Autor Subiect: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA  (Citit de 22694 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Lerua07

Re: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA
« Răspuns #30 : 06.Aug.2016, 12:27:32 p.m. »
E bine sa supraveghezi ce fac mecanicii... DAR... trebuie sa te si pricepi si sa cunosti operatiunile ... ce si cum trebuie facute... . ca altfel te uiti degeaba !  :D
Beleaua este ca si cu manual de service si fara ne cam uitam lung la ce fac mecanicii ptr ca masinile de azi sunt asa complicate ca putini din cei ce nu sunt de meserie stiu cam cu ce se mananca mecanica auto .  :-?
Totusi trebuie sa-i supraveghem pe macanici, macar asa ca sa-i facem sa creada ca stim ce fac ei acolo... cred ca astfel vor fi macar putin mai atenti la operatiile pe care le fac !  ;)
Costiquie aia care ti-au facut cacanaria aia nu erau mecanici auto, erau cioflingari !  :baston:
« Ultima Modificare: 06.Aug.2016, 12:30:18 p.m. de Lerua07 »
  • Vitara 2015, spirit 1.6 benzina, allgrip, TM, alba,
Multumeste-te cu putin, pentru ca putinul nu-ti va lipsi niciodata !
 

Offline Vali D

Re: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA
« Răspuns #31 : 06.Aug.2016, 04:05:37 p.m. »
Lerua07- important este sa stai cu ochii pe "mecanici" - daca isi dau cu stangul in dreptul - e clar - au o problema pe care vor incerca sa ti-o puna in brate.
 In alta ordine de idei - stiu ca nu toata lumea care isi cumpara masina are de-a face cu tehnica, insa mai stiu ca si cei care stiu despre ce este vorba in mecanica/electrica/automatizare trebuie sa aiba o atitudine extrem de ostila in momentul in care mecanicul/electricianul este imbecil. Faptul ca unii angajeaza ucenici sa faca scoala de mecanici pe masina mea nu este OK. Eu asa cum am spus intr-un post anterior fac extrem de urat la cacanariile service-urilor si a celor ce se cred ingineri in aceasta specialitate insa dau rasol. E drept ca am cu ce si de ce (Statul roman a cheluit o mica avere cu formarea mea). Deci nu am de ce sa-i iert - asa cum face cu mine, va face si cu altii. Mai ales ca eu si altii poate, ne castigam painea cinstit si fiecare banut conteaza. Iar eu nu vreau sa fiu luat de prost de unii mai cu mai putina scoala ca mine......ca de aia mi-am tocit coatele pe bancile scolilor si am avut nopti nedormite. Si cred ca nu am trecut prin ele (scoli) ca gasca prin apa..........Pana la urma platesc reparatia, dar sa fie pretul corect.
« Ultima Modificare: 06.Aug.2016, 04:08:58 p.m. de Vali D »
 

Offline AT

Re: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA
« Răspuns #32 : 06.Aug.2016, 04:50:02 p.m. »
Din aceleasi considerente, am aceeasi parere respectiv atitudine fata de lucrul facut "dupa ureche" in service-urile autorizate de producator,  in care asemenea aspect nu ar trebui sa existe si nici incurajat de noi . Pentru cei care sunt mai putin familiarizati cu domeniul tehnic,  le putem da un exemplu elementar  de urmarit,  daca mecanicii ulilizeaza cheia tarata (dinamometrica) pentru strangerea  anumitor suruburi/piulite/prezoane la cuplul indicat de constructor in manualul de service. Chiar si la strangerea prezoanelor rotii daca au dat jos roata. Sa nu mai discutam la importanta strangerii la cuplu in cazul inlocuirii / montarii unor elemente vitale gen disc de frana,  ambreiaj,  cutie viteze sau alte interventii in zona motorului. Strangerea dupa ureche a acestor elemente duce intr-un termen scurt la zgomote, functionari anormale, uzura si deteriorare accentuata a elementelor implicate. Nu degeaba producatorul indica cuplurilr de strangere respectiv ordinea operatiilor. Iar tarifele de service  sunt dimensionate exact conform normarii aferente operatiunilor indicate de producator. Insa  veti observa ca din pacate putini mecanici au abilitatile, experienta necesara si mai ales training-urile la zi impuse de producator, situatie in care sunt sariti anumiti pasi in montare sau verificare, cu consecintele pe care le cunoasteti sau le-ati auzit deseori precum " am dus masina in service sa inlocuiesc piesa uzata cu alta noua dar acum a aparut o vibratie/zgomot/cloncanit/functionare anormala care inainte nu o avem, am vorbit cu mecanicul insa a zis sa merg asa, ca este normal ... si ca o sa se mai lase". Nu trebuie acceptate asemenea explicatii si trebuie luata atitudine.
« Ultima Modificare: 06.Aug.2016, 04:52:54 p.m. de AT »
  • Suzi Quatro (spirit 1.6 vvt 4x4 2015) - Probably the first owner of New Vitara in Romania -
 

Offline Lerua07

Re: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA
« Răspuns #33 : 06.Aug.2016, 05:07:35 p.m. »
E corect ce spui tu, dar eu am vrut sa spun altceva.... ptr asta nu avem nevoie neaparat de manualul de service. Plus ca uneori mai apar si situatii "inverse" in care clientul se crede mai "specialist" decat mecanicii de buna credinata si buni meseriasi. Eu am vazut o astfel de faza si sincer iti spun (desi nu sunt decat un cunoscator novice si teoretic al mecanicii auto) ca imi venea sa-l iau la palme pe acel client la ce ineptii debita ( si asta ptr ca el pretindea ca asa a citit (inteles!!!) in manualul de service (era ceva legat de modul cum se verifica corect greutatea pe carligul de remorca ) !  X-(
Cat despre folosirea cheilor dinamometrice.......... CUM..... verificam daca ele sunt corect calibrate si respecta cuplul de strangere din manual ??? Asa e ca nu avem cum ?  :-/ Ca doar nu vom sta cu manualul in mana sa vedem daca sunt urmati toti pasii indicati acolo.... cred ca ne-ar impusca mecanicii ori ar ajunge la balamuc !!!  :-))
  • Vitara 2015, spirit 1.6 benzina, allgrip, TM, alba,
Multumeste-te cu putin, pentru ca putinul nu-ti va lipsi niciodata !
 

Offline Vali D

Re: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA
« Răspuns #34 : 06.Aug.2016, 06:00:32 p.m. »
 Lerua07 - In primul rand, tot ce inseamna A.M.C .(aparatura de masura si control) NU are ce cauta in procesul de reparatie fara sa fie verificat metrologic (cheile dinamometrice se incadreaza in asta). Si crede- ma in ce spun in unele domenii inseamna mersul lejer la parnaita fara alte comentarii la un "esec". In rest un service poate sa faca ce vrea muschii lui , dar sa nu se joace cu viata mea - ca voi fi ori eu , ori el. Pana la urma o masina poate deveni usor o arma, iar o arma ce nu este intretinuta duce usor la accidente la uz. Iar clientul care se crede mai specialist decat un mecanic si nu este indrepatatit sa fie asa - sa-si vada de treaba lui.
« Ultima Modificare: 06.Aug.2016, 06:04:15 p.m. de Vali D »
 

Offline AT

Re: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA
« Răspuns #35 : 06.Aug.2016, 07:28:03 p.m. »
Vali D,  foarte bine punctat. Un bun prieten, inginer de aviatie care lucreaza in domeniul aviatiei (intretinere elicoptere, apropo de avatarul tau) si care prin prisma specializarilor,autorizarilor si brevetelor pe care le detine a facut parte si din comisiile de analiza a accidentelor aviatice, imi povestea de importanta capitala (prevenire accidente!) a respectarii cu strictete a operatiunilor de intretinere si servisare, inclusiv in domeniul auto. Deci nu trebuie sa lasam la voia intamplarii siguranta noastra.
« Ultima Modificare: 06.Aug.2016, 07:51:01 p.m. de AT »
  • Suzi Quatro (spirit 1.6 vvt 4x4 2015) - Probably the first owner of New Vitara in Romania -
 

Offline rexkrokiDAU

Re: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA
« Răspuns #36 : 06.Aug.2016, 09:09:53 p.m. »

Offline Vali D

Re: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA
« Răspuns #37 : 06.Aug.2016, 10:47:10 p.m. »
AT -  In domeniul aeronautic, reglementarile sunt foarte stricte, pentru ca raportarea se face atat in timp cat si in ore de functionare. Intervalul de revizii este strict, iar in procesul tehnologic de reparatie exista multe filtre de control. Nu mai vorbim de sistemul logistic de asigurare cu tot ce este necesar pentru executarea reviziilor. Iar in privinta personalului tehnic de deservire clasificarile si specializarile sunt la cel mai ridicat standard, pentru ca nu este loc de greseala. Un mecanic pana sa puna mana pe o cheie sa execute o lucrare la o aeronava trebuie sa puna TARE burta pe carte pentru ca examenele sunt drastice la licentiere.  Ceea ce in domeniul auto - nu este cazul.
 

Offline AT

Re: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA
« Răspuns #38 : 07.Aug.2016, 12:40:33 a.m. »
Stiu, insa am dorit sa scot in evidenta punctul de vedere al unui specialist referitor la importanta calitatii operatiunilor de service asupra sigurantei. Pentru zona auto  putem si ar trebui sa avem toti atitudinea corecta daca ne intereseaza siguranta noastra:  sa nu acceptam lucrari neconforme.
« Ultima Modificare: 07.Aug.2016, 12:42:59 a.m. de AT »
  • Suzi Quatro (spirit 1.6 vvt 4x4 2015) - Probably the first owner of New Vitara in Romania -
 
The following users thanked this post: cmesaros

Offline Vali D

Re: MANUALE SERVICE SUZUKI NEW VITARA
« Răspuns #39 : 07.Aug.2016, 07:41:56 a.m. »
AT - asa cum am mai spus , cei ce stiu si cunosc trebuie sa aiba atitudine fata de cei ce nu fac lucrari conforme si asta pentru ca cei din service pot face permanent pe "desteptii" si pot usor fraieri pe cei ce nu cunosc. Insa pentru cei ce cunosc pentru a nu vorbi pe langa este nevoie de documentatie spre informare - desi principiul constructiv este asemanator, exista in proiectare anumite particularitati ce tin de conceptul de constructor al autovehicului. Incepand cu materialele folosite (oteluri) schemele de tratamente termice sunt in mare parte standardizate iar  proiectarea elementelor mecanice ce se face in programe pe PC, exista nomenclatoare de oteluri cu rezistenta lor si aceste tratamente termice si acestea sunt parte integrata a proiectarii. Insa in exploatare in cadrul unei reparatii la service, trebuie sa stii daca un surub este prevazut sa fie asigurat cu lichid "frein- filet"si ce tip de lichid. Pentru aceasta ai nevoie de manual.Sa poti vedea daca se respecta tehnologia de reparatie. Pentru ca un astfel de surub neasigurat din cauza vibratiilor, solicitarilor mecanice, diferentelor de temperatura se poate desuruba / forfeca provocand alte distrugeri / accidente. Si pentru ca nu sta nimeni ca reinventeze apa calda - adica sa refaca proiectarea autovehiculului , insa poate vedea cu usurinta deca mecanicul unge un surub sau daca inlocuieste piulitele cu autofranare(fara sa le unga)
« Ultima Modificare: 07.Aug.2016, 07:58:07 a.m. de Vali D »