Autor Subiect: Ascensiune pe Varful Moldoveanu  (Citit de 11625 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline cezarm

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 44
  • Gen: Bărbat
Ascensiune pe Varful Moldoveanu
« : 25.Iul.2011, 08:29:16 p.m. »
În week end-ul trecut am facut un traseu pe care-l planuiam de aproape un an: ascensiunea pe punctul cel mai dorit, poate, din Carpaţii României: Vârful Moldoveanu.
Traseul poate fi facut in mai multe feluri (ies din discutie ascensiunile cu cortul sau cu inoptari prin diverse refugii montane):
1.   Plecare din Bucuresti de vineri cu tabara generala în Slatina (Arges) sau Nucsoara (180 km de Bucuresti  asfalt integral din care 100 km autostrada = 2h 30min). De aici, sambata dimineata (nu foarte, noi am plecat pe la 9,30) pe DJ 731 pana la Barajul Raul Doamnei (macadam de nota 8-9) si ulterior pe drum forestier pana la Stana Valea Rea. In total 38 km, din care ultimii 15 mai dificili dar nu imposibili chiar cu Logan. De la stana, pana in varf, mai sunt cca. 4 ore cu urcare prin Valea Rea, ulterior pe un platou extraordinar, Platoul Valea Rea şi apoi se urca pana la intersectia cu traseul de creasta. De aici se ajunge pe Moldoveanul via varful Vistea Mare (nici asta nu-i de colo, totusi este al treilea varf din tara dupa Negoiu).
2.   A doua varianta ar fi cu aceleasi coordonate, doar ca s-ar putea face intr-o zi cu plecare si intoarcere in Bucuresti: plecare pe la 6 AM, la Slatina se ajunge pe la 8,30 – 9,00, la Stana Valea Rea (unde se lasa masinile) s-ar putea ajunge pe la 11,00-11,30, pe varf pe la 15,30, la masina inapoi pe la 19,00-19,30 si la 22,00 esti acasa la Bucuresti si vezi si stirile de la 23,00 curatat si cu o bere in mana.
Eu am ales prima varianta din mai multe motive: am putut sa inspectam zona sambata si sa incercam sa anticipam, atat cat se poate, vremea locala (mai ramanea si a doua sansa cu ascensiune duminica). Nu in ultimul rand nici nu ne-am extenuat sa zacem in pat toata duminica.
Ascensiunea prin Valea Rea este destul de greoaie (in 90 minute castigi aproape 500m). Parca nu de pomana i s-a zis asa. Traseul este f. bine marcat, imposibil sa te ratacesti.  De cum se trece de Cascada Valea Rea se merge pe un platou mirific cu lacuri, palcuri de zapada. Aici se gasesc si niste resturi metalice (un elicopter prabusit dupa cum spun localnicii!?). Pana la traseul de creasta poteca lasa in urma Iezerul Triunghiular. Dificila, dar nu imposibila, este si ascensiunea pe Vistea Mare (2527 m) acest varf fiind situat la 15 minute de Modoveanul. Pana aici se urca pe pietre (uneori quattro), si mai greu este la trecerea de pe o culme pe alta la Spitecatura Moldoveanului, unde trebuie sa sari de la 1 m pe o portiune de cca 1x1 m, flancata pe ambele parti de cate un horn, fiecare destul de ameninţator.
Mai dau si alte cifre, destul de edificatoare: in Slatina ne-am cazat 19 oameni, ascensiunea am facut-o 15, la punctul terminus am ajuns 11. Trei din noi s-au oprit pe Varful Vistea Mare (unul epuizat, doi cu atac de panica de la inaltime). Nu vreau sa fac publicitate dar ne-am cazat la Pensiunea Valea Doamnei in Slatina (camere spatioase, TV, baie in fiecare camera, preturi decente, la 11 noaptea nenea ne astepta cu o ciorba calda si pe loc a prajit 38 pastravi). Pana la pensiune de la asfalt  mai sunt 2 km de forestier fara probleme (fratele meu a ajuns pana aici cu Mini Cooper John Works!). Mai greu este pana la stana unde fara un minim 15 cm de sol pot apare probleme. Cu toate acestea, la Stana Valea Rea l-am vazut pe un nene cu un Opel Astra 2008, dar s-a cam chinuit.
Se pare ca am gasit si o a treia varianta, pe forestier pana aproape pe Varful Malita si de aici in 5 ore pe creasta pana pe Moldoveanu. Asta cred ca o s-o incerc la anu’.


Subaru Outback 2007
 

Offline lrbc

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
  • Gen: Bărbat
  • Life is only a daring adventure or nothing at all.
Re: Ascensiune pe Varful Moldoveanu
« Răspuns #1 : 25.Iul.2011, 09:57:01 p.m. »
Bravo voua! Foarte frumos traseu. Si eu ma tot gandesc la o tura in Fagaras; n-am mai fost acolo de 12 ani.
 

Offline miocrl

Re: Ascensiune pe Varful Moldoveanu
« Răspuns #2 : 26.Iul.2011, 09:16:48 a.m. »
@lrbc: la mine la servici un anunt suna asa, poate vrei sa li te alaturi

__________________
Caut 4 pers. din Iasi interesati de traseul acesta


Perioada  21-27 August
Traseu : Creasta Fagarasului de la Vest la Est
Dificultate mediu-greu
Contact/ Detalii : uidt8951,

http://www.welcometoromania.ro/GoogleMaps/Harta_Turistica_r.htm?x=24.41945&y=45.58290


Program :
Ziua 1. Din Sibiu de unde ne vom deplasa cu masinile, spre comuna Turnu Roşu care este primul punct de plecare în parcurgerea turei crestei Munţilor Făgăraşului. Urcăm spre creasta principală pe marcaj cruce roşie până în Şaua Apa Cumpănită, atingem Vârful Suru ( 2281 m alt.), trecem prin Portita Avrigului, îndreptându-ne cu paşi domoli spre primul nostru popas, Cabana Bîrcaciu ( 1550 m alt.).
Durata parcurgerii traseului este de aproximativ 6-8 ore, iar dificultatea traseului este medie.
Ziua 2. Ora 8.00 – Servire Mic Dejun
Ora 9.00 – Plecarea de la Cabana Barcaciu ( 1550 m alt.) spre Vârful Scara ( 2307 m alt.) – Vârful Mîzgavu ( 2277 m alt. ) – Vârful Serbota ( 2331 m alt. ), de unde vom coborî aproximativ 800 m diferenta de nivel, pe Muchia Şerbotei până la Cabana Negoiu ( 1546 m alt. ), unde vom înnopta în compania unor cabanieri foarte ospitalieri.
Durata parcurgerii traseului este de aproximativ 6-7 ore, iar dificultatea traseului este medie.
 
Ziua 3. Ora 8.00 – Servire Mic Dejun
Ora 9.00 – Plecarea de la Cabana Negoiu (1546 m alt.) parcurgând Valea Sărăţii până ajungem în Şaua Cleopatra de unde întîlnim traseul principal de creastă spre Vârful Negoiu. După aproximativ 3 ore – 3.30 ore şi atingem Vârful Negoiu (2535 m alt.), al doilea vârf al Carpaţilor Româneşti. De aici avem două variante de a cobori la Lacul Călţun şi anume: Strunga Dracului pentru turiştii experimentaţi sau Strunga Doamnei . După aproximativ o oră ajungem la refugiul Călţun unde vom poposi pentru servirea unei gustari. Apoi continuăm traseul de creastă: Vârful Lăiţel – Vârful Laiţa – Turnul Paltinului – Vârful Paltinu şi coborâre la Cabana Bâlea Lac (2034 m alt.).
Durata : 8-10 ore.traseul are grad de dificultate mediu, însă în Strunga Dracului, gradul de periculozitate este ridicat.
 
Ziua 4. Ora 8.00 – Servire Mic Dejun
Ora 9.00 – Plecarea de la Cabana Bâlea Lac cu urcare în Şaua Capra – Lacul Capra.. După circa 2 ore de la plecare ajungem în Fereastra Zmeilor, un loc deosebit de belvedere.
Continuăm traseul principal parcurgând o zonă cu un nivel de dificultate mai ridicat denumit “La trei paşi de moarte”, unde avem cabluri şi lanţuri montate pentru susţinere. După ce trecem de această zonă urcăm Vârfulf Arpaşu Mic – Vârful Arpasu Mare – Vârful Mircii şi coborâm la lacul Podul Giurgiului. De aici vom urca pe curbă de nivel pe sub Vârful Podragu şi vom ajunge în Şaua Podragului de unde în circa 20-30 de minute vom ajunge la Cabana Podragu.
Durata : 5 - 7 ore. Traseul are grad de dificultate medie.
 
Ziua 5. Ora 7.00 – Servire Mic Dejun
Ora 8.00 – Plecare spre Cabana Valea Sâmbetei.Acest traseu este cel mai lung din punct de vedere al duratei şi al distantei dintre cabane. Lăsând în urmă Cabana Podragu vom urca în Şaua Podragului şi vom parcurge traseul următor: Vârful Tărâţa – Vârful Corabia – Vârful Ucişoara – cu urcare mai dificilă pe Vârful Viştea Mare (2527 m alt.) de unde pe o creastă secundară ajungem în 5-10 minute pe Vârful MOLDOVEANU( 2544 m alt.), Acoperişul României.
După o pauză bine meritată pe Acoperişul României vom continua drumul cu coborârea spre refugiul Viştea Mare-Vârful Hârtopul Ursului-Vârful Galbenele-Vârful Gălăşescu Mare- Fereastra Mare a Sâmbetei, de unde în circa o ora şi 30 de minute de coborâre pe Valea Sâmbetei, ajungem la cabana Valea Sâmbetei ( 1401 m alt.)
Durata: 9-11 ore. Traseul are grad de dificultate medie.
Ziua 6: Ora 8.00 – Servire Mic Dejun
Ora 9.00 – plecare de la cabana Valea Sâmbetei spre traseul principal de creastă Fereastra Mare a Sâmbetei - Vf Cheia Bândei – Vârful Urlea ( 2471 m ) – Lacul Urlea, loc în care vom poposi pentru o pauză de relaxare pe malul apei. După o bine meritată pauză vom coborî de la lacul Urlea spre cabana Urlea. Vom sta la o gustarea aici după care vom coborî pe Valea Pojortei până jos în satul Breaza, de unde vom gasi mijloc de transport pana  în Sibiu.


Cost aprox: transport+cazare+mancare = 500 ron/pers

Offline whizzy

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2040
  • Gen: Bărbat
Re: Ascensiune pe Varful Moldoveanu
« Răspuns #3 : 26.Iul.2011, 09:42:25 a.m. »
super traseu !

Anul trecut in toamna am ajuns si eu pana la Cascada Valea Rea, dar la momentul ala nu stiam ca de acolo se poate ajunge pe Moldoveanu (adica nici nu m-am dus pentru asa ceva).

Traseul pana la Cascada l-am facut cu al meu SX4 prin noroi si gheata (roti de iarna totusi) sunt sigur ca pe timp de vara se poate face cu orice masina cu garda un pic mai ridicata.

Trebuie mentionat ca pana la Nucsoara drumul este asfalt (partial cum ai zis si tu) dar este PRAF ! sunt niste gauri .... de iti lasi masina pe acolo daca nu esti atent.

Anul asta sper sa-l abordez si eu sau de ce nu ... poate facem o iesire SCR ? :)
 

Offline whizzy

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2040
  • Gen: Bărbat
Re: Ascensiune pe Varful Moldoveanu
« Răspuns #4 : 04.Aug.2011, 11:19:49 a.m. »
sambata la 5AM plec si eu spre Moldoveanu :D
 

Offline whizzy

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2040
  • Gen: Bărbat
Re: Ascensiune pe Varful Moldoveanu
« Răspuns #5 : 04.Aug.2011, 01:27:56 p.m. »
imi e cam urat sa merg singur :D nu se baga nimeni ? :angel:
 

Offline marius_rg

Re: Ascensiune pe Varful Moldoveanu
« Răspuns #6 : 05.Aug.2011, 08:27:01 a.m. »
whizzy...o sa ramai peste noapte prin zona, sau te intorci in aceeasi zi in Bucuresti?
SX4 1.6GS 4x4 White 2009, aka Grumpi
 

Offline whizzy

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2040
  • Gen: Bărbat
Re: Ascensiune pe Varful Moldoveanu
« Răspuns #7 : 05.Aug.2011, 09:43:09 a.m. »
vreau sa ma intorc in bucuresti seara .. nu conteaza la ce ora, duminica trebuie sa fiu in bucuresti cam asta e ideea
 

Offline whizzy

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2040
  • Gen: Bărbat
Re: Ascensiune pe Varful Moldoveanu
« Răspuns #8 : 07.Aug.2011, 04:56:53 p.m. »
misiune indeplinita 99% :)

oricum acest traseu pentru o zi e cam mult ... noi am iesit din bucuresti la 5:35 si am ajuns acasa la 01:00

o sa revin cu detalii :)
 

Offline cezarm

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 44
  • Gen: Bărbat
Re: Ascensiune pe Varful Moldoveanu
« Răspuns #9 : 07.Aug.2011, 09:05:24 p.m. »
Felicitari!!!
Poze! Poze!
Subaru Outback 2007