Suzuki Club ROMANIA

Cafeneaua SCR - discutii diverse NON-AUTO => Paharul de ... vorba => Subiect creat de: Leutzu din 04.Aug.2009, 04:02:21 p.m.

Titlu: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Leutzu din 04.Aug.2009, 04:02:21 p.m.
Te-a oprit radarul pe motiv ca goneai automobilul cu viteza peste limita legala? Ai primit o amenda usturatoare si puncte de penalizare? Sau poate chiar ti s-a ridicat permisul pe motiv ca ai depasit cu peste 50 km/h  limita legala in localitate? Q Magazine va prezinta, in exclusivitate, un ghid de anulare a amenzilor radar!



Nu e niciun motiv real de ingrijorare pentru ca, de cele mai multe ori, agentii rutieri abuzeaza de aparatul radar, iar multi nu stiu sau nu vor sa completeze un proces verbal de contraventie, dupa cum cere legea. Asa ca amenda poate fi lesne anulata, iar permisul ridicat pentru trei luni poate fi recuperat in doar cateva zile. Cum anume? Aflati in continuare, gratie unei ample investigatii facute de reporterii nostri atat asupra fenomenului in sine, cat si a practicii judiciare in domeniu.


Filozofia agentului rutier. Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti despre agentii rutieri este ca ei nu sunt interesati decat sa-si faca planul la amenzi, pentru a se remarca profesional. Nimeni in interiorul Politiei Romane nu va recunoaste ca de acest lucru depinde intr-o masura cariera unui politist rutier, ori ca exista sisteme de recompensare pentru agentii cei mai zelosi. De aceea, agentii rutieri nu pun accent pe preventie, ci se comporta ca niste "pandari", care se bucura ca niste copii atunci cand te-au prins cu radarul. Nu-i intereseaza niciodata de ce ai depasit un tractor care abia se tara cu 20 - 30 km/h, blocand soseaua si formand coloana in spate, te vor amenda pe loc daca te inregistreaza ca ai depasit 61 de km/h. Fara sa le pese de ideea de fluenta a circulatiei si ca n-ai pus pe nimeni in pericol.


Pe de alta parte, agentul rutier este un mic birocrat satul sa completeze  procese-verbale de contraventie. Este superficial si face greseli impardonabile in majoritatea cazurilor, care ar genera anularea „de pe scaun" a muncii lor. Cei care opereaza aparatele radar nu respecta intotdeauna instructiunile de folosire, ba chiar le „mesteresc", ceea ce a facut sa duca si la surprinderea unor viteze vadit imposibile, de 500 km/h, dar care nu i-a impiedicat sa taie amenda. Multi agenti nu au completat niciodata un proces-verbal corect, pentru ca nu li s-a cerut niciodata performanta la acest capitol. Chiar daca realizeaza ca greseste, agentul nu se impacienteaza ca un act intocmit de el ar putea fi anulat de instanta. O data pentru ca nu raspunde de niciun fel. A doua oara pentru ca putini sunt soferii care ajung sa conteste in instanta un proces-verbal de contraventie, si mai putini fiind cei care reusesc sa-l anuleze. Pentru ca hatisurile legislatiei rutiere nu sunt la indemana oricui, iar soferii prefera sa plateasca cateva milioane decat sa umble cateva luni prin tribunale. La zecile de amenzi pe care le aplica zilnic, ce-i pasa agentului ca una-doua vor fi anulate!? Asa gandeste agentul rutier, dar tocmai aceasta mentalitate constituie avantajul soferului.


Ce facem cand ne prinde radarul. Niciun motiv de panica. Daca depistezi ca esti luat in vizor, franezi usor, fara sa pui in pericol participantii la trafic. Daca figura n-a tinut si esti tras pe dreapta, dupa ce agentul rutier isi declina identitatea, ceri politicos explicatii asupra motivului opririi. Evident ti se va spune ca ai depasit viteza legala si ti se vor cere actele. Pe care e recomandabil sa le prezinti, chiar daca agentul iti da de inteles ca vrea sa-ti retina permisul. Se va completa apoi procesul-verbal si ti se va cere sa mentionezi ce obiectiuni ai cu privire la contraventia constatata si amenda aplicata. Este o obligatie a agentului rutier sa te informeze ca ai dreptul sa faci mentiuni, altminteri procesul-verbal este nul. Exista si posibilitatea refuzului din partea soferului, caz in care agentul trebuie sa gaseasca imediat un martor care sa ateste acest refuz, altminteri e iar motiv de nulitate. Daca nu exista niciun martor in preajma (care nu poate fi un coleg politist), esti ca si scapat.


Obiectiuni la cinemometru. Marea dilema e insa ce trecem la capitolul obiectiuni. Ca n-am circulat cu viteza pretinsa de agent nu e un motiv suficient, care sa tina in instanta, chiar daca acesta este adevarul. Aici incepe balciul! Conform legii, agentul rutier nu e obligat sa va arate pe aparatul radar filmul cu viteza inregistrata. Este insa obligat sa mentioneze in procesul-verbal, la rubrica descrierii faptei, marca, tipul, seria si numarul aparatului radar folosit (cinemometrul-radar).


Aceasta obligatie este data de art. 109 din OUG nr. 195/2002 Republicata. In practica, de multe ori agentul nu face mentiunea sau daca o face, spune doar atat: "a fost inregistrat de aparatul radar omologat si verificat metrologic", ceea ce constituie o grava omisiune, intrucat daca nu se mentioneaza marca, tipul seria si numarul aparatului radar, acesta nu poate fi contestat in instanta - loc unde se poate solicita administrarea probei cu buletinele de omologare si verificare metrologica. Inexistenta mentiunilor complete cu privire la aparatul radar folosit este caz de nulitate absoluta, iar instantele de judecata tin cont de acest lucru.


Legat de acest aspect e bine sa cunoasteti si Norma de Metrologie Legala NML 021-05 din 23.11.2005 (publicata in Monitorul Oficial nr. 1.102 bis din 07.12.2005), care prevede la art. 4.3: "Cinemometrele vor putea fi utilizate legal numai daca au fost verificate metrologic, au fost marcate si sigilate si sunt insotite de buletinul de verificare metrologica in termen de valabilitate". In instanta puteti solicita aceasta proba, caz in care veti constata ca Politia va ridica din umeri, nu va putea convinge judecatorul ce aparat a folosit, si se va ajunge la anularea procesului-verbal.


Revenind la obligatia agentului rutier de a completa datele despre aparat, veti constata ca atunci cand se prezinta cu procesul-verbal completat pentru a va cere sa faceti obiectiuni, el deja a scris rubrica cu descrierea faptei, in care a omis referirile la aparat.
 
Recomandarea: mentionati in procesul-verbal ca nu vi s-au prezentat dovezile legale pentru cinemometrul-radar. Sau nu obiectati nimic despre acest lucru, va fi atuul dvs. pe care il veti fructifica in instanta.


Agentul substituit. Cea mai grava greseala pe care o comit agentii rutieri este ca cel care te opreste si iti aplica amenda nu este si acelasi care te inregistreaza cu radarul.


Articolul 21 al Legii nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, prevede ca: „In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea".


Din interpretarea acestui text de lege, reiese obligatia pentru agentul constatator (operatorul radar) de a fi acelasi care aplica si sanctiunea, prin proces-verbal. In practica, agentul care te trage pe dreapta si completeaza procesul-verbal, nu a constatat nimic, ci doar i s-a comunicat prin statia-radio o presupusa viteza de catre un coleg care opera un radar undeva in urma. Procedura e profund ilegala. Norma de Metrologie Legala nr. 021-05 stipuleaza la articolul 4.2. ca "Masurarile si inregistrarile care constituie probe pentru aplicarea prevederilor legislatiei rutiere in vigoare, trebuie sa fie efectuate numai de catre operatori calificati", precum si la articolul 4.4: "Masurarile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislatiei rutiere, daca nu sunt respectate cerintele art. 4.1...4.3".


Substituirea agentilor reprezinta prin urmare un caz de nulitate absoluta a procesului-verbal. O data pentru ca cel care a constatat contraventia ia de bun ce zice un coleg, si a doua oara pentru ca nu are calitatea de "operator radar". In concluzie, puteti mentiona aceste aspecte in procesul-verbal.


Plangerea la instanta. Vi s-a inmanat procesul-verbal, in care scrie ca puteti sa faceti plangere impotriva lui, in termen de 15 zile, la judecatoria de pe raza localitatii unde s-a comis fapta contraventionala. Chiar daca nu locuiti in zona, ci ati fost amendat undeva in tara , nu trebuie sa bateti drumurile. Redactati plangerea in care mentionati datele dvs. de identitate si in care cereti anularea procesului-verbal cu seria si numarul... pe motiv ca retine o fapta neadevarata. Si atat. Nu dati niciun fel de detalii referitoare la incalcarile legii facute de agentul rutier. Mentionati insa in plangere, mare si citet, ca solicitati sa vi se comunice toate inscrisurile depuse ca probe in dosar de catre Inspectoratul de Politie care va fi partea dvs. adversa in proces. Trimiteti plangerea, insotita de o copie a procesului-verbal atacat, prin Posta (recomandata cu confirmare de primire). Si asteptati sa fiti citat. Daca Politia nu depune nimic, procesul-verbal se va anula, iar sentinta va va fi comunicata. Daca va depune acte, le veti primi prin posta, acasa. In caz ca vi s-a ridicat permisul, veti avea putin de alergat pentru recuperarea lui. Dar merita decat sa stati fara el trei luni. Depuneti plangerea personal la judecatorie si luati un certificat de grefa cu mentiunea ca ati contestat procesul-verbal seria si numarul... Cu certificatul va prezentati la Inspectoratul Judetean sau cel din Bucuresti, de unde va ridicati permisul, in posesia caruia veti ramane cel putin pana cand procesul se va finaliza definitiv.


Ce probe depune politia. In cazul in care Politia prezinta probe, aceasta va depune, de regula, o fotografie sau cateva cu autoturismul inregistrat, avand in partea de jos trecute datele tehnice retinute de radar. Aici apar minunile. Daca veti constata ca numarul de inmatriculare nu se poate citi, ati scapat!  Norma de Metrologie Legala nr. 021-05 prevede la articolul 3.5.1: "Inregistrarile efectuate trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele: data si ora la care a fost efectuata masurarea; valoarea vitezei masurate; sensul de deplasare a autovehiculului; faptul ca a fost efectuata autotestarea (conform 3.2.6.); imaginea autovehiculului, din care sa poata fi pus in evidenta numarul de inmatriculare al acestuia". Unele fotografii au inaintea cifrei de viteza trecuta litera "T", despre care surse avizate din Politie sustin ca reprezinta "Test", adica aparatul isi facea autotestarea. Pentru a combate acest lucru, puteti cere in instanta sa se prezinte manualul cinemometrului-radar utilizat, pentru a se demonstra semnificatia reala a literei.

O alta minune, frecvent intalnita, o reprezinta aparitia in imaginile depuse de Politie a mai multor autovehicule. Daca va aflati in situatia aceasta, ati castigat, deoarece Norma de Metrologie Legala prevede la articolul  4.4: "Masurarile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislatiei rutiere daca nu sunt respectate cerintele 4.1. ... 4.3. din prezenta norma, precum si in urmatoarele cazuri: daca masurarile au fost efectuate in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna; daca cinemometrul este destinat numai utilizarii in regim stationar, iar masurarile au fost efectuate cu cinemometrul in miscare; daca, in momentul masurarii, in raza de masurare a aparatului se deplaseaza simultan mai multe autovehicule, iar autovehiculul vizat nu poate fi pus clar in evidenta". Orice dubiu cu privire la conditiile mai sus enumerate va fi in favoarea dvs., intrucat, e important de stiut ca un proces contraventional se judeca in privinta probelor potrivit normelor de drept penale. Este stabilit de CEDO de la Strasbourg in mai multe cauze ("Anghel contra Romaniei" - 2007 si "Ozturk contra Germaniei" - 1984). Adica beneficiind de prezumtia de nevinovatie si de principiul "in dubio pro reo" - orice dubiu se interpreteaza in favoarea acuzatului.


Sanse mari de reusita. In functie de probele depuse de Politie , va puteti construi strategia de aparare. Puteti cere instantei sa solicite Politiei sa prezinte toate probele, de la inregistrarea video si pana la actele despre aparatele radar si cursurile de operatori radar urmate de agenti, inclusiv dovezi daca radarul era omologat pentru inregistrari din mers sau in regim stationar. Cum fiecare caz are particularitatile lui, sansele de castig tin de istetimea fiecaruia si de aprofundarea legii. Daca nu vi s-a dat castig de cauza la judecatorie, nu va impacientati, aveti drept de recurs la instanta superioara in grad - tribunalul. Deci mai aveti o sansa. Important este ca aceste procese nu costa nimic, nu sunteti obligat sa va prezentati la judecata, dar va dau dreptul sa cereti cheltuieli de judecata, in caz ca ati angajat un avocat sau ati efectuat deplasari, cazuri in care trebuie sa depuneti la dosar copii dupa chitante.


Conform statisticilor pe ultimii ani, doar 1,5 - 2% din procesele-verbale de contraventie emise ajung sa fie contestate in instanta. Peste o treime sunt castigate de catre soferi, fapt ce demonstreaza ca Politia are serioase probleme atunci cand i se cere sa faca dovada legalitatii sanctiunilor aplicate.
 
Sava Sassu (Q-magazine)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: ..::Khaos::.. din 04.Aug.2009, 04:07:31 p.m.
Oaaa ce mult e de citit :inteligent:
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: dragon din 04.Aug.2009, 04:12:58 p.m.
Nu imi place sa merg la tribunal!Si ma gindesc ca daca te iei in bete cu politia,or sa te puna pe "lista neagra"!Sa vezi atunci.... :fluier:
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: deathangel1974 din 04.Aug.2009, 04:35:39 p.m.
Super. E de retinut.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: M@n din 22.Nov.2009, 09:54:11 p.m.
Da lucruri interesante. Eu va trebui sa imi recuperez permisul deoarece sunt convins ca am fost "victima" a unui radar. Culmea acel radar era in miscare si ma inregistrat cu 121km/h avand in vedere ca in zona respectiva circulam cu aprox 95 km/h. Limita era de 70 km/h. Cireasa de pe tort a fost ca in spatele meu erau de cateva secunde bune un BMW si binenteles ca si conducatorul BMW-ului a fost oprit si i sa spus ca rula cu 178 km/h.Agentul mi-a sugerat sa fac contestatie si sa trec ca nu a fost luata in calcul marja de eroare a radarului. Oricum nu am ce sa mai comentez dar uneori agentii de la circulatie fac mult exces de imputernicirea pe care o au  :)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: sanduraveica din 22.Nov.2009, 10:24:57 p.m.
Multumesc Leutzu! O informatie valoroasa care ne poate ajuta cind ai mai mare nevoie. Sincer n-am apucat sa  citesc asta pina acum!!
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Geo (SX4Owner) din 23.Nov.2009, 09:01:59 a.m.
Citit si tinut minte dar... in realitate este bine sa rezolvi din timp si sa nu ajungi pe la tribunal. Nu am avut "norocul" sa dau peste jepcari; mereu merg cu 10km/h maxim 20km/h peste viteza legala si nu m-a oprit nimeni si nici nu mi-a venit vre-o amenda. Cred ca atat timp cat esti in normele bunului simt mai lasa si ei, daca nu sunt pusi pe facut bani  X-( in ziua respectiva. 
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Alex-Swift 1.3 GLX din 23.Nov.2009, 01:45:39 p.m.
Eu am luat amenda fara sa fiu la volan. Deci nu ma mira nimic:

-" :baston: Buna ziua! Cine a mutat acest autoturism de colo-colo"?
-"Eu sefu, e masina mea"
-" :baston: Sufla-n fiola"
-"Sefu, da am mutat-o acum 2 ore inainte sa merg cu amicii la o bere doua.. Si am mutat-o aici ca sa o pot lasa in siguranta si sa merg acasa cu un taxi"
-" :baston: Nu conteaza.. Sufla!  :baston: "

De acum ii contest si daca se uita urat la mine.. Mai ales ca sunt si anul I la drept :D   :inteligent:
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Laurentiu din 23.Nov.2009, 01:53:16 p.m.
Eu am luat amenda fara sa fiu la volan.
Te-a prins in capcana. Atit timp cit NU esti la volan, aveai tot dreptul sa refuzi suflatul in "fiola".

De cind tine politia evidenta locurilor de parcare a masinilor ?
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Alex-Swift 1.3 GLX din 23.Nov.2009, 02:00:36 p.m.
Ii era fomica.. Eu aveam putin peste 18 ani si eram cam naiv.. Acum recunosc ca m-a prins. Dar nu se mai intampla.. Asta a fost capcana mea si am picat.. El se ofticase probabil ca ii luasem locul lui de parcare [public, nu inchiriat], dar stii cum e cu mentalitatea comunista.. Daca te asezi pe un loc mai mult de 3-4 seri la rand e al tau :)))

Saracii inca nu inteleg termenul de "domeniu public"


Lecturati si http://amenda.ro (http://amenda.ro)   ajuta!!
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: rexkrokiDAU din 23.Nov.2009, 02:59:47 p.m.
Te-a oprit radarul pe motiv ca goneai automobilul cu viteza peste limita legala?  Sau poate chiar ti s-a ridicat permisul pe motiv ca ai depasit cu peste 50 km/h  limita legala in localitate?
...............................................................................................

oare cine se aproprie mai mult de notiunea de gunoi uman, cel care e constient ca a incalcat legea si incearca prin tot felul de tertipluri sa scape basma curata in loc sa aibe puterea sa-si recunoasca fapta si pe viitor sa fie mai vigilent sa nu fie prins, asta daca nu chiar sa constientizeze si sa invete din greselile pe care le-a facut, sau politistul care nu stiu sau nu vor sa completeze un proces verbal de contraventie, dupa cum cere legea , nu au completat niciodata un proces-verbal corect, pentru ca nu li s-a cerut niciodata performanta la acest capitol. Chiar daca realizeaza ca greseste, agentul nu se impacienteaza ca un act intocmit de el ar putea fi anulat de instanta, Agentul substituit. Cea mai grava greseala pe care o comit agentii rutieri este ca cel care te opreste si iti aplica amenda nu este si acelasi care te inregistreaza cu radarul  etc?

Cu ce va incalzeste ca cineva si-a recuperat permisul in instanta, in loc sa stea pe tusa trei luni si sa reflecteze la fapta sa, iar a doua zi va omoara pe un drum national intr-un sat oarecare copilul sau parintii si asta pentru ca gonea ca nebunul stiind ca oricum nu pateste nimic si-si recupereaza permisul chiar daca il prinde radarul?

Da, si eu merg de multe ori peste viteza legala, si am fost si prins de radar dar niciodata nu am contestat amenda. Mi-am cumparat un detector de radar si am incercat sa merg mai atent, cu ochii in patru,in mod direct dupa masinile de politie si indirect atent la tot ce e pe marginea drumului. Si da, din aceasta cauza cred ca amenzile primite si-au indeplinit scopul preventiv. Multi vor spune ca sa se construiasca autostrazi si abia apoi sa se aplice legea, ca faci de la Bucuresti la Timisoara 9 ore, nimic mai fals, tot asa poate sa-ti spuna si un violator ca ti-a siluit copila pentru ca nu sunt legalizare bordelurile.

Nu exista niciodata o scuza care sa stea in picioare atunci cand incalci cu buna stiinta o lege, indiferent ce domeniu legifereaza ea. Un OM trebuie sa-si recunoasca fapta si sa suporte rigorile legii pe care cu buna stiinta a nesocotit-o. Orice alta atitudine da dovada de lasitate si de lipsa de caracter.


Nu sariti pe mine, nu am atacat pe nici unul din antevoritorii mei, e pur si simplu parerea mea chiar daca spusa putin mai dur, dar tonul asta e alimentat de nenumaratele cazuri din ultimul timp in care conteaza doar cum sa-l faci pe celalalt, indiferent de domeniu si de raspandirea ca o plaga la cat mai multi dintre romani a manelismului la nivel de gandire si atitudine in pofida cinstei si a corectitudinii.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Laurentiu din 23.Nov.2009, 05:21:26 p.m.
Nu sariti pe mine, nu am atacat pe nici unul din antevoritorii mei, e pur si simplu parerea mea ...
Punctul tau de vedere este bun dar acum, s-a discutat despre un cu totul alt motiv :):
Eu am luat amenda fara sa fiu la volan.
Cind omul legii adopta un ton de OM, iti arata unde ai gresit si eventual ce se putea intimpla, JOS PALARIA :). Cind un alt om al legii urla la tine precum un ciine la luna plina, este flegmatic, incearca sa-si arate superioritatea si sa stoarca de la tine un eventual "cadou", nu te va ricii putin situatia ?
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Alex-Swift 1.3 GLX din 23.Nov.2009, 06:27:29 p.m.
ce poti sa le faci?
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Laurentiu din 23.Nov.2009, 06:31:56 p.m.
Nu-i lasi sa scrie P.V. pe capota masinii tale. Sa-si caute alta masa. :D
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: bogdanb din 23.Nov.2009, 09:52:48 p.m.
Asta e buna...  =))
Propun ca ala care stie sa scrie, sa puna mapa pe spinarea celui care stie sa citeasca.

Offtopic, imi pare rau ca Rexkroki nu a inteles esenta: in Romania sunt ingrijorator de dese situatiile cand nu cetateanul este cel care face abuz de putere sau incredere, ci tocmai organul platit din banii cetateanului  ca sa vegheze impotriva incalcarii abuzurilor; indiferent ca "organul" se numeste politie, primarie, "agentia nationala pentru nu-stiu-ce..."
In cazul de fata e vorba despre politia rutiera si, fie vorba intre noi, ma surprinde ca @Rex, care face mii de km pe saptamana a pus problema in acest fel.
Chestiunea nu este de a gasi subterfugii ci de a ajuta pe cei din jur sa lupte legal pentru drepturile pe care le au.
Este vorba tocmai despre acea respectare a legalitatii pe care a subliniat-o foarte bine si @Rex. Pentru ca prea des ni se amintesc obligatiile pe crae le avem fata de stat, dar nimeni nu ne spune ce drepturi avem in raport cu acesta.
Un bun exemplu pentru aceasta este @Alex-Swift: daca la scoala de soferi, pe langa obligatii si-ar fi invatat si drepturile, ar fi avut argumente pentru a combate organul. Iar noi ceilalti la fel, daca scotocim prin trecutul "soferistic" propriu, fiecare gasim cate un episod asemanator...
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: M@n din 23.Nov.2009, 10:08:59 p.m.
"Da, si eu merg de multe ori peste viteza legala, si am fost si prins de radar dar niciodata nu am contestat amenda. Mi-am cumparat un detector de radar si am incercat sa merg mai atent, cu ochii in patru,in mod direct dupa masinile de politie si indirect atent la tot ce e pe marginea drumului. Si da, din aceasta cauza cred ca amenzile primite si-au indeplinit scopul preventiv. Multi vor spune ca sa se construiasca autostrazi si abia apoi sa se aplice legea, ca faci de la Bucuresti la Timisoara 9 ore, nimic mai fals, tot asa poate sa-ti spuna si un violator ca ti-a siluit copila pentru ca nu sunt legalizare bordelurile.

Nu exista niciodata o scuza care sa stea in picioare atunci cand incalci cu buna stiinta o lege, indiferent ce domeniu legifereaza ea. Un OM trebuie sa-si recunoasca fapta si sa suporte rigorile legii pe care cu buna stiinta a nesocotit-o. Orice alta atitudine da dovada de lasitate si de lipsa de caracter. "

...


OK....eu recunosc ca goneam cu max 30 km/h peste limita legala si nu cu 51 km/h peste limita dar atat timp cat ii ceri agentului sa iti arate o poza pe radar si el spune...."adica sa cer radarului sa vina aici ca sa iti arate tie ce viteza ai avut? "  si apoi sa spuna daca vrei permisul fa contestatie si cere calcularea vitezei cu marja de erroare a radarului?! Adica....el ma amendeaza si tot el ma invata ce sa fac? Si de ce? Ca sefu' lui era cu radarul? Puteam sa nu ii dau permisul .... ii spuneam ca nu il am la mine .... puteam sa spun fel si fel de cauze .... dar traim in romania si unii abuzeaza de "puterile" pe care le au.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Alex-Swift 1.3 GLX din 24.Nov.2009, 07:29:52 a.m.

Un bun exemplu pentru aceasta este @Alex-Swift: daca la scoala de soferi, pe langa obligatii si-ar fi invatat si drepturile, ar fi avut argumente pentru a combate organul. Iar noi ceilalti la fel, daca scotocim prin trecutul "soferistic" propriu, fiecare gasim cate un episod asemanator...

@bogdanb
Fara suparare, eu ma simt jignit.
Nu stii dumneata ce am invatat eu si cu cate puncte am luat scoala de soferi.. Daca citeati textul integral sau ii dadeati importanta, rezulta clar ca eram un pustan de liceu emotiv care dupa ce ca parcase legal luase si doua beri la bord. Nu vad nimic ilegal in asta. E dreptul meu sa imi las masina intr-o parcare publica.. Oricum as ruga sa nu mai fie remarci rautacioase si nefondate ca sa nu imi para rau ca am impartasit cu voi o intamplare neplacuta, care, in fond, putea fi a oricaruia dintre voi.

Cunosc foarte bine legislatia. Ba chiar sunt unul din oamenii care la momentul cand apare un nou cod rutier il iau si il citesc sa vad "ce mai e nou".

Cheers
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Laurentiu din 24.Nov.2009, 02:58:36 p.m.

Un bun exemplu pentru aceasta este @Alex-Swift: daca la scoala de soferi, pe langa obligatii si-ar fi invatat si drepturile, ar fi avut argumente pentru a combate organul.

@bogdanb
Fara suparare, eu ma simt jignit.
@Alex, n-o lua in tragic. Aici mai glumim, mai spunem una si alta, comentam diferite situatii privit din mai multe puncte dar, important este sa extragem esentialul pt viitor. Nimeni nu s-a nascut invatat iar emotivitatea depinde de caracterul fiecaruia ;).
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Alex-Swift 1.3 GLX din 24.Nov.2009, 05:57:24 p.m.
normal ca eu am invatat ceva. important e sa mai invete si altcineva..
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: bogdanb din 25.Nov.2009, 12:57:06 a.m.
Deci, Alex, dragule:
... important este sa extragem esentialul pt viitor. Nimeni nu s-a nascut invatat iar emotivitatea depinde de caracterul fiecaruia ;).

Fie vorba intre noi, agresivitate ta a fost absolut gratuita. Ca remarca, daca  iti dadeai interesul sa citesti postul meu ai fi retinut ca am spus "Pentru ca prea des ni se amintesc obligatiile pe care le avem fata de stat, dar nimeni nu ne spune ce drepturi avem in raport cu acesta.", subliniind faptul ca tu ai patit-o pentru ca nu ti-ai cunoscut drepturile. Chiar am crezut ca in imprejurarea aceea nu ai avut nici o vina, ci doar ai fost o victima a sistemului. Dar daca tu tii sa iti asumi vreo vina, treaba ta.
Cat despre "o intamplare neplacuta, care, in fond, putea fi a oricaruia dintre voi" invocata de tine, raspunsul l-ai fi gasit tot in postul meu, pe care l-ai criticat atat de vehement (citez din nou):"Iar noi ceilalti la fel, daca scotocim prin trecutul "soferistic" propriu, fiecare gasim cate un episod asemanator..."
Si un sfat de final: daca in loc sa raspunzi agresiv ai acorda mai multa atentie celor din jurul tau, ai intelege ce spun si astfel ai avea doar de castigat.

Sa stii ca Suzuki-Club este o comunitate in care ne ajutam unii pe altii, nu ne atacam intre noi. Iar acest topic are rolul de a oferi informatii nu de a cauta vinovati acolo unde nu exista.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Alex-Swift 1.3 GLX din 25.Nov.2009, 07:35:27 a.m.
Eu nu am atacat.. Chiar deloc. Am spus ca am fost dat drept exemplu, si disconsiderat.. Faptul ca am suflat intr-o fiola fara sa trebuiasca [intrucat nu mai eram la volan], nu inseamna necunostinta legislatie. "Victima a sistemului" poate ca da, dar nicidecum in "necunostinta de legislatie" sau "daca as fi invatat si drepturile mele, nu numai obligatiile".. Eu nu sunt omul care ataca. Atat am spus. M-am simtit lezat in legatura cu "necunoasterea legislatiei", atat. :) Nu are rost sa facem mai multe polemici pe tema asta.. Poate a fost "umor" si nu "l-am gustat eu", desi e ciudat, ca totusi sunt o persoana cu simtul umorului.

Cheers
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Racky din 20.Dec.2009, 11:36:51 a.m.
Am si eu o neclaritate: am fost oprit aseara pe motiv de depasire pe linie continua in localitate. Am fost tras frumos pe dreapta, atat eu cat si cel pe care l-am depasit. A venit, mi-a cerut actele, s-a dus si la celalalt si i-a cerut si lui actele si apoi ne-a chemat la masina. Ma intreaba daca stiu ce am facut, zic ca da, asa cu jumatate de gura, apoi militianu' imi zice : "deci stiti ca permisul ramane la noi pentru 30 de zile". Il intreaba si pe respectivul daca a vazut ce am facut, ala spasit zice si el ca da,  ii ia datele, nu stiu daca l-a pus sa semneze, ca pe mine ma trimis la masina. Ala pleaca, la scurt timp ma cheama si ii zic ca vreau sa vad si eu proba, da ala pe caseta inapoi, si intradevar se vedea cum o masina depaseste alta masina, dar unde are loc depasirea si replierea NU se vede linia continua si nici numarul masinilor. Incearca sa ma abureasca ca ei cand scot, scot mare pe A4 si acolo se vede mare si clar, infine..ii zic ca am obiectii si ca vreau sa-l contesc si cu stupoare imi zice ca nu trebuie sa semnez nimic  :-O , si ca o sa ia legatura cu mine cei de la Politia Bacau ( ei fiind de la Politia Moinesti, tot din judet ) ca sa ma duc sa las permisul. Am ramas prost cand am auzit astea. Deci NU AM PUS UN PUNCT pe procesul verbal, nu am scris nimic si nici nu am semnat nimic. Mi-a dat si actele si am plecat. Eu cred ca si-a batut joc de mine, sau cand a auzit ca vreau sa fac contestatie nu a vrut sa se mai complice si cu asta si mi-a zis intr-un mod sarcastic ca am scapat.

Voi de ce parere sunteti ? O sa primesc ceva acasa de la astia de la Bacau ?

Oricum eu stiu ca radarele astora nu sunt omologate pentru timp de noapte si ceata, conditii care erau cand m-au oprit.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Alex-Swift 1.3 GLX din 20.Dec.2009, 11:39:46 a.m.
daca nu se vede numarul te-ai scos ;)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: SGD din 20.Dec.2009, 08:36:26 p.m.
Pai si daca se vede numarul cand or scoate-o ei pe coala A3, color...  =)) Iti dai seama ce rezolutie beton trebuie sa aiba...

Eu cred ca au vrut si ei o spaguta ceva, asa, ca se apropie Craciunul, si poate sperau sa dea de vreunul mai bleg, da' se pare ca nu le-a iesit..  ;)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Cristi (XTI) din 21.Dec.2009, 11:37:06 a.m.
Din păcate, dacă agentul chiar vrea să îţi facă procesul-verbal, va avea câştig de cauză. Chiar dacă nu ai semnat - poate oricând să găsească un "martor" şi să îţi trimită pv-ul acasă în următoarele 6+1 luni.
Eu am păţit-o astfel - am contestat pv, poliţia aduce nişte poze cam cât un pachet de ţigări pe care le depune la dosar şi scrie cu pixul alături numărul maşinii, cu semnătură şi ştampilă. Am zis că nu e admisibil acest lucru, iar judecătoarea a cerut declaraţia agentului, care a dat sub semnătură un raport cum că el a văzut clar ce s-a întâmplat, deci confirmă cele din poză şi că eu eram.
Rezultat - pv rămas valabil, sancţiunea aplicată.

Deci, dacă vor, pot să facă lucruri urâte, minţind instanţa (în cazul meu, agentul era pe strada următoare, la vreo 80m distanţă, perpendicular pe direcţia mea de mers).

Intenţionez să deschid un topic pe tema asta, dar peste câteva zile, când voi avea şi copii după dosar ca să vă cruciţi şi voi, cum am făcut-o şi eu, când am văzut cum merge justiţia în ţara asta...  :(
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Racky din 21.Dec.2009, 07:03:25 p.m.
Cum sa-mi faca proces verbal si eu sa nu semnez nimic ? Eu ce am luat la cunostinta ? Doar am fost oprit, trebuia sa semnez. Daca eram inregistrat de o camera pe DN1 si venea acasa sa ma duc la politie sa declar cine era la volan era alta treaba.
Treaba cu numarul scris pe poza nu mi se pare deloc legala, nici nu pot accepta asa ceva. Le aduc eu poza cu 2 masini, una care depaseste pe alta, noaptea, fara surse de lumina in jur, si nu vreau numarul, vreau sa-mi zica ce marci sunt cele 2 masini, vreau sa vad bataie de cap pe ei cand o sa incerce asa ceva. Cat despre martorii aparuti asa peste noapte, din pacate pentru el, am filmare cu masina pe care am depasit-o si ii retin putin figura tipului, daca nu eu, ceilalti 2 ocupanti din masina sigur (deci am si eu 2 martori daca e sa joace urat), si am sa cer si eu sa fie prezent martorul sa-l vad si eu la figura.

Imi pare rau sa aud ca ai patit asemenea magarii, si astept topicul acela ca sa fiu uimit a 1001 oara de ce se intampla in tara asta.

Rog carcotasii sa se abtina de la anumite comentarii referitoare la ce am zis, pentru ca stiu ca exista carcotasi pe aici.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Cristi (XTI) din 21.Dec.2009, 07:17:21 p.m.
Am 2 lucruri de zis pentru acum, până voi mai aduna ceva hârtii pentru topicul respectiv.

1. agentul de poliţie poate să îţi facă proces verbal chiar dacă nu te dai jos din maşină, de exemplu - sunt destui care refuză semnarea şi atunci poliţistul aduce un "martor asistent". Important de reţinut este că acel martor NU trebuie să fi văzut ceea ce s-a întâmplat, ci doar trebuie să ateste că nu s-a semnat procesul verbal de către "contravenient". Mă rog, sunt şi unii care spun că, de fapt, acel martor trebuie să fi fost prezent la săvârşirea contravenţiei, însă eu nu sunt deloc convins de asta.
LE: Am scris în mesajul anterior că au la dispoziţie 6+1 luni - asta înseamnă 6 luni să sancţioneze încălcarea legii şi încă 1 să îţi aducă la cunoştinţă. Dacă nu semnezi nimic, poliţistul merge la el la birou, face raportul necesar şi procesul verbal pleacă la un moment dat spre tine. Cam cum e la camerele de pe DN1 - am luat şi eu cu 62km/h o cameră d-asta (când era 50km/h limita între Bucureşti şi Ploieşti) şi am primit solicitarea de "auto-denunţare" peste 4 luni jumate.

2. am avut ocazia (şi nevoia) în aceste 11 luni de judecată (da, unsprezece luni de la data "constatării faptei" până la decizia definitivă şi irevocabilă!) să studiez legislaţia contravenţiilor rutiere şi pot spune astfel: conducătorul auto "beneficiază" de prezumţia de VINOVĂŢIE conform cu legislaţia noastră. Prin urmare, dacă într-o situaţie există doar şoferul şi agentul de poliţie, atunci e nasol, pentru că TU, şofer, trebuie să-ţi dovedeşti nevinovăţia! Aşa că reţineţi - întotdeauna aveţi un martor cu voi în maşină. Acest lucru face diferenţa între a scăpa sau a nu scăpa de abuzurile poliţiei rutiere. Eu nu am avut...

Cine are ochi de citit şi minte de înţeles, ştie ce vreau să zic.  :inteligent:
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Racky din 21.Dec.2009, 08:00:48 p.m.
Deci la mine este prima data cand aud ca nu te pune sa semnezi procezul verbal daca esti oprit. Macar te intreaba daca ai obiectiuni, si scrii acolo ce ai de zis.

"Este o obligatie a agentului rutier sa te informeze ca ai dreptul sa faci mentiuni, altminteri procesul-verbal este nul. Exista si posibilitatea refuzului din partea soferului, caz in care agentul trebuie sa gaseasca imediat un martor care sa ateste acest refuz, altminteri e iar motiv de nulitate. " - Eu am avut obiectiuni, dar nu am putut sa-mi exercit acest drept pe motiv ca o sa fiu "contactat de colegii de la Bacau", deci normal procesul verbal ar trebui sa fie nul, nu ? Si nu inteleg de ce le trebuia martor daca eu aveam ceva de comentat.

Si hai sa va mai zic o chestie, observ pe video din masina, ca inainte sa-l depasesc, tipul da semnal dreapta, deci eu pot sa-l interpretez ca pe dorinta lui de a opri. In aceste conditii eu pot sa trec peste linia continua ?
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: SGD din 21.Dec.2009, 10:26:08 p.m.
Pai daca ala ramane "intepenit" acolo, pe banda respectiva, e firesc sa treci de el peste linia continua.

Eu am patit-o cu un "martor" de-al lor cand mi-au luat permisul, acum vreo 2 ani, pentru ca stateau la spaga. Am contestat PV-ul primit prin posta pentru ca am refuzat sa-l semnez pe loc, ca mine mai era o persoana care fusese oprita pe acelasi motiv si care a refuzat, de asemenea, semnarea PV-ului pe loc. Ne-am trezit amandoi cu acelasi martor din partea Politiei trecut pe PV.
Eu am fost martorul persoanei celeilalte si invers, iar din partea Politiei a fost citat doar la o infatisare de-a mea (pentru ca mai aveam inregistrari in cazierul auto) nenea ala care a fost trecut pe PV de catre politisti. Asta a venit si, spre uimirea mea, a declarat ca nu a vazut niciunul dintre soferi, ci doar a vazut ca politistii oprisera 2 masini.
Art. 180 din Codul Rutier zice la alineatul 2: " In cazul in care contravenientul refuza sau nu poate sa semneze procesul-verbal, agentul
constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de un martor asistent. In acest caz procesul-verbal va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal si semnatura martorului.
"
Deci si faza cu martorii e cam riscanta pentru ei.. pentru ca daca martorul / martorii tai declara ca tu aveai barba albastra in momentul respectiv, al lor poate sa si-o fure daca e intrebat ce culoare avea barba ta si zice ceva aiurea...

Concluzie: eu zic sa stai linistit, Adi... Vin sarbatorile si tu stai si te stresezi aiurea...
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Cristi (XTI) din 21.Dec.2009, 10:43:25 p.m.
Și eu zic la fel. Stai liniștit, că oricum e cu șanse 99% să nu vină nimic și în acel 1% ai șanse 99% să câștigi la prima înfățișare.  :D

Eu vin cu cazuri extreme de abuzuri, ca să știți la ce se pretează indivizii ăștia care își scriu pe mașini "siguranță și încredere".  :-/

Sunt atât de incompetenți, încât de aceea nu-i opresc imediat pe cei care fac abateri grave în trafic, pentru că nu pot susține un proces verbal contestat cu argumente (gen vicii de procedură), așa că stau la pândă după ce înainte au studiat de 100 de ori cum și ce să facă și până la urmă pică ceva. Nu merg niciodată pe prevenție, ci doar pe mica sau marea ciupeală - fie să le iasă un ban, fie să dea bine în fața șefului, pentru că agentul X a luat mai multe permise decât agentul Y.

Recunosc că sunt subiectiv și supărat, dar exact acesta este sentimentul pe care mi l-a lăsat "contactul" cu poliția rutieră, prima oară în 17 ani (16 atunci) și peste 650,000km parcurși. Altfel, nu văd de ce a fost nevoie ca agentul să mintă în două rânduri instanța, contrazicând de două ori ceea ce declarase înainte...  :-S ... în contextul în care eu nu am contestat direct sancționarea mea, ci doar am precizat erorile comise și am cerut probele cu înscrisuri (inexistente, până la urmă, fiind respinse de judecătoare, dar la final cuvântul polițistului a decis soarta respectivei cauze).
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: SGD din 21.Dec.2009, 10:59:23 p.m.
Recunosc că sunt subiectiv și supărat...

Eu spun ca esti realist.. Din pacate,  astea se intampla la noi, bineinteles, laolalta cu multe altele...

Si ca sa inchei vorba cu veselie: @Racky, stai linistit macar acum, la sfarsit de an  ;) Si sa ne vedem cu cel putin cate o bere in fata..  :D
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Racky din 21.Dec.2009, 11:01:10 p.m.
Nu ma stresam eu asa, eram chiar calm, pana cand am citit ce a patit Cristi(XTI), cu ce magarii face Pu**tia Romana X-(...Fie ce o fi, nu ma mai stresez. Oricum va tin la curent daca primesc ceva  :-j .

Pana una alta ma bag la o portie de ras cu Badea ( isi arata penele  =)) ), asa pentru ridicat moralul...
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: SGD din 21.Dec.2009, 11:02:05 p.m.
Chiar.. ca era sa uit... hai, vizionare placuta!  :D
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Cristi (XTI) din 21.Dec.2009, 11:06:46 p.m.
Păi chiar așa... Let's have fun! Adică nu mă (mai) stresez io, cu permisul ce va fi cândva suspendat...  :P atunci de ce ar face-o alții, care n-au motive?  :D

Promit că vă veți distra tare când veți citi declarația finală a agentului - păcat că nu o să pot posta până prin ianuarie, că nu prea lucrează ăștia la justiție în perioada asta.
Așadar, să bem!  :cheers:
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: discovery din 31.Ian.2010, 06:49:47 p.m.
Salve! Am pus-o si eu...

Pe scurt:
 La vreo 200 de metri dupa ce am facut dreapta intr-o intersectie semaforizata, ma ajunge din urma o masina de politie si ma trage pe dreapta. Motivatia: as fi intrat pe rosu in intersectie. Intreb daca exista dovada, spune ca da (ar fi fost o alta masina in intersectie care m-a filmat) si o pot cere in instanta. In fine... ma tin tare, ii spun ca nu ii contest buna-credinta si ca poate s-o fi schimbat culoarea dupa ce semaforul a iesit din raza mea vizuala (deci tehnic, eram deja intrat in intersectie) etc. ...ii mai spun si ca nu o sa semnez pv-ul, pentru ca in lipsa unei dovezi consider constatarea ca fiind subiectiva. Suparat, imi spune ca daca as fi recunoscut macar galbenul, le-ar fi spus prin statie colegilor sa stearga inregistrarea, dar acum, ca nu "recunosc" nimic, o sa ma taxeze pentru rosu. Imi inapoiaza actele si pleaca la masina din dotare, spunandu-mi ca o sa primesc prin posta pv-ul.

Intrebari:

1. Nu cumva trebuia sa-mi puna pv-ul in fata si sa refuz (sau sa accept) sa-l semnez, numai dupa ce-l citesc?
2. De ce mi-a mai dat permisul inapoi si nu l-a retinut pe loc? Care este de fapt procedura?
3. Cate zile (saptamani, sau luni) tre sa am emotii cand vad cate un postas prin zona? (am inteles tot din topicul asta ca 6 +1 luni ... mi se pare aberant... de ce li se da atat de mult la dispozitie?) . O alta cale de a afla daca omu' a dat curs amenintarii cu pv-u', sau doar a vrut sa ma sperie, mai exista?
4. Cat mai e amenda? am inteles ca suspendarea e de 30 de zile, dar daca nu ma insel, amenzile s-au marit de curand.

Cam atat... daca mai aveti si alte sugestii, ar fi bine-venite :)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: SGD din 31.Ian.2010, 07:05:58 p.m.
Din ce spui tu aici, situatia pare asemanatoare cu cea descrisa de Racky cu ceva timp in urma.

3. Cate zile (saptamani, sau luni) tre sa am emotii cand vad cate un postas prin zona? (am inteles tot din topicul asta ca 6 +1 luni ... mi se pare aberant... de ce li se da atat de mult la dispozitie?) . O alta cale de a afla daca omu' a dat curs amenintarii cu pv-u', sau doar a vrut sa
Conform Ordonantei 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, articolul 14 spune ca: "Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii."
Deci mai mult de 1 luna nu ai avea de ce sa stai ca pe ace.

2. De ce mi-a mai dat permisul inapoi si nu l-a retinut pe loc? Care este de fapt procedura?
In mod normal, trebuia sa iti retina permisul si sa iti inmaneze o dovada cu sau fara drept de circulatie in locul permisului, daca chiar ai trecut pe rosu.

Mie imi e neclar altceva: a stat cu actele tale langa masina ta, cat ati stat de vorba? Sau s-a deplasat la masina de politie sa ia datele de pe permis, talon etc? Pentru ca ma indoiesc de faptul ca ar fi retinut toate datele pentru PV daca doar ati discutat...  ;)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: bogdanb din 31.Ian.2010, 07:16:49 p.m.
... imi pare rau ca ai pus-o  >:D<

Legat de intrebari... in primul rand, erau de la circulatie? Si daca da, aveau mandat (sau ordin, sau cum se numeste la ei ...) sa opreasca lumea in trafic? Asta din pacate nu vom sti...
In rest, cu trimis PV-ul acasa... e foarte posibil sa fie o practica de-a lor, gen - nu vrei sa semnezi, treaba ta; noi ti-l trimitem prin posta!

Legat de trimis PV prin posta, am luat odata un radar in iunie si am primit PV-ul acasa in Septembrie. Puteam sa-l contest sau nu - e alta discutie. Eu am ales sa-l platesc (nu ca ar fi contat, dar nu era in vigoare Ord. 2/2001).
Alta data tot radar, dar cu masina de serviciu. A venit la firma o invitatie in data/ora, sa mearga la ei soferul cu actele de identitate, in caz contrar , etc.... Am fost acolo si in birou mi-a pus in fata PV-ul completat.
Aici deja se reitereaza circuitul. Daca ai oo (timp si bani), poti sa te judeci cu ei si probabil ai avea castig de cauza - mai ales ca, spun unii, radarele astea laser nu prea sunt in regula cu omologarea...dar asta e teorie, personal nu am auzit de nici un caz concret de acest gen. :-S
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: discovery din 31.Ian.2010, 07:18:55 p.m.
Dupa ce i-am dat permisul si talonul, s-a dus pentru scurt timp la masina lui. In principiu, ar fi avut timp sa noteze datele.

Eu cred totusi ca daca ar fi avut intr-adevar dovada sau martor, ar fi trebuit sa-mi retina permisul pe loc...

pentru bogdanb Masina lor nu era inscriptionata "Politia rutiera". Scria doar "Politia". De mandate nu i-am intrebat, pe de-o parte, pentru ca nu stiam / nu mi-a venit ideea, pe de alta parte, e bine totusi sa nu-i intarati prea tare  :)

p.s. dar bani, de ce iti trebuie pentru contestatie?
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: bogdanb din 31.Ian.2010, 10:19:11 p.m.
Despre ordin de serviciu sau cum s-o chema mi-a spus odata un politist. Totusi, nici eu nu m-am luat in gura niciodata cu ei, din acelasi motiv ca tine  :D
Cat despre bani... desigur ca pentru depunerea la registratura politiei a unui formular prin care contesti amenda nu iti trebuie bani. In schimb, mai mult ca sigur ca ulterior iti vor trebui pentru avocati, taxe de timbru, timbre judiciare, alte diferite spagi ... maruntisuri d-astea... ;)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: SGD din 31.Ian.2010, 10:46:41 p.m.
Contestatia se depune direct la judecatorie si daca strangi destule "explicatii" de partea ta (atat cele pe care le dai tu cat si dovezile pe care le ceri politiei) nu ai nevoie nici de avocat.. ;)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: bogdanb din 31.Ian.2010, 11:00:33 p.m.
Ce bine ar fi sa fie asa... macar sa avem si noi o sansa cat de cat ... apropo, prin prima postare ati gasit o procedura utila pentru cazul de fata?
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: discovery din 31.Ian.2010, 11:29:21 p.m.
Pana la urma, si acolo si aici, "cheia" se afla in proba. Acolo e radarul, aici e camera video (sau martorul, care, in cazul de fata, ar fi unul mincinos). Acum imi e din ce in ce mai clar ca daca avea proba (video), sau ar fi reusit sa ma faca sa "recunosc",  carnetul meu era in momentul asta la politie. In ultima instanta, el ar trebui sa motiveze si de ce nu a facut pv-ul pe loc... si de ce nu mi-a saltat permisul pe loc... Nu il grabea nimeni si nu cred ca au dreptul sa se joace cu timpul oamenilor, in sensul ca sa mai pierd o zi sa ma duc lapolitie ca sa le dau carnetul. ...si timpul meu inseamna bani!
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: SGD din 31.Ian.2010, 11:37:51 p.m.
In ultima instanta, el ar trebui sa motiveze si de ce nu a facut pv-ul pe loc... si de ce nu mi-a saltat permisul pe loc... Nu il grabea nimeni (...)
Corect! Atata vreme cat s-a intamplat in trafic si nu te-a depistat vreo camera fixa de ex., era obligat ca in momentul constatarii contraventiei in PV sa-ti retina permisul.
Asa ca eu zic sa stai linistit.. Poate voia si el o spaguta, ceva.. ca e criza  ;)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: bogdanb din 15.Feb.2010, 03:51:38 p.m.
Asadar... Azi 15.02.2010 venit la firma o scrisoare cum ca pe data de 24.11.2009 cineva [adica eu] care a condus [una din masinile firmei] a fost sesizat de o camera fixa si deci trebuie sa plateasca amenda.
Firma are obligatia sa trimita datele mele (CI+Permis), dupa care Politia imi va trimite PV acasa in scrisoare recomandata.
Din cate am inteles la camere nu prea ai ce contestatie sa faci. Dar ma gandesc, PV-urile astea nu au si ele un timp de prescriptie conform legii? ca deja au trecut aproape 4 luni de atunci...
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Cristi (XTI) din 15.Feb.2010, 04:04:06 p.m.
Au, sigur că au, însă sunt mai mari de 4 luni aceste "termene de prescripţie".  :(

6 (şase) luni pentru constatarea şi sancţionarea contravenţiei şi apoi 1 (una) lună pentru aducerea ei la cunoştinţa "împricinatului".

Am trecut şi eu printr-o astfel de situaţie cu maşina de serviciu (care mai era şi în leasing la momentul acela) şi au trecut cam 6 luni de la contravenţie până a ajuns solicitarea de date la mine pentru "auto-denunţ" (urmând circuitul: poliţia rutieră DN1 Prahova - firma de leasing - compania unde lucrez - eu). Acum am înţeles că pentru autoturismele care sunt în leasing ajunge direct la utilizator solicitarea, fiind trecut utilizatorul şi în certificatul de înmatriculare.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: SGD din 15.Feb.2010, 04:08:39 p.m.
Daca vrei o idee (foarte buna), firma poate sa trimita raspunsul catre politie cum ca tu si inca un coleg eventual sau 2 sau 3 sau cati vrei tu ati condus masina in ziua de 24.11.2009. Tu si celalalt/ceilalti colegi "nu mai stiti" exact care dintre voi pe ce portiune ati condus, ati fost 2 sau 3 impreuna pe parcurs si ati mai schimbat locurile din cand in cand, asa ca nu mai tineti minte exact cine a condus pe portiunea respectiva de drum, unde era amplasata camera fixa.  ;)
Si uite asa, politia nu poate acorda o amenda in mod "gratuit".
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: sfichiu din 28.Apr.2011, 07:36:32 p.m.
....daca mergeti la mare de 1Mai aveti grija la radare! :baston:
http://www.e-transport.ro/module.php?module=news_n3&categ_id=136&news_id=61211 (http://www.e-transport.ro/module.php?module=news_n3&categ_id=136&news_id=61211)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: gabineg din 10.Mar.2016, 07:07:07 p.m.
Se pare ca exista "ac de cojoc" (http://www.gandul.info/stiri/un-roman-a-invins-politia-rutiera-adevarul-despre-noile-pistoale-radar-si-cum-a-scapat-de-amenda-15103480) si pentru noul radar...
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: smadalin din 10.Mar.2016, 07:22:53 p.m.
Mai bine se apuca politistii sa joace airsoft, cred ca ies mai castigati la final.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: gabineg din 10.Mar.2016, 07:28:46 p.m.
Stii si tu cum se face, dar n-ai vrut sa ne spui...  :D
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Cosmin09 din 10.Mar.2016, 07:49:34 p.m.
Eu cred ca respectarea vitezei legale e cea mai sanatoasa metoda de combatere a tuturor radarelor politiei.

Iar unii, ca sa scape de amenda meritata, ar fi in stare sa desfaca in bucatele radarul care i-a surprins mergand cu viteza si sa gaseasca chiar si o abatere de pas de filet prea mare de care sa se ia in sala de judecata...doar, doar scapa de suspendarea permisului. Daca ar fi dupa mine, eu n-as mai permite contestarea proceselor verbale de viteza si pe cele pt amenzi pentru conducere sub influenta alcoolului.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: gabineg din 10.Mar.2016, 07:53:16 p.m.
Eu cred ca respectarea vitezei legale e cea mai sanatoasa metoda de combatere a tuturor radarelor politiei.

Total de acord cu tine. Eu asa fac si n-am dat pana acum niciun leu pe amenzi. Poate am avut si noroc...
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: smadalin din 10.Mar.2016, 08:11:13 p.m.
Eu cred ca respectarea vitezei legale e cea mai sanatoasa metoda de combatere a tuturor radarelor politiei.

Iar unii, ca sa scape de amenda meritata, ar fi in stare sa desfaca in bucatele radarul care i-a surprins mergand cu viteza si sa gaseasca chiar si o abatere de pas de filet prea mare de care sa se ia in sala de judecata...doar, doar scapa de suspendarea permisului. Daca ar fi dupa mine, eu n-as mai permite contestarea proceselor verbale de viteza si pe cele pt amenzi pentru conducere sub influenta alcoolului.

Daca ar fi dupa mine statul ar trebui sa asigure o infrastructura care sa permita deplasarea rapida si in siguranta atat pentru soferi cat si pentru pietoni.
In momentul in care ma voi putea deplasa intre marile localitati ale tarii intr-un timp decent cu siguranta voi merge in limita de viteza legala pentru simplu motiv ca nu am nevoie de mai mult.

Hai sa iti dau un exemplu:
1. Piatra Neamt-Timisoara, 500km, 8h
2. Timisoara-Viena, 500km, 4h

Cand voi reusi sa fac cei 350km de la PN la Bucuresti in 3h si nu in 5-6h cat fac acum, voi fi cel mai aprig sustinator al unei legi care iti confisca masina daca depasesti viteza legala.
Asa e la noi, important este sa sanctionezi populatia nu sa ii asiguri conditii cu banii pe care de altfel tot noi ii platim.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: gabineg din 10.Mar.2016, 08:21:40 p.m.
Pai tocmai asta-i problema: legea-i o bariera. Leii trec pe deasupra,  sobolanii pe dedesubt, iar boii se proptesc în ea...   X-(
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: smadalin din 10.Mar.2016, 09:26:57 p.m.
Pare o zicala interesanta, nu stiu exact la cine te referi prin categoriile respective, ce stiu sigur este ca nu reusim sa iesim din anonimat cu autostrazile, dar reusim cumva sa punem mai multe limitari de viteza, sa luam radare smechere si beneinteles sa fim furati cand incercam sa construim autostrazi. Nu sunt adeptul vitezei, dar sa fim seriosi..o medie de 80km/h intre Iasi si Bucuresti nu e ca si cum as fi mers cu warp 10.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: rexkrokiDAU din 10.Mar.2016, 09:51:15 p.m.
In cazuri din astea imi pare rau ca forumul nu mai ofera optiunea de tumb down. (http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-signs055.gif) (http://www.freesmileys.org/smileys.php)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: smadalin din 10.Mar.2016, 10:04:08 p.m.
 :-q
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: smadalin din 10.Mar.2016, 10:19:06 p.m.
Si ca sa imi sustin ideea http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+cu+incetinitorul/ROMANIA+CU+INCETINITORUL+In+cat+timp+se+traverseaza+tara
33h pentru 800km!!!

Cred ca am dat-o in offtopic si imi cer scuze, dar e un subiect care ma irita foarte tare si orice discutie tangentiala cu soselele din Romania si viteza cu care ne deplasam ma fac sa ma aprind. Nu e vina forumistilor :)

On topic: eu folosesc statia radio pentru orice fel de radar si cu o singura exceptie in 3 ani de zile am reusit sa imi vad de drum fara sa exagerez, cu o viteza de 110-120 in afara localitatilor si 80-90 in localitatile care permit, de genul celor de pe europene. Nu cred ca e o viteza astronomica si nici nu cred ca cer prea mult sa avem o infrastructura care sa permita asta si din punct de vedere al legii.

ps: am observat mai tarziu ca puteam sa il edit pe cel de mai sus, cum spuneam..mi se pune o ceata pe ochi cand aud de drumuri si probabil de asta nu am vazut :)
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: rexkrokiDAU din 10.Mar.2016, 10:55:25 p.m.
Si ca sa imi sustin ideea http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+cu+incetinitorul/ROMANIA+CU+INCETINITORUL+In+cat+timp+se+traverseaza+tara
33h pentru 800km!!!

asta da argument...  :-)) 

Ora pornirii: 21 iulie, ora 9 şi 40 de minute.

Prima zi a călătoriei s-a încheiat la Miercurea Sibiului, după 555 de kilometri şi zece ore de condus.

A doua zi, plecarea este la 7 şi jumătate dimineaţa.

La Nădlac, apropierea de graniţă nu înseamnă pentru şoferii de tir şi capătul drumului, dimpotrivă, acum începe crunta aşteptare, unde de obicei stau câte patru, șase ore

Aşadar, reporterul Digi24 a ajuns în punctul final al călătoriei, la vama Nădlac, după 33 de ore şi 45 de minute.


e vorba de un sofer de tir care a inoptat peste noapte si care are oricum pauze legale de efectuat...  dar din avion, daca nu citesti si nu filtrezi putin continutul articolului, da bine...  se pleaca de la o idee preconceputa si se incearca cu orice chip argumentarea ei....

Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: smadalin din 10.Mar.2016, 11:11:24 p.m.
Articolul este mai mult ca sigur exagerat prin prisma faptului ca se iau in considerare si orele de odihna.

Dar ma intorc la..
Prima zi a călătoriei s-a încheiat la Miercurea Sibiului, după 555 de kilometri şi zece ore de condus.

Intr-o tara cu autostrazi, de la Constanta la granita, in 10h(doua sesiuni de condus de 4.5h si o pauza de 1h) erai iesit din tara, nu parcurgeai doar 60% din drum.
In fine, parerea mea, nu trebuie sa fim toti de acord.

Totusi, sunt curios, e cineva care crede ca avem parte de o infrastructura normala din punct de vedere al sigurantei si a duratei de deplasare? Inafara de faptul ca ma aprind eu cand e vorba de drumurile noastre, nu inteleg de ce purtam discutia si imi e greu sa cred ca amandoi sunteti multumiti de ce avem.
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: Lerua07 din 10.Mar.2016, 11:42:20 p.m.
Citat din: smadalin -Totusi, sunt curios, e cineva care crede ca avem parte de o infrastructura normala din punct de vedere al sigurantei si a duratei de deplasare? [/quote
  Mi-e imposibil sa cred ca e cineva multumit de infrastructura noastra jalnica  : autostrazi putine si proaste, drumuri nationale si sosele inguste, ce trec prin 'nspe localitati si sufocate de TIR-uri, plus carute, tractoare si alte catarage, gropi, marcaje rutiere lipsa, etc, etc.  :( :( :(
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: enicky din 10.Mar.2016, 11:58:17 p.m.
....Totusi, sunt curios, e cineva care crede ca avem parte de o infrastructura normala din punct de vedere al sigurantei si a duratei de deplasare?
...
                Da @smadalin, eu cred ca este !
   Un individ care a spus cand era ministrul transporturilor ca "ce ne trebuie noua autostrazi", probabil pt.ca el oricum mergea cu elicopterul, iar cand a auzit ca vin chinezii sa ne faca autostrazi a sarit ca ars.
     Si un alt individ care acum isi "numara oualele".
     Si  or mai fi da nu-i stim noi !
     Si duminica seara se face bilantul mortilor in accidentele din weekend !
     Cine poate spune ca noi avem o infrastuctura normala?! daca afirma asta inseamna ca si el e ca infrastructura noastra actuala !
     Inainte de '90 mintea unul singur, acum mint toti ! ti se face scarba !!

Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: ariciul din 11.Mar.2016, 12:09:21 a.m.

Totusi, sunt curios, e cineva care crede ca avem parte de o infrastructura normala din punct de vedere al sigurantei si a duratei de deplasare? Inafara de faptul ca ma aprind eu cand e vorba de drumurile noastre, nu inteleg de ce purtam discutia si imi e greu sa cred ca amandoi sunteti multumiti de ce avem.

Si eu sunt / eram foarte nemultumit de infrastructura noastra! Si nu de azi de ieri! Dar inca nu fusesem la vecinii moldoveni. Daca voi credeti ca la noi e rau , va rog atunci sa trageti o fuga macar pana la Chisinau! Si-o sa ziceti de ale noastre ca-s parfum! E ca in bancul ala in care vine unul nemultumit la rabin. Daca nu-l stiti sa-mi ziceti sa-l pun la bancuri. Evident asta nu scuza ce-i la noi, dar poate sa va mai treaca oful un pic!  :D
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: gabineg din 11.Mar.2016, 07:08:32 a.m.
Bun bancul cu capra!
Nu mi se pare corect sa depășim viteza legala dând vina pe starea drumurilor. Ba chiar e periculos. Daca se doreste continuarea discuției pe aceasta tema, va rog s-o facem aici (http://www.suzuki-club.ro/forum/index.php?topic=1807.0). Dacă nu, sa rămânem on-topic. Mulțumesc.

Trimis folosind Tapatalk

Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: rexkrokiDAU din 11.Mar.2016, 09:18:54 a.m.
Topicul respectiv are alt scop:

Initiez acest topic cu scopul de a ne putea informa (de la cei deja patiti ...) inainte de a pleca la drum despre starea drumurilor pe unde urmeaza sa mergem ...

Asa ca ... avind in vedere ca miine plec la drum luuuuuung (lung nu atit in km cit in timpul necesar parcuregeri lui) pina in capatul celalalt de tara ... Dupa ce voi trece peste podu' caruia i se face reclama aici (http://www.suzuki-club.ro/forum/stiri/stiri-pe-scurt/msg60060/#msg60060) (cu bine ... sper) ... mai fac vreo 300 km si ajung pe linga a noastra capitala ... si aici ... vesnica dilema a lu' adrian_r5 - pe centura sau prin oras (intre A1 si A2 evident). N-am mai fost prin zona din iunie anu' trecut ... asa ca daca aveti noutati ... vreun sfat, vreo indicatie / contraindicatie ... va rog nu va sfiiti (probabil undeva in jurul orei 17 voi iesi de pe A1) ..


Nu e buna recomandarea lui @gabineg, acela e un topic ce trebuie sa ramana usor de citit si util celor ce se intereseaza de starea unui anumit drum, nu trebuie sa fie un loc de discutii interminabile.

Bineinteles ca doar cine nu circula cu masina prin tara poate spune ca e bine dar discutiile astea sunt atat de subiective si de multe ori de suprafata incat cel mai bine e sa se poarte in clasicul topic "tara in care...."
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: gabineg din 11.Mar.2016, 09:30:06 a.m.
Nu e buna recomandarea lui @gabineg, acela e un topic ce trebuie sa ramana usor de citit si util celor ce se intereseaza de starea unui anumit drum, nu trebuie sa fie un loc de discutii interminabile.

In principiu, ai dreptate, dar daca te uiti numai pe la paginile 13-15, vezi ca s-a "prestat" la greu in sensul indicat de mine. Retractez: discutam despre "de ce n-avem drumuri bune" in topicul despre "tara..." #:-S
Titlu: Re: Ghid de anulare a amenzilor radar
Scris de: ntire2000 din 29.Nov.2020, 11:09:32 p.m.
N-am stiut unde sa postez asta, dar daca sunteti medic la ATI, atunci poate va foloseste.
Un șofer prins cu 124 km/h în localitate și-a recuperat permisul în instanță. Ce i-a spus judecătorului (https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/un-sofer-prins-cu-124-km-h-in-localitate-si-a-recuperat-permisul-in-instanta-ce-i-a-spus-judecatorului.html)