone şi cele din import. Astfel, se abrogă obligativitatea comerciantului ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt.
Potrivit lui Silviu Costea, produsele autohtone vor putea pierde din vizibilitate şi acces în marile magazine în detrimentul produselor din import, care nu întodeauna se evidenţiază prin calitate superioară, dar  subvenţiile şi politicile agricole din ţările de origine fac ca preţul la raft să fie mai accesibil. În aceste condiţii, consumatorii braşoveni rămân singurul sprijijn pentru producătorii locali, astfel că, atunci când fac cumpărături, trebuie să aleagă mai cu seamă produse ale producătorilor din zona noastră."


Tot interesant este ca in general stirea apare pe site-uri obscure nu de multe ori insotita de astfel de completari:

"Unul dintre capetele de acuzare nespuse împotriva lui Liviu Dragnea a fost acela că înființase Cooperativa Unirea, un lanț de aprozare pentru produsele românești."

Hopaaa...

@enicky, sunt total de acord ca trebuie sustinute produsele romanesti. Statul nu poate face asta in afara regulilor EU care nu sunt intotdeauna corecte cu interesele tarilor mai putin puternice. Daaar, pe tine in calitate de cumparator nu te poate forta nimeni sa cumperi ceva. Cumpara ce vrei! Cumpara numai produse romanesti! Asa iti arati sustinerea. Ca veni vorba: de ce nu ai cumparat Dacia?

Ai dracu' imperialisti care te-au obligat sa cumperi Suzuki!
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 

Offline enicky

Re: Sa cumparam romaneste !!!
« Răspuns #62 : 15.Iun.2020, 12:01:44 p.m. »
    Mi s-a mai pus intrebarea asta, probabil retorica("de ce nu ai cumparat Dacia?"), iar raspunsul a fost, din acelasi motiv pentru care prefer branza de la cioban/taran si legumele din gradina unui agricultor, in detrimentul branzei/legumelor de import din supermarket. Adica pentru ca tin la sanatatea mea, Vitara avand atunci 5* NCAP, iar Dacia 2-3. Iar despre cat de romaneasca este Dacia, asta e o alta discutie...

    Totusi, interesanta abordarea ta, in prima faza sustii si citezi cadrul legal dezavantajos produselor autohtone, ca apoi sa ma tachinezi pe mine! :-?
Adica transferi o discutie(de principiu!) din plan general,  in plan personal....
   
   Problema nu se limiteaza la auto, productia romaneasca, care a fost vasta si in toate domeniile, prin grija guvernantilor, a fost pusa pe butuci, situatie in care acum, orice lege care ar putea ajuta producatorii autohtoni, este binevenita, sau in cazul de fata, le face un mare rau.
   
    Cat despre intrebarea "din ce ne castigam banii?", cred ca avem fiecare un raspuns...

P.S. Probabil ca acele site-uri obscure nu sunt atat de pupincuriste ca cele mari, de stiri, care nu vor sa "atace" o lege "rectificata" de ue.
« Ultima Modificare: 15.Iun.2020, 12:13:13 p.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 
The following users thanked this post: ntire2000, kellogs

Offline toma

Re: Sa cumparam romaneste !!!
« Răspuns #63 : 15.Iun.2020, 12:36:16 p.m. »
@enicky: suntem in UE, jucam dupa regulile UE. Intr-adevar uneori acestea nu reprezinta cel mai bine interesele noastre. Dar facand suma si tragand linie apartenenta la UE aduce mai multe beneficii decat dezavantaje. Esti de alta parere?

La modul general sunt foarte iritat de curentul asta idiot, sustinut in principal de nostalgicii comunismului sau de oameni care inteleg prea putin lumea in care traiesc si care este denumit total gresit "nationalism". Nationalism nu inseamna ca produsele romanesti trebuie sa aiba loc pe raft obligatoriu. In privinta asta daca sunt bune isi fac loc singure pe raft ca le vrea lumea. Daca sunt scumpe (pentru ca alte tari poate isi permit subventii mai mari) inseamna ca un cumparator "nationalist" trebuie sa bage mana mai adanc in buzunar: unii o fac, altii nu.

Dar mai rau decat pseudonationalismul asta (Romania nu e "lasata" sa fie mareata) ma irita la nivel personal... cum sa spun fara sa jignesc? Lipsa de consecventa.
Trebuie sa intelegi ca sustinerea produselor autohtone o face cumparatorul, la fel si boicotul altor produse, tot la cumparator este.

Acum, cum se numeste cumparatorul care deplange soarta produselor romanesti dar achizitioneaza produse straine cand le considera pe acestea mai potrivite? Nu e o intrebare retorica, te rog sa raspunzi.

Ai vazut poze cu dictatori de prin statele alea bananiere care le explica oamenilor ce de cacao e imperialismul capitalist de la adapostul limuzinelor Mercedes, cu ceas Rolex la mana si imbracati in costume Armani? La o scara muuuult mai mica e @enicky care ne explica dintr-o masina japoneza (facuta in UE totusi) cam cat de oropsite sunt produsele romanesti....

Deci daca la masina e o scuza valida: am luat asta ca era mai buna pentru mine, la alte produse scuza nu mai este buna? Cam unde tragem linie? Intre rosii si branza, la ulei de motor, anvelope, paracetamol sau sireturi?

PS: Daca e nasoala directiva de la UE, poate ar fi cazul sa ne uitam mai cu atentie pe cine trimitem acolo sa ne reprezinte interesele.
      Ai lista aici: https://www.europarl.europa.eu/romania/ro/eurodeputatii_romani.html
      Au trecute si adresele de email. Da-le un mesaj, intreaba ce au facut ca sustina interesele noastre acolo in aceasta privinta. Vezi daca raspunde vreunul.

« Ultima Modificare: 15.Iun.2020, 03:50:30 p.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 
The following users thanked this post: perfidus

Offline enicky

Re: Sa cumparam romaneste !!!
« Răspuns #64 : 15.Iun.2020, 02:02:35 p.m. »
   Hai sa vorbim de masini,  de excursii, ca subiectele astea cu economia sunt grele rau....  :-?
 
    Tomita eu credeam ca vrei sa-mi faci vreo urare, ca tocmai a fost ziua mea, dar tu ma compari cu dictatorii...multumesc frumos...dar,  stii vorba aia: de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere ! :dknw:
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline ...

Re: Sa cumparam romaneste !!!
« Răspuns #65 : 15.Iun.2020, 02:10:08 p.m. »
Sa ne impacam cu ideea ca la Suzuki exista repere fabricate in Romania, win-win pentru ambele parti.

Sa comparam atunci biletele de avion anulate de Wizz, unguri, cu Blueair, romani: de 3 luni astept banii inapoi de la Wizz, am vreo 5 schimburi de mailuri si reclamatii/sesizari/solicitare de conversie credit etc.

La Blueair au anulat ruta de zbor cu 2 luni inainte de zbor, am stat la telefon 30 de minute, am verbal un termen de returnare a banilor de 4 luni de la incheierea situatiei de urgenta si zero mailuri/confirmari de mesaje. Nici macar factura originala din ianuarie nu am primit.

Cred ca daca viitoare iau Ryanair :)
 

Offline toma

Re: Sa cumparam romaneste !!!
« Răspuns #66 : 15.Iun.2020, 02:43:23 p.m. »
   Hai sa vorbim de masini,  de excursii, ca subiectele astea cu economia sunt grele rau....  :-?

Pai daca-s grele de ce le deschizi?

Sa stii ca nu am nimic personal cu tine (chiar daca, pe bune dreptate, asa pare). Intamplarea face sa postezi des pe subiecte la care eu am "arici". Sa stii ca oricine ar face-o ar primi acelasi raspuns de la mine.


    Tomita eu credeam ca vrei sa-mi faci vreo urare, ca tocmai a fost ziua mea, dar tu ma compari cu dictatorii...multumesc frumos...dar,  stii vorba aia: de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere ! :dknw:

Iar sunt in urma cu cititul forumului (de o saptamana n-am mai apucat sa citesc mai nimic). Am remediat problema pe topicul dedicat  :pardon:

PS: De la MegaImage si Lidl cumpar des o varietate intreaga de produse sub brandul "Gusturi Romanesti": icre, carne afumata, pasta de rosii etc. Etichetele sunt cu motive traditionale romanesti si cu tricolor... si sensibil mai scumpe decat alte produse similare. Le cumpar pentru ca-mi plac si pentru ca raportul calitate/pret mi se pare bun. Nu mi-e clar la ce se refera interdictia "Produs in Romania" ca produsele astea sunt bine merci in aceeasi forma. Poate se refera la faptul ca nu mai exista o zona speciala pe raft, marcata in acest fel: "produs in Romania". Dar daca stii sa citesti o eticheta nu e chiar greu.
« Ultima Modificare: 15.Iun.2020, 02:53:38 p.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 

Offline boga81

Re: Sa cumparam romaneste !!!
« Răspuns #67 : 15.Iun.2020, 03:13:43 p.m. »


    Iar despre cat de romaneasca este Dacia, asta e o alta discutie...
Ei, hai, sa nu zici ca e frantuzeasca. Dacia are al 2lea procent din PIB adus, dupa OMV Petrom. Peste 70% din componente sunt produse aici. Angajatorul nu e doar Dacia, ci si firmele care fac subansamble pentru Dacia. Zeci de mii de oameni. Romani. Din Romania.

Trimis de pe al meu SM-G960F folosind Tapatalk

  • Duster 1.5 Blue dCi 4x4 SL Orange, chill as f*ck / ex SX4 1.6 4x4 Navi a.k.a. Suzuka - MAD Springs Lift-Kit, K&N Filter, powered by obdtunig: Life begins at 4.000 rpm
 
The following users thanked this post: shpeedy, toma

Offline enicky

Re: Sa cumparam romaneste !!!
« Răspuns #68 : 15.Iun.2020, 03:56:49 p.m. »
Citat
Nu mi-e clar la ce se refera interdictia "Produs in Romania" ca produsele astea sunt bine merci in aceeasi forma.
  Acum trebuie sa scrie "Produs in UE". Si trebuie sa te uiti cu mai multa atentie ca sa observi ca-s facute la noi.
Si faptul ca achizitionam din magazine produse romanesti, nu inseamna ca suntem nostalgici, comunisti sau avem nu-s-ce reminescente!
Pur-si-simplu produsele alimentare romanesti mi se par a fi mai pe gustul nostru !
Citat
Angajatorul nu e doar Dacia, ci si firmele care fac subansamble pentru Dacia. Zeci de mii de oameni. Romani. Din Romania.
   Perfect adevarat Bogdane si ar fi o tragedie sa nu mai avem Dacia. Daca ne amintim, la preluare, "Renault" a primit si multe facilitati fiscale din partea statului . Pacat ca nu fac si autostrada, se  perinda toti presedintii pe la ei prin uzina si ii tot mint ca le face !
   Si recunosc, imi place cum suna Dacia, produs romanesc , dar,  cam atat...  :)
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline toma

Re: Sa cumparam romaneste !!!
« Răspuns #69 : 15.Iun.2020, 03:59:41 p.m. »
Pai ai pus degetul pe rana: ne place doar cum suna. Si ma refer aici la fraza: "sa sprijinim produsele romanesti!"  >:)
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain