Autor Subiect: Instalare GPS/navy/3G pe laptop  (Citit de 12836 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Leutz

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2296
  • Thanked: 173 times
  • Gen: Bărbat
    • Canberra
Instalare GPS/navy/3G pe laptop
« : 06.Ian.2010, 03:27:16 p.m. »
Am nevoie de ajutor intr-o problema de ... driver-e (cred, dar nu sunt convins).

Acum ceva timp am luat pentru laptop (Dell XPS M1330) un modul intern 3G+GPS, cu gandul ca impusc 7 iepuri dintr-o lovitura:
- internet mobil fara chestii anexate/atarnate la laptop (+ semnal mult mai bun fata de device-urile pe pcmcia/usb).
- navigatie pe ecran mai mare decat PDA/car navy (de folosit in orice tip de drumetie, inclusiv in masina)
- ... si altele
Modulul e facut de Sony-Ericsson pentru Dell+Vodafone (decodat) si l-am luat de pe eBay (prin grija lui Razak  :prty:). Partea de 3G a mers imediat si in parametri peste asteptari, partea de GPS ... cam nu prea.

Care ar fi problema:
- Dell a oferit niste drivere pt device, dar dupa un timp le-a retras si le-a inlocuit cu altele care nu mai ofera suport pt. partea de GPS. La fel a facut si cu aplicatia made by Dell+Vod care gestioneaza device-ul.
Prin urmare unii au reusit sa miste problema cu niste seturi de drivere mai vechi, impreuna cu o aplicatie a lui Sony-Ericsson pentru un tert device de-al lor.
Am gasit si eu driverele/aplicatiile cu pricina si le-am instalat urmand pasii indicati de o gramada de tutoriale/forumuri pt. pasionati ... etc. Evident fiecare tutorial prezinta variante oarecum diferite, in functie de cum a reusit fiecare sa faca device-ul sa mearga.

Instaland, dezainstaland, inclocuind de n-spe ori drivere,aplicatii si toate cele am reusit la un moment dat sa ma conectez cu aplicatia Sony la senzorul GPS (care functioneaza pe portul serial) si sa vad cum preia date. NISTE date. Habar n-am daca erau valide sau nu (de spus ca device-ul da datle in format NMEA).
Dupa acest moment n-am mai reusit sub nici o forma sa misc ceva la el. Am instalat, combinat, reinstalat drivere la greu. Nimic ... mortua est.

Intre timp am downloadat un programel zis .. "visual GPS" sau cam asa ceva, care merge pe standard NMEA. Cu care iarasi n-am reusit sa fac senzorul sa se conecteze la vre-un satelit, desi vede corect COM-ul pe care merge device-ul si pare ca initiaza bine comunicatia cu el. M-am gandit si ca poate toate-s OK dar n-am semnal, intrucat toate testele le-am facut indoor ... dar totusi. Am incercat si afara si nimic.

Intr-un final apoteotic am reusit sa obtin ceva ... care pare a fi corect intrucatva, printr-un script pe care l-am gasit pe un forum.
Ma conectez la device prin hiperterminal, dupa ce setez toate chestiile pt. comunicatie, iar apoi dau de mana comenzile in interpretorul de comenzi al Hyperterm. Sunt practic comenzile de activare a senzorului GPS, initiere comunicatie, activare preluare de date .. etcetc.
Dupa executarea scriptului fereastra incepe sa-mi toarne date in continuu,, care par sa semene ca forma cu cele din standardul NMEA. Deci ceva merge acolo ... nu stiu cat de bine sau de rau. Nasol ca nu reusesc sa ma conectez cu nimic visual ca sa vad cat de corecte sunt datele alea brute. (M-am uitat un pic ce-i cu formatul NMEA si arata destul de dubios datele alea, nu prea-ti dai seama din ele de nimnic daca n-ai un interpretor vizual).

Anyway ... daca vre-unul din voi e mai priceput si are timp si chef ... dati un semn. Fac cinste !!!!
  • Suzuki SX4 AWD 2.0 / Hyundai Getz 1.4
 

Offline deconectat

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 766
  • Gen: Bărbat
  • Membru cu logan
Re: Instalare GPS/navy/3G pe laptop
« Răspuns #1 : 06.Ian.2010, 04:24:34 p.m. »
http://www.oziexplorer.com/
http://homepage2.nifty.com/k8/gps/
google

Probabil ai incercat deja astea...dar poate totusi ti-a scapat ceva. Eu cred ca daca iti da date pe portul ala, ar trebui sa fie ok driverele.
42 is not an anwser, it's an error code. the universe is saying 'Error 42: meaning to universe not found'
http://deconectat.wordpress.com/
 

Offline Leutz

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2296
  • Thanked: 173 times
  • Gen: Bărbat
    • Canberra
Re: Instalare GPS/navy/3G pe laptop
« Răspuns #2 : 13.Ian.2010, 11:45:29 p.m. »
EVRIKA !!!!  :yeah: Am gasit problema.

Senzorul GPS trebuie musai sa fie pornit din linie de comanda, ca sa poata fi apoi utilizat de un soft oarecare. Care softuri oarecare nici ele nu reusesc toate sa preia date de la senzor, chiar si asa cu el pornit de mana.
Nu stiu cum naiba au facut astia device-ul, ca ma indoiesc ca gospodinele utilizatoare de Dell dotat cu modul WWAN stau sa scrie comenzi de mana de cate ori vor sa porneasca navigatia pe PC, de exemplu. Poate de-aia au si retras ulterior suportul pt. GPS, de usor de folosit ce era.

Deci toata tarasenia ar fi cam asa.

Pasul 1:
Am gasit lista de comenzi suportate de device http://www.natisbad.org/E4300/Dell_Wireless_5530_AT_cmd_ref.html si mi-am facut propriul scriptulet, format din 3 comenzi (cel gasit anterior pe net era pe langa):
AT+CFUN=1
AT*E2GPSCTL=1,5,1
AT*E2GPSNPD
Asta porneste device-ul si apoi activeaza senzorul, respectiv preluarea efectiva de date.

Pasul 2:
Am reusit sa preiau date corecte cu softuletul despre care am postat mai sus (Visual GPS).
Am incercat si cu vreo 2 de pe linkurile puse de @deconectat, dar n-au reusit sa preia date. In schimb acestea din urma m-au ajutat sa vad ca senzorul e pornit si e ok.

Pasul 3:
Am dat jos de pe net un Garmin Mobile PC si un Microsoft Streets&Trips 2010.
- Garminul n-a vrut sub nici o forma sa mearga. Nici macar nu recunoaste senzorul. Ulterior am citit ca nu stie sa preia date format NMEA, desi specificatiile il indica drept perfect compatibil. L-am lasat balta pan' la urma. Am gasit si un softulet care cica ar translata datele NMEA-GARMIN si invers, dar nu m-am mai chinuit.
- MS Str..&Trips insa .... a mers beton. Sa traiasca nenea Microsoft  :good:

Acum, ramane sa vad ce-i cu hartile si cu rutele alea p-acolo. Spre rusinea mea e prima data cand pun mana pe un soft de navi. Nici macar un PDA de-asta de 3 lei cu GPS n-am butonat in viata mea.

Totusi, o remarca.
La un moment dat am zis sa inchid device-ul: cu AT+CFUN=0, cu gandul ca-l repornesc cu comanda similara "..=1"
AT+CFUN: Set phone functionality (ver .2) (described in Sony AT commands document)
0 Minimum functionality, that is, the phone is turned off. Default value
1 Full functionality, that is, the phone is turned on
2 Disable phone transmit RF circuits only. Not supported
3 Disable phone receive RF circuits only. Not supported
4 Disable phone transmit and receive RF circuits. Note: This is often referred to as "flight mode"
5 GSM only (WCDMA radio off)
6 WCDMA only (GSM radio off)


Ei bine ... l-a inchis asa de bine, incat a trebuit sa deconectez tot, sa scot modulul de la locul lui, sa-l pun inapoi, add new hardware, reinstalare drivere, ca sa pot sa-l pornesc din nou. Pur si simplu nu-l mai vedea sistemul, nici cu restart, nici cu shut down si repornire ... nimic.

Cam atat. Is ultra-fericit. Mi-am tunat laptop-ul la maximul posibil.
De fapt ... ar mai intra si-un harddisk solidstate pe el  :D, dar asta data viitoare.
  • Suzuki SX4 AWD 2.0 / Hyundai Getz 1.4
 

Offline >pexic<

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1667
  • Thanked: 5 times
  • Gen: Bărbat
  • we rock!
Re: Instalare GPS/navy/3G pe laptop
« Răspuns #3 : 14.Ian.2010, 05:33:58 p.m. »
un touchscreen n-ar intra ? :)
Fă din disperarea cea mai profundă, speranţa cea mai invincibilă.
 

Offline Leutz

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2296
  • Thanked: 173 times
  • Gen: Bărbat
    • Canberra
Re: Instalare GPS/navy/3G pe laptop
« Răspuns #4 : 15.Ian.2010, 10:41:15 a.m. »
Cam complicat, dar posibil sa intre.
Oricum, nevoie mare nu prea am de touchscreen.
  • Suzuki SX4 AWD 2.0 / Hyundai Getz 1.4
 

Offline fireburn

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1826
  • Thanked: 107 times
  • Gen: Bărbat
Re: Instalare GPS/navy/3G pe laptop
« Răspuns #5 : 19.Apr.2010, 11:50:17 a.m. »
Salut, merita tot efortul asta?
Eu am la munca un htc hd2 si se vede bine pe ecranul ala(IGO 8..).
E adevarat nu se compara cu un ecran de laptop, dar........
_______________________
Fac ce vreau, dar stiu ce fac ?
 

Offline Leutz

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2296
  • Thanked: 173 times
  • Gen: Bărbat
    • Canberra
Re: Instalare GPS/navy/3G pe laptop
« Răspuns #6 : 19.Apr.2010, 12:58:29 p.m. »
Nu merita. Dar ... fiecare cu pasaricile lui ....  :D
  • Suzuki SX4 AWD 2.0 / Hyundai Getz 1.4
 

Offline >pexic<

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1667
  • Thanked: 5 times
  • Gen: Bărbat
  • we rock!
Re: Instalare GPS/navy/3G pe laptop
« Răspuns #7 : 19.Apr.2010, 02:14:09 p.m. »
exista si igo varianta pt PC , asta daca nu stiai. la fel si pt softul denumit destinatar.  fa-ti cont pe gspforum.biz.  bafta!
Fă din disperarea cea mai profundă, speranţa cea mai invincibilă.
 

Offline bogdanb

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2065
  • Thanked: 1 times
  • Gen: Bărbat
Re: Instalare GPS/navy/3G pe laptop
« Răspuns #8 : 21.Aug.2010, 10:57:41 p.m. »
Eu sunt in general refractar la ceea ce inseamna "modern", in fruntea topului aflandu-se detasat cardurile bancare si telefoanele cu care faci poze, trimiti mailuri si completezi spreadsheeturi. Urmeaza toate celelalte aparate inventate ca sa ne urmareasca din ce in ce mai mult si care ne limiteaza din ce in ce mai mult posibilitatea de a nu lucra in timpul liber ceva pentru serviciu.
De aceea, m-am luptat din rasputeri cu sotia cand a venit vorba de internet 3G pe laptop, dar pana la urma am cedat: mi-am luat un stick de la Vodafone cu cartela de reincarcare, ca cel caruia i se face reclama.
L-am folosit doar de doua ori, de fiecare data reincarcat cu 5EUR/10zile/500MB si parca nu mai sunt asa refractar  :D
Merge de rupe, in varful muntelui sau oriunde ai semnal GSM, 500MB este mai mult decat pot consuma in 10 zile (cand am fost la mare am dat jos harti si m-am uitat pe youtube timp de o saptamana si cu greu am ajuns abia la 250MB! >:D<)
Priceless:
#1: ai ratacit drumul pe varful muntelui sau in padure, no problem: scoti laptopul -> Google Earth -> Vezi traseul -> Iesi din incurcatura.
#2: ai ratacit drumul, iti bagi picioarele si instalezi cortul. scoti laptopul -> Suzuki-club.ro -> Enjoy life!  >:D<
SX4 4x4 1.6GS aka Suzie Q :)
 

Offline Leutz

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2296
  • Thanked: 173 times
  • Gen: Bărbat
    • Canberra
Re: Instalare GPS/navy/3G pe laptop
« Răspuns #9 : 22.Aug.2010, 04:53:57 p.m. »
Nu merita. Dar ... fiecare cu pasaricile lui ....  :D

 :D ... deci treaba cu pasaricile nu-i chiar ... iremediabil gresita  :D

Citatul facea referire la o chestie un pic diferita, dar oricum, se potriveste:
"#1: ai ratacit drumul pe varful muntelui sau in padure, no problem: scoti laptopul -> Google Earth -> Vezi traseul -> Iesi din incurcatura.
#2: ai ratacit drumul, iti bagi picioarele si instalezi cortul. scoti laptopul -> Suzuki-club.ro -> Enjoy life!
"

L.E. Eu cu modulul 3G integrat (n.r. - cu antena laptopului) aveam semnnal/internet decent unde stick-ul 3G pe USB nici macar nu mirosea reteaua.
« Ultima Modificare: 22.Aug.2010, 04:58:55 p.m. de Leutz »
  • Suzuki SX4 AWD 2.0 / Hyundai Getz 1.4